- Νέα εκτίμηση της Eurostat προβλέπει σημαντική συρρίκνωση του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2100, με απώλεια περίπου 53 εκατομμυρίων κατοίκων. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη χαμηλή γεννητικότητα και τη γήρανση του πληθυσμού, παράγοντες που αναμένεται να ασκήσουν πρόσθετη πίεση στα συστήματα συντάξεων και υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, όπως παρατηρεί το Politico, η Ευρώπη κατευθύνεται προς μια δημογραφική συρρίκνωση, καθώς ο πληθυσμός της ΕΕ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 11,7% έως το τέλος του αιώνα -δηλαδή κατά περίπου 53 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η μείωση δεν αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, καθώς ο πληθυσμός της ΕΕ προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρώς και να φθάσει στο ανώτατο σημείο των 453 εκατομμυρίων το 2029. Ωστόσο, από εκεί και μετά αναμένεται μακροχρόνια πτωτική πορεία, με τον πληθυσμό να υποχωρεί κάτω από τα 400 εκατομμύρια μέχρι το 2100.
Η δημογραφική μεταβολή θα συνοδευτεί από σημαντική μείωση των νέων και των ατόμων σε ηλικία εργασίας, ενώ το ποσοστό των πολιτών άνω των 80 ετών προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα. Βασικός παράγοντας της εξέλιξης αυτής είναι η πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη.
Τα ποσοστά γονιμότητας έχουν υποχωρήσει περίπου στο 1,3 παιδί ανά γυναίκα, επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο από το όριο αναπλήρωσης του πληθυσμού, ενώ η τάση συνεχίζει να είναι καθοδική.
Στη Γαλλία, όπου το 2025 οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις για πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ζητήσει «δημογραφικό επανεξοπλισμό», επισημαίνοντας ότι η μείωση των γεννήσεων συνδέεται με αύξηση της υπογεννητικότητας και με την επιλογή των πολιτών να αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία.
Τον Φεβρουάριο, η γαλλική κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες περίπου 29 ετών να αποκτήσουν παιδιά όσο ακόμη είναι εφικτό, ενώ ανακοίνωσε σχέδια για επέκταση των υπηρεσιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και ενίσχυση της στήριξης προς τις οικογένειες.
Η δημογραφική μεταβολή αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του εργατικού δυναμικού και αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων στην Ευρώπη, γεγονός που εκτιμάται ότι θα εντείνει τις πιέσεις στα συνταξιοδοτικά συστήματα και στις υπηρεσίες υγείας, καθώς ο πληθυσμός γερνά.
Η μετανάστευση έχει συμβάλει τα τελευταία χρόνια στον περιορισμό της πληθυσμιακής μείωσης, ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως την πτώση των γεννήσεων. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται αυστηροποίηση των μεταναστευτικών πολιτικών σε ορισμένα κράτη-μέλη.
Στη Γερμανία, ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς πρότεινε τον προηγούμενο μήνα περίπου το 80% των Σύρων που ζουν σήμερα στη χώρα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους εντός των επόμενων τριών ετών.
Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει τις δημογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η μείωση του πληθυσμού στην οικονομική ανάπτυξη, την αγορά εργασίας και τη βιωσιμότητα των κοινωνικών συστημάτων τις επόμενες δεκαετίες.
πηγή: hellasjournal.com









0 Σχόλια
Αφήστε ένα σχόλιο