Είστε εδώ
Home > FAQ news > “Εθνος”: Μητσοτάκης – Στουρνάρας – Αλαφούζος στοχοποιούν τον Κώστα Καραμανλή με περίεργη διαρροή εγγράφου της ΤτΕ από το 2009 !

“Εθνος”: Μητσοτάκης – Στουρνάρας – Αλαφούζος στοχοποιούν τον Κώστα Καραμανλή με περίεργη διαρροή εγγράφου της ΤτΕ από το 2009 !

Για δημοσιονομικό εκτροχιασμό έκανε λόγο, σύμφωνα με την «Καθημερινή», έγγραφο της ΤτΕ του 2009, που δημοσιοποιήθηκε μόλις την περασμένη Κυριακή στην παρούσα κρίσιμη πολιτική συγκυρία με το θέμα του Σκοπιανού και την εγκατάλειψη από πλευράς Κυριάκου Μητσοτάκη της πάγιας θέσης της ΝΔ όπως διαμορφώθηκε στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών το 1992, αλλά και της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 και η πρόσδεσή του στην ακραία λαϊκίστικη γραμμή “Σαμαρά-Γεωργιάδη-Βορίδη-Πλεύρη”!

Η εφημερίδα “Έθνος” θέτει το ερώτημα με τίτλο: Ποια συμφέροντα επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία βγάζοντας την ουρά τους απέξω από το κάδρο των ευθυνών φοβούμενοι αντιδράσεις για την αδιέξοδη τακτική τους.

Όπως γράφει ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος στο Έθνος … ” Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η επαναφορά στην επικαιρότητα – μάλιστα σε “νεκρό πολιτικό χρόνο” – του ζητήματος των ευθυνών της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή (2004 – 2009) για το δημόσιο χρέος της χώρας και της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε μετά τις εκλογές που έφεραν στην διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Παρά την φύση του θέματος, τα ερωτήματα είναι κατά βάση πολιτικά και όχι οικονομικά. Αντικειμενικά, η μόνη πολιτική λειτουργία που φαίνεται να έχει η αναζωπύρωση μιας τέτοιας αντιπαράθεσης, αφορά το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και τις πολιτικές της ισορροπίες.

Μάλιστα η όλη υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, από την στιγμή που φορέας του ανοίγματος της συζήτησης είναι η εφημερίδα “Καθημερινή”. Ένα έντυπο με ιστορική αναφορά στον λεγόμενο “συντηρητικό πολιτικό χώρο” που ανήκει στον επιχειρηματικό όμιλο της οικογένειας Αλαφούζου.

Στην κυριακάτικη έκδοσή της φιλοξένησε έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδας που μιλά για εκτροχιασμό της οικονομίας από την κυβέρνηση Καραμανλή επισείοντας με σαφήνεια ευθύνες. Η εν λόγω εφημερίδα θεωρείται από πολλούς στο “γαλάζιο στρατόπεδο” ως ιδιαίτερα συνεπής στις επικρίσεις στην οικονομική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση Καραμανλή ήδη από το 2007. Πολλοί μάλιστα συσχετίζουν αυτή την θέση με μία φιλελεύθερη οπτική της οικονομίας που ταυτίζονταν όχι μόνον με αντίστοιχες απόψεις στην Νέα Δημοκρατία αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, ιδίως στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Σημίτη.

Πάντως ακόμη και αυτή η συνέπεια δεν εξηγεί την επιλογή της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας. Εκτός αν εικάσει κανείς ότι μία ευθεία κριτική προς τον Κώστα Καραμανλή θα αποθαρρύνει πολιτικές “αυτονομήσεις” και “ανταρσίες” βουλευτών που σχετίζονται με τον πρώην πρωθυπουργό. Ιδίως σε μια περίοδο που μαζί με την 3η αξιολόγηση στην επικαιρότητα βρίσκεται το θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται πως πρόκειται για …”δράση” και όχι “αντίδραση” απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό. Είναι γνωστό ο Κώστας Καραμανλής τηρεί απαρέγκλιτα την πρακτική της εξαιρετικά διακριτικής παρουσίας στα πολιτικά πράγματα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πώς η μόνη δημόσια δήλωσή του τα τελευταία δύο χρόνια έγινε στις 16 Δεκεμβρίου και στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας όπου “χαιρέτησε” την διαδικασία της παράταξης χωρίς την παραμικρή αιχμή. Είχε επισημάνει μάλιστα ότι “ πολλές φορές στην ιστορία της η παράταξη μας θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για την Ελλάδα του αύριο. Για αυτό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή και αυτό είναι στο χέρι όλων μας”.

Το έγγραφο

Ένα “έγγραφο των υπηρεσιών της Τραπέζης της Ελλάδος προς τον διοικητή της, Γιώργο Προβόπουλο, με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου 2009” δηλαδή μόλις 2 μέρες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, επικαλείται η “Καθημερινή της Κυριακής” προκειμένου να συμπεράνει ότι η κυβέρνηση του Κ.Καραμανλή αύξησε “το χρέος από 181,5 δις ευρώ το 2003 σε 301 δις ευρώ το 2009” και “τις δημόσιες δαπάνες από 45,1% του ΑΕΠ το 2006 σε 54,1% του ΑΕΠ”. Μάλιστα αποτιμά ως μη πιστευτό ότι ότι θα “μπορούσε αυτή η πενταετία κακοδιαχείρισης, σε συνθήκες διεθνούς οικονομικής αναταραχής, να συμμαζευτεί μέσα σε τρεις μήνες και να αποτραπεί η δημοσιονομική κρίση”. Η κυβέρνηση Καραμανλή στο έγγραφο της ΤτΕ εγκαλείται για

“αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ και στο ΕΚΑΣ” και για “επιχορήγηση των τεσσάρων μεγαλύτερων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ) για το σύνολο του έτους θα έφτανε τα 11,026 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,36 δισ. ευρώ περισσότερα από τα προϋπολογισθέντα”.

Η δημοσιοποίηση του εγγράφου εμφανίζεται ως άτυπη συνέχεια στην συζήτηση που άνοιξε με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομίας της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιώργου Παπαθανασίου, την περίοδο των Χριστουγέννων.

Θυμίζουμε ότι ο Γ.Παπαθανασίου επισήμανε ότι το 2009“η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής θύελλας χωρίς τα περιθώρια, που είχαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για δημοσιονομική χαλάρωση. Και αυτό κυρίως εξαιτίας της βαριάς κληρονομιάς του δημόσιου χρέους το οποίο από το ’80 έως το 2004 είχε τριπλασιαστεί”. Ουσιαστικά δηλαδή “δείχνει” την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Σημίτη.

Σημειώνουμε επίσης ότι οι δηλώσεις του Γ.Παπαθανασίου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου που ανέλαβε αμέσως μετά το υπουργείο στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Πηγή: news247.gr / Έθνος

Leave a Reply

Top