Είστε εδώ

Ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και … θίχτηκαν οι δημοσκόποι: “Κακόπιστη η ερώτηση των βουλευτών…”

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ για απευθείας αναθέσεις της ΕΡΤ στην εταιρεία δημοσκοπήσεων MARC, οι οποίες έγιναν με τιμές τρεις φορές υψηλότερες από τις τιμές της αγοράς.

Συγκεκριμένα 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν μεταξύ άλλων απαντήσεις για τους ελέγχους που είναι υποχρεωμένα να κάνουν τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας στις εν λόγω εταιρείες, επισημαίνοντας ότι δεν είναι σαφής η σκοπιμότητα τέτοιων ερευνών σε ένα κανάλι όταν διενεργούνται τακτικά μετρήσεις τηλεθέασης.

Ρωτούν επίσης πως αιτιολογούνται οι τρεις αποφάσεις της ΕΡΤ για απευθείας ανάθεση ερευνών, αντί των υπερβολικά υψηλών τιμημάτων των 12.450, 12.450 και 6.000 ευρώ, αντίστοιχα, δηλαδή συνολικά 30.900 ευρώ, μέσα σε σχεδόν ένα έτος. «Πώς εξηγείται το γεγονός ότι αντίστοιχες έρευνες που έχει αναθέσει απευθείας η ΕΡΤ, κόστιζαν λιγότερο από 3.000 ευρώ; Ποια η σκοπιμότητα των μετρήσεων κοινής γνώμης όταν είναι γνωστά τα νούμερα ακροαματικότητας αλλά και η επισκεψιμότητα στην υβριδική πλατφόρμα ERTflix;» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές.

Το γεγονός αυτό, σημειώνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εγείρει μεγάλα ερωτήματα, δεδομένου ότι η εταιρεία MARC διενεργεί συστηματικά πολιτικές δημοσκοπήσεις για λογαριασμό μεγάλων ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.

Επιπλέον, στην ερώτηση επισημαίνεται ότι τα στοιχεία ταυτότητας της κάθε δημοσκόπησης οφείλουν να κοινοποιούνται στο ΕΣΡ και ότι η δημοσιοποίησή τους στα ΜΜΕ οφείλει να πραγματοποιείται με τρόπο ώστε να τηρούνται οι σχετικές διατάξεις του ν.3603/2007 και το ΕΣΡ οφείλει να ελέγχει και να επιβάλλει κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβίασης των διατάξεων αυτών από μέσα ενημέρωσης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι κάθε φορέας/επιχείρηση δημοσκόπησης οφείλει, κατόπιν αιτήματος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να παρέχει σε αυτήν συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με το κόστος διενέργειας της δημοσκόπησης και τον τρόπο κάλυψής του, τον τρόπο ελέγχου της ακρίβειας των στοιχείων, καθώς και τις σταθμισμένες και μη βάσεις ποσοστών.

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας είναι υποχρεωμένη να συγκεντρώνει ανά τρίμηνο καταστάσεις από φορείς του Δημοσίου με τα στοιχεία δημοσκοπήσεων ή ερευνών που έχουν αναθέσει και να τα διαβιβάζει στην Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Να σημειωθεί ότι η ΕΡΤ όπως και το ΑΠΕ-ΜΠΕ βρίσκεται υπό την εποπτεία της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

 

Προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης βλέπει ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) και με ανακοίνωσή του απαντάει στον ΣΥΡΙΖΑ για την MARC.

Η ανακοίνωση του ΣΕΔΕΑ:

 Όπως αναφέρεται στην ίδια ερώτηση, η τήρηση των επαγγελματικών κανόνων δεοντολογίας και επαγγελματικής πρακτικής καθώς και του ισχύοντος νομικού πλαισίου διασφαλίζουν την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων.

– Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ ελέγχονται ως προς την τήρηση των κανόνων αυτών μέσω του συστήματος Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ) και πιστοποιούνται βάσει αυτού. Υπόκεινται δηλαδή οικειοθελώς και σε τακτική βάση στους ελέγχους που προβλέπει ο Ν 3603/2007 για τις εταιρείες που διενεργούν δημοσκοπήσεις και άλλες έρευνες για λογαριασμού του Δημοσίου και των κομμάτων.

– Όπως προκύπτει από το ίδιο το κείμενο του νόμου, δεν υπάρχει ασυμβίβαστο διενέργειας ερευνών για λογαριασμό φορέων του δημοσίου και δημοσκοπήσεων για λογαριασμό των κομμάτων, αφού ο νόμος ρυθμίζει ακριβώς αυτό.

– Πέραν τούτου, έχει συσταθεί και λειτουργεί, βάσει των διατάξεων του Ν 3603/2007, ανεξάρτητο ελεγκτικό όργανο, η «ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ETAΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ» στην οποία μπορεί να προσφύγει κάθε πολίτης ή φορέας ο οποίος αμφισβητεί τα αποτελέσματα συγκεκριμένης δημοσκόπησης. Τα πορίσματα ελέγχου που διενεργεί η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων, διαβιβάζονται προς το Ε.Σ.Ρ., το οποίο μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις προσωρινής ή μόνιμης διαγραφής από το μητρώο φορέων/επιχειρήσεων δημοσκοπήσεων που οφείλει να τηρεί βάσει νόμου.

– Η παρουσίαση νόμιμων πρακτικών που αφορούν τον κλάδο των δημοσκοπήσεων ως δήθεν παράνομων δεν είναι καλόπιστη και φαίνεται να έχει μοναδικό στόχο τον κλονισμό της εμπιστοσύνης του κοινού στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

– Το κράτος διαθέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς τόσο για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων όσο και για το σύννομο των συμβάσεων του Δημοσίου. Κατά συνέπεια, ο πράγματι ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να προσφύγει σε αυτούς. Οτιδήποτε άλλο ερμηνεύεται ως προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης με απώτερο στόχο την απονομιμοποίηση μίας καθ’ όλα νόμιμης δραστηριότητας η οποία συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού και άρα στο δημοκρατικό γίγνεσθαι της χώρας μας.

Πάντως, ο πόλεμος για τις δημοσκοπήσεις καλά κρατεί. Υπενθυμίζεται, πως μερικές μέρες πριν, σε ανάρτησή του στο Twitter ο Βασίλης Κεγκέρογλου κατηγόρησε τον Στράτο Φαναρά για «φανταστική δημοσκόπηση» και τον «προκάλεσε να τον μηνύσει».

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *