Είστε εδώ

Έρχεται…Γκρεμίζεται με πάταγο το κυβερνητικό virtual reality για την οικονομία: Χρήματα από τα 32 δις το α’ τρίμηνο του 2021 περίμενε ο Σταικούρας, “εκταμίευση μετά τον Ιούλιο του 2021” λέει ο Τζεντιλόνι

Πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωνε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης βουλευτών και ευρωβουλευτών στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, ότι η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχει εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια και πρόσθετε ότι “όλα τα ελληνικά προγράμματα έχουν εγκριθεί, αλλά εκταμίευση πόρων δεν υπάρχει και εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξει μέχρι περίπου τέλη Ιουλίου. Βασιστήκαμε στις δικές μας δυνάμεις φροντίζοντας να κρατήσουμε καύσιμα, και για τη φάση ανάταξης της οικονομίας μας. Συνεπώς ακόμα και εάν η Ευρώπη αργήσει να καταλήξει σε αποφάσεις για το τελικό σχήμα του Ταμείου Ανάκαμψης και να εκταμιεύσει τους σχετικούς πόρους, (κατ’ εκτίμηση) το πρώτο τρίμηνο του 2021, η χώρα μας, με τα σημερινά υγειονομικά δεδομένα και την υπεύθυνη οικονομική διαχείριση, δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα” (πηγή, πηγή).

Εκτιμούσε δηλαδή ο υπουργός ότι δεν θα υπάρχει εκταμίευση πριν τα τέλη Ιουλίου αλλά και μέχρι το πρώτο τρίμηνο λέει του 2021 δεν έχουμε πρόβλημα…

Για να έρθει ο Επίτροπος Οικονοικών Πάολο Τζεντιλόνι να γκρεμίσει και τις προσδοκίες που καλλιεργεί ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και το αφήγημα της “εικονικής πραγματικότητας” στην οποία ζούμε μέσα στον ορυμαγδό των πληροφοριών αποκλειστικά για Μωυσήδες, επιτελικές αποφάσεις και δήθεν χρηστή διαχείριση που μπάζει από παντού

Πριν από 2 ημέρες στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου συμμετείχε ως παρατηρητής και ο Αλέξης Τσίπρας ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ έστειλε ουσιαστικά το μήνυμα  “μην περιμένετε εκταμίευση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2021“, και αυτό εφόσον υπάρξει συμφωνία στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Γιάννη Κιμπουρόπουλου στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, ο Τζεντιλόνι αναφέρθηκε στην τελική  εκδοχή του Ταμείου  Ανάκαμψης λέγοντας ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί αν η αναλογία επιδοτήσεων και δανείων θα είναι 500 προς 250 δισ., όπως προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν, αφού το μπλοκ της λιτότητας πιέζει για αύξηση του τμήματος που θα είναι δανεισμός.

■ Δεύτερον, πρέπει να αποφασιστεί από πού θα αντληθούν τα 750 δισ. του Ταμείου. Τι ποσό θα αντληθεί από τις αγορές, με κοινό δανεισμό, και πόσο θα καλυφθεί από τις συνεισφορές των κρατών-μελών, ιδιαίτερα των «καθαρών πληρωτών», από τις οποίες μέχρι στιγμής μόνο η Γερμανία έχει δηλώσει πρόθεση να αυξήσει τη συνεισφορά της. Αλλες χώρες, όπως οι «4+1 της λιτότητας» (Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία, Δανία και Σουηδία) παζαρεύουν εκπτώσεις στις εισφορές τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

■ Τρίτον, τα κράτη-μέλη πρέπει να θεωρούν δεδομένο ότι υποχρεούνται να αντλήσουν τόσο από το καλάθι της επιδότησης όσο και του δανεισμού.

■ Τέταρτον, κάθε κράτος-μέλος, μαζί με την αίτηση για συγκεκριμένο ποσό από το Ταμείο, θα υποβάλει σχέδιο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων σε συγκεκριμένους τομείς, που θα τελεί υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα έχει τον τελικό λόγο και για το ποσό που θα χορηγηθεί σε κάθε κράτος-μέλος. Σημειωτέον ότι οι δεσμεύσεις που θα συνοδεύουν τη χρηματοδότηση, τις επιδοτήσεις και τα δάνεια, δεν έχουν οριστικοποιηθεί καθώς η «συμμαχία της λιτότητας» πιέζει για υιοθέτηση μνημονιακών όρων, ανάλογων με αυτούς που ισχύουν στην ενισχυμένη εποπτεία του ESM.

«Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης», είπε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη κορυφής ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας την οδυνηρή εμπειρία της Ελλάδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *