Είστε εδώ

Επιβεβαίωση του χθεσινού ρεπορτάζ του The FaQ! ΣΥΡΙΖΑ: Σοβαρά ερωτήματα για την ξαφνική αλλαγή στάσης της κυβέρνησης για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης!

Δείτε εδώ το χθεσινό ρεπορταζ του The FAQ και το παρασκήνιο της ξαφνικής αλλαγής πλεύσης από το Μαξίμου … Πως επηρεαζεται ο Μαρινάκης

Ερωτήματα για την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης αναφορικά με την απόφασή της να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι από την πρώτη ημέρα έχει εκφράσει την κάθετη διαφωνία του με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

Ταυτόχρονα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για «σκοτεινά σημεία στον τρόπο με τον οποίο έγινε ο διαγωνισμός», υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα εξέθεσε τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό». «Έπαιξε στα ζάρια τη δημόσια περιουσία, έχασε πολύτιμο χρόνο και πόρους για την αξιοποίηση του λιμανιού και την ανάπτυξη της περιοχής, εμπαίζει για άλλη μία φορά τους κατοίκους του Έβρου» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κοιτώντας προς την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι χθεςδημοσιεύματα έκαναν λόγο για ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του 67% του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, με απόφαση του Δημοσίου. Ως αιτίες περιγράφονταν οι μεγάλες αλλαγές στο ενεργειακό, οικονομικό και διπλωματικό τοπίο μετά τις εξελίξεις που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι διεκδικητές του εν λόγω λιμανιού ήταν οι Quintana Infrastructure &  Development και η κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, στην οποία συμμετέχει μαζί με τις BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS-EFA GROUP και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στην τελευταία είχε «μπει» πριν από έναν χρόνο ο Βαγγέλης Μαρινάκης με ποσοστό 6%.

«Το βασικό ερώτημα είναι γιατί άλλαξε γνώμη τόσο απότομα η κυβέρνηση. Γιατί ξαφνικά ανακάλυψε τη στρατηγική σημασία του λιμανιού και την ανάγκη αξιοποίησης υπό δημόσιο έλεγχο, ενώ λίγες μέρες πριν εξήρε σε φιέστες την πώληση;», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κάνοντας λόγο για «ένα λιμάνι υψηλής στρατηγικής σημασίας για την ανάδειξη της περιοχής σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο σταθερότητας ανάπτυξης και ασφάλειας».

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι «θέσαμε σε πρώτη προτεραιότητα την αξιοποίησή του υπό δημόσιο έλεγχο και την ανάπτυξη του εμπορικού του χαρακτήρα με το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων. Προφανώς, καταψηφίσαμε το σχετικό νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης, ασκώντας έντονη κριτική στις λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης που επηρεάζουν το σύνολο της δραστηριότητας στη Θράκη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξή του στον Ant1 δήλωσε αναφορικά με τη ματαίωση της πώληση του λιμανιού ότι «η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συγκυρία η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας, ώστε πρέπει να παραμείνει στη κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει και τη δυνατότητα να αναπτύξει το λιμάνι και να αξιοποιήσει πλήρως όλες του τις δυνατότητες. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθώ πολύ περισσότερο γιατί στην παρούσα συγκυρία δεν βλέπαμε το λόγο να πουληθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε κάποιον ξένο επενδυτή».

Πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *