Είστε εδώ

Νέα Σελίδα: Επενδύσεις πάνω από 7 δις ευρώ σχεδιάζει η ΕΤΕπ στην Ελλάδα για την τριετία 2018-2020

Σε δημοσίευμα στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» αναφέρεται ότι η ΕΤΕπ προωθεί στη χώρα μας έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό για την τριετία 2018-2020, που περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΤΕπ και επικεφαλής της Ομάδας Επενδύσεων για τη χώρα μας, Νίκολας Τζένετ, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις κορυφαίες χώρες που έχουν επωφεληθεί μέχρι στιγμής από το Επενδυτικό Σχέδιο (Jounker Plan)», επισημαίνοντας ότι 1,2 δισ. έργων έχουν εγκριθεί και τα οποία οδηγούν μέσω της ιδιωτικής μόχλευσης σε επενδύσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ.
Αυτό το θετικό κλίμα εκτιμάται ότι θα επιβεβαιωθεί και κατά τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΕΤΕπ στην Αθήνα, στις 29 Σεπτεμβρίου, από τον επικεφαλής της Τράπεζας Βέρνερ Χόγιερ.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, για τα επόμενα 3 χρόνια (2018-2020) έχουν συμφωνηθεί ή βρίσκονται στην τελική φάση έγκρισης από την ΕΤEπ περισσότερα από 7 δισ. ευρώ επενδυτικά έργα. Μάλιστα, τα χρήματα αυτά αναμένεται να διπλασιαστούν ή ακόμη πιθανότερο είναι να τριπλασιαστούν λόγω της μόχλευσης που θα επιφέρουν, δηλαδή λόγω των ιδιωτικών ή τραπεζικών κεφαλαίων που θα ελκύσουν.
Εξάλλου, οι επιδόσεις της Ελλάδας στην αξιοποίηση του «πακέτου Γιουνκέρ» είναι ήδη υψηλές. Όπως προκύπτει από πηγές της ΕΤΕπ, το 2016 υπογράφηκαν συμφωνίες χρηματοδότησης ύψους 1,516 δισ. ευρώ και εκταμιεύτηκαν 1,420 δισ. ευρώ, ενώ το 2017 αναμένεται τόσο οι υπογραφές όσο και οι εκταμιεύσεις να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ (ήδη ανέρχονται σε 1,274 δισ. ευρώ και 1,100 δισ. ευρώ αντίστοιχα), ύψος που θα φέρει την Ελλάδα στην 6η θέση της απορροφητικότητας, αμέσως μετά τις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο).
Οι εντυπωσιακές αυτές επιδόσεις δεν προέκυψαν ξαφνικά. Υπό τον κεντρικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Τάκης Κορκολής καλούνται να υλοποιήσουν το συνολικό σχέδιο.
6 νέα πρότζεκτ
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το τελευταίο διάστημα έχουν προστεθεί στον κατάλογο των έργων που ετοιμάζεται να εγκρίνει η ΕΤΕπ 6 νέα και εν πολλοίς άγνωστα πρότζεκτ. Τα περισσότερα από αυτά θα υλοποιηθούν από μικρομεσαίες τεχνικές εταιρείες και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, δημιουργώντας σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας.
Συγκεκριμένα:
– Οδική ασφάλεια (470 εκατ. ευρώ): Βελτίωση 7.000 σημείων οδικών αξόνων συνολικού μήκους 2.500 χλμ
– Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων: Προτεραιότητα σε σχολεία και κτίρια υγείας. Θα περιλαμβάνει και παρεμβάσεις αντισεισμικής θωράκισης.
– Χωρικός σχεδιασμός: Η ΕΤΕπ δεν χρηματοδοτεί συνήθως τέτοια εγχειρήματα, αλλά για την Ελλάδα κάνει εξαίρεση, καθώς πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των επενδυτών η λύση του θέματος αυτού.
– Ταμείο Υποδομών (1 δισ. ευρώ.): Αστικές αναπλάσεις, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, έργα στερεών και υγρών αποβλήτων κ.λπ. Τα έργα αυτά μπορεί να είναι δημόσια, ΣΔΙΤ ή ιδιωτικά. Η συμμετοχή της ΕΤΕπ και του «πλάνου Γιουνκέρ» θα είναι από 200 εκατ.ευρώ.
– Αναπτυξιακός Νόμος (320 εκατ. ευρώ): Χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου.
– Αεροδρόμιο Καστελίου Κρήτης: Η συμμετοχή της ΕΤΕπ είναι 231 εκατ. ευρώ.
Σημαντικά έργα προς έγκριση
Επίσης, στα τελευταία στάδια της έγκρισης βρίσκονται τα εξής έργα:
– Γραμμή 4 μετρό (1,4 δισ. ευρώ): Από Άλσος Βεΐκου μέχρι Γουδή, μήκους 14,9 χλμ, με 14 σταθμούς. Η ΕΤΕπ θα συμμετέχει με 1 δισ. ευρώ.
– Παράκαμψη Χαλκίδας (220 εκατ. ευρώ): Πλήρης κατασκευή μήκους 16,7 χλμ, με τα συνοδά της έργα.
– Αστική ανάπτυξη δήμου Θεσσαλονίκης (38 εκατ. ευρώ): Έργα υποδομών για την ανανέωση και τον μετασχηματισμό της πόλης.
– Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης (362 εκατ. ευρώ.): Η διασύνδεση θα γίνει μέσω υποβρύχιου καλωδίου. Αποτελεί ένα μεγάλης σημασίας έργο (πρωτοσυζητήθηκε τη δεκαετία του 1980) προκειμένου να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός του νησιού και να μεγιστοποιηθεί η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο σύστημα. Η ΕΤΕπ συμμετέχει με 250 εκατ. ευρώ.
-Ανάπτυξη δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, της Μακεδονίας και της Θράκης. Θα επιτρέψει τη μετάβαση από τα πιο ακριβά και ρυπογόνα καύσιμα, προσφέροντας περιβαλλοντικά οφέλη και ενδεχομένως χαμηλότερο ενεργειακό κόστος. Η συμμετοχή της ΕΤΕπ ανέρχεται σε 48 εκατ. ευρώ.
-Δάνειο για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (χερσαίων αιολικών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών) γεωγραφικά διασκορπισμένων. Η ΕΤΕπ συμμετέχει με 85 εκατ. ευρώ.
Κορίνα Κρέτσου: «Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον κ. Χαρίτση»
Την ίδια ώρα, με δηλώσεις της στην ΕΡΤ, η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, επιβεβαίωνε την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων με προσωπική μάλιστα αναφορά στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση. Δήλωσε χαρακτηριστικά η Επίτροπος:
«Συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές, σχεδόν σε καθημερινή βάση. Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον υπουργό κ. Χαρίτση. Συζητάμε για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων… Κάνω ό,τι μπορώ καλύτερο για να βοηθήσω τον ελληνικό λαό. Είναι ένας λαός που έχει υποφέρει πάρα πολύ κι αξίζετε ένα καλύτερο μέλλον, τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *