Είστε εδώ
Home > FAQ news > Έως 100 % προστασία στους αποδεδειγμένα αδύναμους! Κοντά σε συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια κυβέρνηση-τραπεζίτες μετά από παρέμβαση του Μαξίμου! Δεν παρατείνεται ο νόμος Κατσέλη, νέο μοντέλο

Έως 100 % προστασία στους αποδεδειγμένα αδύναμους! Κοντά σε συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια κυβέρνηση-τραπεζίτες μετά από παρέμβαση του Μαξίμου! Δεν παρατείνεται ο νόμος Κατσέλη, νέο μοντέλο

Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση κυβερνητικής αντιπροσωπίας με εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών για το θέμα των κόκκινων στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που ερωτήθηκαν σχετικά η συνάντηση ήταν καλή και υπήρξε πρόοδος σε όλα τα επίμαχα σημεία αλλά και στο πλαίσιο αντιμετώπισης του θέματος.

Χαρακτηριστικό της αισιοδοξίας που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι εκφραζόταν η άποψη πως απομένουν μόνον «τεχνικές λεπτομέρειες» για να καταλήξουν οι εμπλεκόμενες πλευρές σε τελική συμφωνία.

«Απομένουν λεπτομέρειες για να υπάρξει συμφωνία» σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι οποίες απέφυγαν όμως να δώσουν ποσοτικά στοιχεία για τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας (ύψος αξίας προστασίας πρώτης κατοικίας κατά κύριο λόγο).

«Μέχρι τέλος της εβδομάδας θα βγουν όλες οι λεπτομέρειες» τονιζόταν αρμοδίως.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες οι τράπεζες αποδέχονται τη δεσμευτικότητα της όποιας συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφοριες που μετέδωσε η ΕΡΤ η κυβέρνηση αναζητά το μοντέλο εκείνο που αφενός θα παράσχει προστασία στη λαϊκή κατοικία από πλειστηριασμούς, αφετέρου θα προστατευτούν κι οι τράπεζες ώστε να μη χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, η κυβέρνηση αναζητεί ένα μοντέλο που θα ενσωματώνει αρχικά ένα «κούρεμα» του στεγαστικού δανείου και ακολούθως την κάλυψη του 1/3 του ποσού από το κράτος και των 2/3 από τον δανειολήπτη, αλλά το οποίο θα φτάνει να καλύπτει το κράτος έως και το 100% του ποσού σε περιπτώσεις αποδεδειγμένα αδύναμων να αποπληρώσουν δάνεια, δανειοληπτων…Η συνάντηση θα επαναληφθεί τις επόμενες ημέρες.

Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, τραπεζικές πηγές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την πρόοδο και την σύγκλιση απόψεων που σημειώθηκε στην προαναφερθείσα σύσκεψη κυβέρνησης – τραπεζών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι ο νέος νόμος θα ψηφιστεί εντός του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες υπήρξε σύγκλιση των δυο πλευρών με στόχο το νέο θεσμικό πλαίσιο να παρέχει ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς όμως να δίνεται η δυνατότητα κατάχρησής του από στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή τους δανειολήπτες εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τα δάνειά τους αλλά δεν το κάνουν, αυξάνοντας το μεγάλο ζήτημα των κόκκινων δανείων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, εις βάρος και όσων πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, σημειώθηκε σύγκλιση αναφορικά με τα όρια προστασίας καθώς και με τα επιμέρους αλλά και τα κριτήρια βάση των οποίων θα μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο νέο πλαίσιο προστασίας.

Με πληροφορές από documentonews.gr και efsyn.gr

Leave a Reply

Top