Είστε εδώ

ΕΟΠΥΥ: «Καταιγίδα» συλλήψεων για την απάτη που κόστισε 5 εκατ. ευρώ

«Ζαλίζει» το ποσό της απάτης εις βάρος του ΕΟΠΥΥ και του ασφαλιστικού φορέα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ από την avgi, το ποσό ανέρχεται σε 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, όπως ανακοίνωσε διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Δ. Λουκόπουλος, μέσα στις 13 συλλήψεις βρίσκονται και τα αρχηγικά μέλη, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 65 άτομα, μεταξύ των οποίων 54 γιατροί και ιδιοκτήτρια μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων.

Οι συλλήψεις έγιναν, κατά τις ίδιες ανακοινώσεις, με συντονισμένη επιχείρηση που ξεκίνησε την Τρίτη και κατά τις έρευνες η οικονομική αστυνομία κατέσχεσε μεταξύ άλλων, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της, 246.980 ευρώ, όπλα, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση.

Η δράση του κυκλώματος, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ξεκίνησε το 2015 και τα μέλη του “προέβαιναν μέσω γιατρών στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού (κυρίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου) και στη συνέχεια εξαπατούσαν τον ΕΟΠΥΥ με την αποζημίωσή τους για τις εν λόγω συνταγογραφήσεις. Στις συνταγές είτε αναγραφόταν υγειονομικό υλικό χωρίς να έχουν εξεταστεί οι ασφαλιζόμενοι είτε συνταγογραφούσαν υγειονομικό υλικό διαφορετικό από αυτό που απαιτούσε η πάθηση, το οποίο αποζημιώνονταν σε πολλαπλάσια τιμή”.

Η αστυνομική έρευνα αποκάλυψε δίκτυο έξι εταιρειών “που ανήκουν στα μέλη της οργάνωσης μέσω των οποίων εξυπηρετούσαν την εγκληματική τους δραστηριότητα, ενώ παράλληλα εντοπίσαμε άλλες έντεκα εικονικές εταιρείες και ατομικές οντότητες, χωρίς πραγματική δραστηριότητα, που εμφανίζονταν ως προμηθευτές του δικτύου προκειμένου να προσδίδουν νομιμοφάνεια στις συναλλαγές τους”. Προφανώς παράλληλα φοροδιεύφευγαν με έκδοση εικονικών τιμολογίων συνολικής αξίας άνω των 13 εκατομμυρίων ευρώ, όπως τονίστηκε. Τα χρήματα ξεπλένονταν, σύμφωνα με τον Δ. Λουκόπουλο, από το υφιστάμενο δίκτυο εταιρειών και αναμειγνύονταν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και στη συνέχεια είτε επενδύονταν πίσω στις εταιρείες μέσω σύστασης νέων υποκαταστημάτων, μίσθωσης χώρων κ.ά., είτε ξοδεύονταν σε τυχερά παίγνια και άλλες δαπάνες.

Πηγή: avgi.gr

Ρεπορτάζ: Έλλη Ζώτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *