Είστε εδώ

Εντολή Μαρέβας και τα… σκυλιά δεμένα! Πώς αρκεί ένα τηλεφώνημα της πρωθυπουργικής συζύγου για να δεχθεί η Ελλάδα με συνοπτικές διαδικασίες 700 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν

Η χώρα μας υποδέχθηκε περίπου 700 γυναίκες από το Αφγανιστάν, παρέχοντας τους ασφαλές καταφύγιο, διατροφή και ιατρική περίθαλψη. Μια μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια: Για να γίνει αυτό χρειάστηκε ένα απλό τηλεφώνημα της συζύγου του πρωθυπουργού

Αρκεί λοιπόν ένα τηλεφώνημα της συζύγου του πρωθυπουργού, Μαρέβας Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, και μάλιστα ως προσωπική χάρη σε έναν στενό της φίλο, τον Αμερικανό Amed Khan, για να ξεπεραστούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που, σε άλλες περιπτώσεις, καθυστερούσαν και εντέλει ακύρωναν εντελώς την είσοδο προσφύγων στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως με ένα τηλεφώνημα της συζύγου του πρωθυπουργού, το ελληνικό κράτος στέκεται «σούζα», ενώ είναι πλέον γνωστό πως ένα από τα πράγματα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη φροντίζει να διαφημίσει με κάθε ευκαιρία είναι η αντιπροσφυγική της πολιτική, αυτή των κλειστών συνόρων, που αφήνει χιλιάδες ξεριζωμένους να θαλασσοπνίγονται στα νερά του Αιγαίου, για να εξυπηρετήσει το ακροδεξιό της ακροατήριο.

Ωστόσο, ένα ρεπορτάζ του Politico την Δευτέρα, με τίτλο «Πώς η Αθήνα έγινε ασφαλές καταφύγιο για 700 Αφγανές», ήταν αρκετό για να διασκεδάσει η κυβέρνηση αυτές τις εντυπώσεις. Κι όλο αυτό έρχεται και δένει μαζί με τις άλλες εντυπώσεις που προκάλεσε ο εκνευρισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν η Ολλανδή δημοσιογράφος τον «έστησε στον τοίχο» θέτοντάς του την ερώτηση για τις εγκληματικές επαναπροωθήσεις που διαπράττει το ελληνικό κράτος εις βάρος προσφύγων.

«Τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα φαίνεται να έχει υποδεχθεί περισσότερες γυναίκες από το Αφγανιστάν από οποιαδήποτε άλλη χώρα (…)». Με αυτή την πρόταση ξεκινά το εκτενές ρεπορτάζ που φιλοξενεί το Politico και φέρει την υπογραφή της Νεκταρίας Σταμούλη.

Το δημοσίευμα περιγράφει πώς «μέσα σε λίγες εβδομάδες η Αθήνα έγινε το σημείο άφιξης για πάνω από 700 γυναίκες δικαστές, βουλευτές, δημοσιογράφους και δικηγόρους, μαζί με τις οικογένειές τους – εμβληματικά πρόσωπα μιας δημοκρατικής κοινωνίας που δεν είναι πια καλοδεχούμενη μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν τον Αύγουστο».

Έφτασαν με τη βοήθεια ΜΚΟ, διεθνών οργανώσεων και αρκετών ιδιωτών που επικοινώνησαν άμεσα με Έλληνες ηγέτες αναφέρει το ρεπορτάζ.

Στη συνέχεια του άρθρου γίνονται γνωστές ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες.

Το μήνυμα στη σύζυγο του πρωθυπουργού
«Ο αμερικανός φιλάνθρωπος Αμέντ Κχάν, είναι ένας από αυτούς τους ιδιώτες. Οργάνωσε μία προσπάθεια αρκετών εβδομάδων για μεταφορά δεκάδων γυναικών και των οικογενειών τους από το Αφγανιστάν στην Ελλάδα, αφού εξασφάλισε σχεδόν άμεσα την έγκριση από τους Έλληνες αξιωματούχους» μεταδίδει η Ν. Σταμούλη.

«Έστειλα μήνυμα στην σύζυγο του Έλληνα πρωθυπουργού Μαρέβα [Γκραμπόβσκι], που είναι παλιά φίλη, και της είπα ότι έχω αυτή την κατάσταση και δεν έχω πουθενά να τους πάω. Μία ώρα αργότερα, η Ελλάδα είπε ”Ναι, θα τους πάρουμε’’. Δεν χρειάστηκε καν να τους το ζητήσω» δηλώνει, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Politico, o Αμέντ Κχάν.

Στο σημείο αυτό το ρεπορτάζ αποκτά και σχολιαστικό χαρακτήρα με την επισήμανση πως δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για άλλους πρόσφυγες-μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στις ελληνικές ακτές – ακόμη και άλλους Αφγανούς, καθώς για τους περισότερους οι πόρτες προς την Ευρώπη είναι σφραγισμένες, περιτριγυρισμένες με φράχτες και συστήματα παρακολούθησης, παρακολουθούμενες από στρατιές ένστολων που περιπολούν στεριά και θάλασσα. Και συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως όσοι τα καταφέρουν, πιθανώς καταλήγουν σε ΚΥΤ-στρατόπεδα με αγκαθωτό συρματόπλεγμα και αστυνομική φύλαξη.

Η πράξη καλής θέλησης της Ελλάδας εγείρει ερωτήματα σύμφωνα με το Politico καθώς «τα τελευταία χρόνια, η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας έχει αντιμετωπίσει σφοδρή κριτική από διεθνείς οργανώσεις για τα δικαιώματα σχετικά με τις μεταναστευτικές πολιτικές της, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών ότι κακοποίησε αιτούντες άσυλο και τους στέρησε παράνομα το δικαίωμά τους να ζητήσουν καθεστώς προστασία».

Η διαδρομή Αφγανιστάν – Ελλάδα
Το Politico περιγράφει με λεπτομέρεια τη συμφωνία για την έλευση γυναικών από το Αφγανιστάν. «Τον Σεπτέμβριο ο Αμέντ Κχάν προσπαθούσε να βγάλει την πρώτη του ομάδα Αφγανών από τη χώρα – έξι γυναίκες βουλευτές και τις οικογένειές τους, 53 άτομα συνολικά. Η χώρα είχε ήδη πέσει στις αρχές του Αυγούστου στα χέρια των Ταλιμπάν. Μέχρι το τέλος του μήνα, οι δυτικοί σύμμαχοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα. Χρειαζόταν και μια χώρα διέλευσης και έναν τελικό προορισμό (…)» Έτσι ο Κχάν ξεπερνώντας κάποια από τα εμπόδια που κλήθηκε να αντιμετωπίσει «έστειλε ένα κείμενο στη σύζυγο του Έλληνα πρωθυπουργού, Μαρέβα Μητσοτάκη».

Μερικές ώρες αργότερα, «μιλούσε με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράχη, ο οποίος δημιούργησε μια ομάδα συντονισμού της επιχείρησης», σύμφωνα με όσα είπε ο αμερικανός στο Politico.

Με πληροφορίες από το documentonews.gr / Μηνάς Κωνσταντίνου και efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *