Είστε εδώ

«Ένοχοι» στα τηλεπαράθυρα, αθώοι στα δικαστήρια (της Μαρίας Μητσοπούλου)

Η παραπομπή σε ποινικές δίκες πολιτικών προσώπων από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα τους τελευταίους μήνες, οπότε τρέχουν δύο Ειδικά Δικαστήρια με κατηγορούμενους τους Παππά και Παπαγγελόπουλο αντιστοίχως και τη δίκη για το Μάτι με κατηγορούμενη ανάμεσα σε 20 ακόμη πρόσωπα την πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, έχει δώσει άπειρη τροφή στους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ και τα φιλικά σε αυτούς τηλεπαράθυρα.

Σε ό,τι αφορά τα υπόδικα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, λίγη σημασία φάνηκε να έχουν στην αντίληψη κυβερνητικών στελεχών και συστημικών ΜΜΕ οι διακηρύξεις περί της «δικαιοσύνης που πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της», το «αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου» κ.λπ. πράγματα που ισχύουν για παράδειγμα στην περίπτωση των υποκλοπών.

Η έκταση που δόθηκε στα δελτία ειδήσεων, τις τηλεοπτικές εκπομπές και τα πρωτοσέλιδα υπήρξε «τερατώδης» και δυσανάλογη των αδικημάτων για τα οποία παραπέμφθηκαν τα στελέχη και οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συχνά αποσιωπήθηκε η βαρύτητα των αδικημάτων αυτών. Σε αρκετές περιπτώσεις φάνηκε να αρκεί ο συσχετισμός των προσώπων με τη διαδικασία της ποινικής δίκης για να εξαχθούν με βίαιο τρόπο συμπεράσματα εις βάρος όχι μόνο των κατηγορουμένων, αλλά συνολικά εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Πολύ το τζάμπα μελάνι
Πολύς τηλεοπτικός χρόνος καταναλώθηκε και πολύ μελάνι χύθηκε για να παρουσιαστούν αστήρικτες κατηγορίες, διογκώθηκε σε απίστευτο βαθμό κάθε ιντριγκαδόρικη κατηγορία χωρίς – ή με σαθρά – στοιχεία, που τελικά δεν κατέστη εφικτό να σταθεί στο δικαστήριο, ενώ υπονοούμενα για «καταιγίδες» νέων αποκαλύψεων από τις καταθέσεις των μαρτύρων δεν επιβεβαιώθηκαν. Δεν ήταν μόνο όμως τα κανάλια και τα πρωτοσέλιδα συγκεκριμένων ΜΜΕ που επιδόθηκαν σε παραπληροφόρηση, «κυνήγι μαγισσών» και συκοφαντίες, αλλά και στελέχη της κυβερνητικής παράταξης και της κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρόσφατα, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, εγκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ότι δεν απαντά για όσα ακούστηκαν στο Ειδικό Δικαστήριο για τον Νίκο Παππά (τις «μαύρες σακούλες από τον Καλογρίτσα»), αδιαφορώντας για το τι πραγματικά ειπώθηκε στη δικαστική αίθουσα και αν οι καταθέσεις ήταν αληθείς ή ψευδείς.

Κι ενώ μέχρι πριν από μερικές μέρες κυριαρχούσαν στα φιλοκυβερνητικά πρωτοσέλιδα και στα κανάλια οι «μαύρες σακούλες», τυπικές και «στα ψιλά» ήταν οι αναφορές για την απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως, στην περίπτωση Παππά και Παπαγγελόπουλου, αλλά και του Λευτέρη Κρέτσου.

Μένει να ολοκληρωθούν οι δύο δίκες στο Ειδικό Δικαστήριο, ωστόσο είναι φανερό ότι αυτό το σκέλος των κυβερνητικών «επιχειρημάτων» εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του αδυνατίζει πλέον και είναι ερωτηματικό το αν θα αντέξει έως τις εκλογές.

Η εξέλιξη των υποθέσεων
Ας δούμε αναλυτικά τα πρόσωπα, τις δικαστικές υποθέσεις και την εξέλιξη αυτών:

1. Ο Νίκος Παππάς ύστερα από προανακριτική εξπρές παραπέμφθηκε σε Ειδικό Δικαστήριο με τις ψήφους Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (Ιούλιος 2021) με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016, αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος, κι ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία στο πόρισμά της πήρε πίσω την αρχική κατηγορία για «δωροληψία».

Η δίκη ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου 2022 και, έπειτα από μια σύντομη σε διάρκεια διαδικασία, την περασμένη Παρασκευή η εισαγγελέας Όλγα Σμυρλή πρότεινε την απαλλαγή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού όσο και του συγκατηγορούμενού του Χρήστου Καλογρίτσα, καθώς δεν προέκυψε η εις βάρος τους κατηγορία (ότι ο υπουργός ευνόησε τον επιχειρηματία στη διαδικασία των αδειών).

Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη μετά τις καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα περί εικονικής συναλλαγής του με λιβανέζικο κατασκευαστικό όμιλο, προκειμένου να εξασφαλίσει την εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ που απαιτούσε ο νόμος για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, το σχέδιο αυτό υπέδειξε ο Νίκος Παππάς, με απώτερο στόχο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ να αποκτήσει κανάλι δικής της επιρροής.

Με δήλωσή του που διαβάστηκε στο δικαστήριο (καθώς ο ίδιος δεν παρέστη, υπό το σκεπτικό ότι η δίωξή του είναι πολιτική) ο Παππάς έκανε λόγο για μια σύντομη δίκη με πολλές παραδοξότητες, μεταξύ αυτών και το ότι «πρώτη φορά στην ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία συγκροτήθηκε Ειδικό Δικαστήριο, αποτελούμενο από 21 ανώτατους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, για να εκδικάσει μια υπόθεση πλημμελήματος».

2. Ομόφωνα αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών και ο Λευτέρης Κρέτσος, πρώην γ.γ. Ενημέρωσης, ο οποίος μαζί με πέντε ακόμη μέλη της Επιτροπής για τις τηλεοπτικές άδειες βαρυνόταν με την κατηγορία της «ψευδούς βεβαίωσης», ότι δηλαδή με πράξεις ή παραλείψεις αναφορικά με τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων ή άλλων απαιτούμενων δικαιολογητικών, επιχειρήθηκε να ευνοηθεί η εταιρεία του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα. Μάλιστα αθώος κρίθηκε και ο τελευταίος, επίσης κατηγορούμενος στην ίδια δίκη.

Κατά τη Ν.Δ. μικρή σημασία έχει η αθώωση Κρέτσου, καθώς στην επίσημη αντίδρασή της σημείωσε πως «δικαζόταν για διαδικαστικά ζητήματα» περί των δικαιολογητικών και δεν έχει σχέση «με το στήσιμο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών και την απόπειρα ελέγχου του τηλεοπτικού πεδίου μέσω της δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ channel!», πράγματα που κρίνονται στο Ειδικό Δικαστήριο, για τα οποία από την Κουμουνδούρου – ανέφερε η σχετική ανακοίνωση – «δεν έχουν βγάλει λέξη εδώ και 14 μέρες».

3. Απαλλακτική είναι η πρόταση της εισαγγελέως (και πάλι η Όλγα Σμυρλή) και για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος αναφορικά με χειρισμούς στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis, στο έτερο Ειδικό Δικαστήριο, όπου κατηγορούμενη είναι και η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας – απαλλακτική και εδώ η εισαγγελέας.

4. Τέλος, η Ρένα Δούρου:

● Κρίθηκε αθώα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ως προς τις ποινικές ευθύνες που τις αποδίδονταν για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής το 2017 (παράβαση καθήκοντος, πλημμύρας διά παραλείψεως από υπόχρεο, της ανθρωποκτονίας και της σωματικής βλάβης από αμέλεια).

● Στην πολύκροτη δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι, που είχε αποτέλεσμα 102 νεκρούς και 32 εγκαυματίες, κατηγορείται σε βαθμό πλημμελήματος για τρία αδικήματα: εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματική βλάβη κατά συρροή. Στη δίκη, στην οποία έχουν κληθεί να καταθέσουν 213 μάρτυρες, κατηγορούνται συνολικά 21 άτομα, μεταξύ αυτών ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΜΑΚ Βασίλης Ματθαιόπουλος κ.ά.

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *