Είστε εδώ

Έγγραφο των Wikileaks αποκαλύπτει ότι ο Σόιμπλε “υπονόμευε” τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012!

Ένα απόρρητο έγγραφο που αποκαλύπτει τα σχέδια του Σόιμπλε για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη αλλά και για το ενδεχόμενο που το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ γινόταν κυβέρνηση, έδωσε στη δημοσιότητα το WikiLeaks.

Πρόκειται για αποχαρακτηρισμένα ηλεκτρονικά μηνύματα του ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών, την εποχή που στο υπουργείο βρισκόταν η Χίλαρι Κλίντον στο οποίο αποτυπώνονται ξεκάθαρα οι φόβοι, οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα Grexit, για το τί θα γίνει στο ενδεχόμενο που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές.
Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύπτεται, οι Γερμανοί εξέταζαν δυο τρόπους αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, «καμία από τις οποίες δεν είναι ευχάριστη για τη Γερμανία και τα υπόλοιπα κράτη μέλη».
Η «ευαίσθητη πηγή»
Πηγές των πληροφοριών για τη γερμανική πολιτική στην κρίση της ευρωζώνης είναι κοντινοί συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μάλιστα όπως σημειώνεται πρόκειται για πηγές που έχουν σημαντική πρόσβαση στα υψηλότερα κλιμάκια της ευρωπαϊκής κοινότητας αλλά και για μια «εξαιρετικά ευαίσθητη πηγή», οπότε ο χειρισμός των πληροφοριών πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην κοινοποιηθούν σε κανένα σχετιζόμενο με τη γερμανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα λοιπόν με τις παραπάνω πηγές, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το 2012 εξέφραζε τις ανησυχίες του στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το γεγονός πως 12 με 15 χώρες της ευρωζώνης βυθίζονταν στην ύφεση χωρίς καμία αντίδραση και πως θα έπρεπε να ληφθούν άμεσα σημαντικές πολιτικές απόφασης σχετικά με το μέλλον της νομισματικής ένωσης, καθώς οι διεθνείς αγορές δεν μπορούσαν να περιμένουν τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών του Ιούνιου, αλλά ούτε και τις εξελίξεις από τις εκλογές της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Ο Σόιμπλε φέρεται να είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει πως ο «ευρωπαϊκός ρυθμός» στη διαχείριση της κρίσης οδηγεί σε απογοήτευση των επενδυτών και η ευρωζώνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια κρίση διεθνούς εμπιστοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως και παρά τη δέσμευση για παραμονή στο ευρώ από τα κόμματα που διεκδικούσαν την εξουσία στην Ελλάδα, ο Σόιμπλε και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι του Βερολίνου, του Λονδίνου και των Βρυξελλών φέρονται να αναγνώριζαν τις εκλογές του 2012 ως δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη.
Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται σε ιδιωτικές συνομιλίες να υποστηρίζει πως σε περίπτωση που «οι Έλληνες ψηφίσουν μια κυβέρνηση ενάντια στη λιτότητα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους».
Ωστόσο φέρεται να φοβόταν ιδιαίτερα ένα Grexit. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μολονότι υποστήριζε ότι «αν ο ελληνικός λαός ψηφίσει για μια κυβέρνηση στην οποία θα ηγηθεί ένα κόμμα κατά της λιτότητας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεων του» έβλεπε την ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας ως ένα εξαιρετικά αρνητικό γεγονός, καθώς θεωρούσε ότι θα επηρέαζε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία.
Ο Σόιμπλε, βάσει του τηλεγραφήματος, προετοιμαζόταν και για τα τρία σχέδια έκτακτης ανάγκης, ανάλογα με την έκβαση της κρίσης: Ενισχυμένο σχέδιο σωτηρίας, ευρωζώνη δύο ταχυτήτων και κατάρρευση.
Φέρεται λοιπόν να έβλεπε δύο λύσεις, που και οι δύο δεν θα ήταν ευχάριστες για τη Γερμανία αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Το πρώτο σχέδιο περιλάμβανε την επανεξέταση του σχεδίου μιας ομάδας εργασίας «σοφών», που πρότειναν από το 2011 ένα ευρωπαϊκό «υπερταμείο» 2,3 τρισ. ευρώ για την απομείωση και την προληπτική προστασία των μελών της Ευρωζώνης από κρίσεις χρέους ή εναλλακτικά τη δημιουργία ευρωομολόγων. Αυτές οι λύσεις δεν άρεσαν στον Σόιμπλε, λόγω των αντιδράσεων που προκαλούσαν στο γερμανικό πολιτικό σύστημα.
Σε περίπτωση Grexit, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το αμερικανικό διπλωματικό έγγραφο, ο Σόιμπλε φέρεται να συνειδητοποιούσε πως μια ελληνική αποχώρηση από τη νομισματική ένωση θα άνοιγε το δρόμο για αποχώρηση και της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.
«Ο Σόιμπλε εξακολουθεί να πιστεύει ότι μια πλήρης κατάρρευση της νομισματικής ένωσης είναι μη αποδεκτή για τη Γερμανία, καθώς το νεοεισαχθέν γερμανικό μάρκο θα είναι σημαντικά αναβαθμισμένο συγκριτικά προς το ευρώ με αποτέλεσμα σοβαρές επιπτώσεις στην εξαγωγική οικονομία της Γερμανίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ηλεκτρονικό μήνυμα.
Αυτός ήταν και ο λόγος που εμφανίζεται να μετριάζει την αντίθεσή του για μια κοινή λύση εντός της ΕΕ. Και μπορεί να ήταν αντίθετος στην έκδοση ευρωομολόγων, ωστόσο ζήτησε από την Επιτροπή «σοφών» της Γερμανικής κυβέρνησης να ερευνήσουν το ενδεχόμενο ενός Ευρωπαϊκού Πακέτου Σωτηρίας.
Το δεύτερο σενάριο που εξέταζε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν το σενάριο της ευρωζώνης δύο ταχυτήτων. Ωστόσο αυτό το σχέδιο ανησυχούσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ιδιαίτερα λόγω της εκλογής του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία, ο οποίος είχε τελείως διαφορετική άποψη για το ρόλο της ανάπτυξης και της λιτότητας στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Ολόκληρο το άριρο στο koutipandoras.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *