Είστε εδώ

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κυρ. Μητσοτάκη (του Πέτρου Κατσάκου)

Πείτε μου τώρα, το παιδί των 17 ετών, που θα ψηφίσει για πρώτη φορά, που το ενδιαφέρει πώς θα είναι η Ελλάδα το 2030, εάν το ενδιαφέρει τι έγινε το 1963;” είχε αναρωτηθεί προ μηνών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει με στόμφο πως “οι παραπομπές στο παρελθόν και στο 1965, σε Γκοτζαμάνηδες και τρίκυκλα, γίνονται από έναν απελπισμένο πρωθυπουργό που ανασύρει στερεότυπα άλλων εποχών”.
Και ενώ μακριά θα πρέπει να μείνουν, κατά τον αρχηγό της Ν.Δ., τα 17χρονα από το 1963, τον Λαμπράκη, τους Γκοτζαμάνηδες και τα τρίκυκλα του δεξιού παρακράτους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να δείξει από το βήμα της Βουλής στις νέες και στους νέους που το 2019 για πρώτη φορά θα ψηφίσουν, μια εικόνα από το 1961.
Και ενώ κάλλιστα θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί τι νοιάζει τα 17χρονα για το τι γινόταν λίγο πριν τις εκλογές της βίας και της νοθείας στο Μεγάλο Περιστέρι Ηπείρου, η αλήθεια είναι πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσφερε στη νέα γενιά μια ξεχωριστή ευκαιρία να ανατρέξει σε μια εποχή που τα ξυπόλυτα αλλά χαμογελαστά παιδιά της Ηπείρου αποτελούν κάτι παραπάνω από μια στιγμιαία αποτύπωση του φωτογραφικού φακού.
Είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη η εικόνα που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κληροδότησε στον γιό του Κυριάκο και αυτός, με τη σειρά του, τη μεταφέρει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς στο ασπρόμαυρο αυτό κάδρο της Ιστορίας απεικονίζεται αυτό που ο αείμνηστος δάσκαλος της δημοσιογραφίας Γιάννης Κάτρης περιγράφει στο βιβλίο του “Η γέννηση του νεοφασισμού στην Ελλάδα” μεταφέροντας τις εντυπώσεις του συγγραφέα και ενός Αμερικανού ρεπόρτερ που μαζί είχαν κάνει ένα οδοιπορικό στην Ήπειρο το 1960:
Ντυμένα με κάτι απίθανα κουρέλια, ξυπόλυτα, σκελετωμένα, με απλανή βλέμματα, τα παιδιά των Τζουμέρκων θύμιζαν παιδιά του Νταχάου… Προμήθειες δεν υπάρχουν. Είναι αλήθεια πως το κράτος (εκτός από τις εκλογές) θυμόταν πότε πότε αυτούς τους ξεχασμένους πληθυσμούς και έριχνε τους μήνες της βαρυχειμωνιάς από αεροπλάνα, σακιά με καλαμπόκι. Είναι η μοναδική τροφή. Αλλά όχι κάθε μέρα. Οι μέρες της πείνας είναι οι περισσότερες”.
Κάπως έτσι ήταν η Ήπειρος που μας έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν τις εκλογές της βίας και της νοθείας, όπου το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς επιστράτευσε μέχρι και τα δέντρα ώστε να ανακόψει τη δημοκρατική στροφή της χώρας. Και τον ευχαριστούμε για την υπενθύμιση.
δημοσιεύτηκε στην avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *