Είστε εδώ

Εμπαιγμός για…σεμινάριο με την εστίαση: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε άνοιγμα στις 3 Μαΐου αλλά η οικονομική ενίσχυση για τις πρώτες ύλες θα ξεκινήσει μετά τις 5 του μήνα!’

Προβληματισμό προκαλεί το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαϊου στους επιχειρηματίες του χώρου, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η πλατφόρμα για την οικονομική ενίσχυση για τις πρώτες ύλες θα ανοίξει δυο μέρες μετά, στις 5 του μήνα! Τα καταστήματα δηλαδή θα μπορούν να ανοίξουν σύμφωνα με όσα είπε στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά το Πάσχα, μετά όμως από μία περίοδο 6 μηνών που ήταν κλειστά και πριν ανοίξει καν η πλατφόρμα για τις αιτήσεις της επιδότησης για την αγορά πρώτων υλών στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης του κλάδου προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Τέσσερα είναι τα βασικά «αγκάθια» της απόφασης να ανοίξει η εστίαση αμέσως μετά το Πάσχα, όπως αναφέρει στο ethnos.gr και τη Μαρία Λιλιοπούλου ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς:

  • Τα καταστήματα θα ανοίξουν ύστερα από τριήμερη αργία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έχει προηγηθεί ο απαραίτητος χρόνος για τις παραγγελίες πρώτων υλών.
  • Θα υφίσταται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23.00.
  • Δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία της οικονομικής ενίσχυσης για την προμήθεια πρώτων υλών, καθώς η σχετική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει στις 5 Μαΐου με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες της εστίασης όχι μόνο να μην έχουν λάβει ενίσχυση στα χέρια τους για την αγορά πρώτων υλών αλλά ούτε να έχει εκκινήσει η διαδικασία με την υποβολή αιτήσεων.
  • Το άνοιγμα σε μία περίοδο που κρούσματα και διασωληνωμένοι αυξάνονται, μπορεί να απειλήσει τη θερινή σεζόν, κατά την οποία οι επιχειρηματίες αναμένουν να δουλέψουν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν πολλά από τα χρέη που τους άφησε το 6μηνο κλείσιμο.

«Πρόκειται για μία λανθασμένη απόφαση, εσπευσμένη και παρακινδυνευμένη. Ακόμα δεν έχουν καθοριστεί οι όροι και οι προϋποθέσεις του ανοίγματος, οι οποίες θα ανακοινωθούν για άλλη μία φορά μονομερώς και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια διαβούλευση με τον κλάδο που γνωρίζει τη λειτουργία του. Το διακύβευμα του ανοίγματος τώρα με την υφιστάμενη υγειονομική κατάσταση είναι μεγάλο, καθώς μπορεί να μας στοιχίσει την καλοκαιρινή περίοδο», εξηγεί ο κ. Καββαθάς.

Ο ίδιος προσθέτει ότι δεν αντιλαμβάνεται την ξαφνική βιασύνη, προσθέτοντας πως αν η κυβέρνηση αναμένει από την κίνηση αυτή εκτόνωση της κατάστασης που παρατηρείται σε πάρκα και πλατείες, αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί: «Ο κόσμος που πάει στις πλατείες δεν είναι σίγουρα ο κόσμος που πάει στα εστιατόρια. Ας μας πουν αν έχουν σκοπό να ανοίξουν τα μπαρ και τα κλαμπ», τονίζει.

Πηγή: ethnos.gr – ρεπορτάζ Μαρία Λιλιοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *