Είστε εδώ

Ελληνική έκθεση για την Κατοχή και την Αντίσταση, στην έδρα της Γκεστάπο στο Λουξεμβούργο από την ΓΓΕΕ!

” Υπάρχει πάντα μια αναχώρηση …” Μανόλης Αναγνωστάκης … Η φωτογραφική έκθεση «Πρόσωπα του Πολέμου. Ελλάδα 1940-1944: Από την Κατοχή στην Απελευθέρωση» της ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας φιλοξενείται στο Λουξεμβούργο στην Villa Pauly.
Το κτήριο υπήρξε έδρα ως Gestapo στο Λουξεμβούργο κατά την περίοδο 1940-1944, και αποτελεί ένα χώρο μνήμης, στενά συνδεδεμένο τόσο με τα βασανιστήρια κατά των πολιτών του Λουξεμβούργου που αντιστάθηκαν στους Ναζί όσο και με τις απελάσεις εβραίων πολιτών το 1941. Την τελετή εγκαινίων της έκθεσης, πραγματοποίησαν ο ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρης Κρέτσος και ο Πρόεδρος της λουξεμβουργιανής Επιτροπής για την Μνήμη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κ. Albert Hansen στην, με την παρουσία του διευθυντή της Villa Pauly κ. Jean-Claude Muller και του Πρέσβυ της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο κ. Λούη-Αλκιβιάδη Αμπατή, την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου. Η έκθεση, η οποία θα είναι ανοικτή στο κοινό έως 5.11.2017, παρουσιάζει μέσα από σπάνια φωτογραφικά και κινηματογραφικά στιγμιότυπα που συνέλεξε η τότε «Ελληνική Υπηρεσία Ενημέρωσης», μοναδικές στιγμές της περιόδου 1940-44.
Κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Λουξεμβούργο, ο Λευτέρης Κρέτσος συναντήθηκε με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενημέρωσης και Τύπου, κ. Jean-Claude Olivier, παρουσία και της αρμόδιας του Τμήματος Κυβερνητικής Επικοινωνίας και Internet, κα Paula Almeida και συζήτησε μαζί τους θέματα προστασίας του Τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, το ρυθμιστικό πλαίσιο του χώρου των ΜΜΕ στις δύο χώρες αλλά και την πρόκληση των fake news σε ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακολούθως ο ΓΓ επισκέφθηκε το Εθνικό Οπτικοακουστικό Κέντρο του Λουξεμβούργου, όπου είχε συνάντηση με τον διευθυντή του, κ. Paul Lesch με θέμα τις σύγχρονες τεχνικές βέλτιστης διατήρησης των οπτικοακουστικών αρχείων. Τέλος, ο κ. Κρέτσος συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της λουξεμβουργιανής τηλεόρασης RTL Luxembourg, κ. Christophe Goosens στις εγκαταστάσεις του ομίλου RTL.

Τμήμα του φωτογραφικού υλικού της έκθεσης παρουσιάζεται και στην ομώνυμη μικρού μήκους ταινία παραγωγής ΓΓΕΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *