Είστε εδώ
Home > FAQ news > ΕΛΚ και Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές “τραβάνε το αυτί” Κυριάκου και Φώφης για τη συμφωνία: Στηρίξτε τη συμφωνία 

ΕΛΚ και Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές “τραβάνε το αυτί” Κυριάκου και Φώφης για τη συμφωνία: Στηρίξτε τη συμφωνία 

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES) καλεί όλους τους προοδευτικούς και τα κόμματα που είναι μέλη του να υποστηρίξουν την ιστορική συμφωνία για τη διένεξη σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ που διαρκεί εδώ και δεκαετίες, καθώς και τις κυβερνήσεις της Αθήνας και των Σκοπίων που την επέτυχαν.

Ο πρόεδρος του PES Σεργκέι Στάνισεφ δήλωσε: «Μαζί με την Υπάτη Αντιπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όλοι οι προοδευτικοί και τα κράτη μέλη του PES την Ευρώπη κατανοούν και εκτιμούν τις άοκνες προσπάθειες και τη βαθιά δέσμευση των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Επέδειξαν σε όλους μας θάρρος και ηγετικά προσόντα. Το PES έχει διαδραματίσει οργανικό ρόλο στην υποστήριξη αυτών των διαπραγματεύσεων, όπως κάναμε σαφές κατά τη συνάντησή μας στη Σόφια πριν από τρεις εβδομάδες. Προδοκούμε να συναντηθούμε ξανά με τους δύο πρωθυπουργούς κατά τη συνάντησή μας πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες».

“Κατανόηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ.Μητσοτάκης” από το ΕΛΚ
Πλήγμα εκ των «έσω» ή μάλλον εκ των «έξω» αποτελεί η προτροπή του ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (στο οποίο υπάγεται και η ΝΔ) Έλμαρ Μπροκ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μια συζήτηση «επί της ουσίας» για το Μακεδονικό και για την αποφυγή «κομματικών καυγάδων».

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, μιλώντας στον ευρωπαϊκό ιστότοπο Euractiv, σχολιάζει ανοιχτά τη στάση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του Μακεδονικού, δηλώνοντας ότι τρέφει «μεγάλη κατανόηση» για τα (οικογενειακά) προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κ. Μητσοτάκης στο κόμμα του, εξαιτίας του τι συνέβη στον πατέρα του, Κωνσταντίνο το 1992, του οποίου η κυβέρνηση κατέρρευσε λόγω της διαφωνίας για την ονομασία. Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό πρέπει να παραμείνει υπό έλεγχο και εκφράζει την ελπίδα να υπάρχει «θετικό αποτέλεσμα» στο τέλος.

Ο Γερμανός πολιτικός σημειώνει, συγκεκριμένα, ότι «εναπόκειται στη Νέα Δημοκρατία να αποφασίσει, αλλά ελπίζω, ωστόσο, ότι μπορούμε να επιτύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα», προσθέτοντας ότι η Αθήνα χρειάζεται «εγγυήσεις» ότι τα Σκόπια δεν έχουν αξιώσεις για την επαρχία της Μακεδονίας στα βόρεια της χώρας.

Επισημαίνει επίσης ότι εάν η συμφωνία Τσιπρα –Ζάεφ προχωρήσει, οι πόρτες θα ανοίξουν για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ενώ θα υποβάλει αίτημα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στην ΕΕ και αυτό θα είναι μια «πολύ κακή συμφωνία για τη Ρωσία», καθώς θα μειωθεί η επιρροή της στην περιοχή. «Συνεπώς είναι ένας τρόπος για να μειωθεί η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή», υπογράμμισε.

Πηγή: documentonews.gr, left.gr 

elviradrakaki@hotmail.com'

Dog person, chocolate lover, order obsessed and tv victim!

Leave a Reply

Top