Είστε εδώ

Έκρηξη με 3 νεκρούς στη γέφυρα που συνδέει Κριμαία-Ρωσία: Για «τρομοκρατικό χτύπημα» μιλά η Μόσχα–Οι Ουκρανοί πίσω από το χτύπημα, «τρολάρουν» τον Πούτιν: «Είναι μόνο η αρχή» διαμηνύουν (vid,photo)

Τεράστια φωτιά ξέσπασε στην γέφυρα στο Στενό του Κερτς, τη γέφυρα που αποτελεί τη μοναδική σύνδεση της Κριμαίας με τη Ρωσία και τη μεγαλύτερη σε μήκος γέφυρα στην Ευρώπης, με τους Ουκρανούς να στέλνουν μηνύματα τύπου «αυτή είναι μόνο η αρχή» και τη Μόσχα να κάνει λόγο για τρομοκρατικό χτύπημα και να ζητά έρευνα σε βάθος. Από την έκρηξη, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Κάτοικοι στην περιοχή ανέφεραν ότι άκουσαν ισχυρές εκρήξεις γύρω στις 6 το πρωί τοπική ώρα το πρωί του Σαββάτου.

Η έκρηξη στη γέφυρα την οποία εγκαινίασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν το 2018 οδηγώντας μάλιστα ο ίδιος ένα φορτηγό, έγινε τα ξημερώματα (τοπική ώρα) αφού φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά, σύμφωνα με τη Ρωσία, εξερράγη και έτσι τυλίχθηκαν στις φλόγες σιδηροδρομικά βαγόνια. Βέβαια, ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έγραψε σε διαδικτυακή ανάρτησή του πως η έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας «είναι μόνο η αρχή».

Ειδικότερα, ο ίδιος ανέφερε σε δημοσίευσή του στο Twitter: «Η γέφυρα της Κριμαίας ήταν η αρχή. Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, οποιαδήποτε κατοχή της Ρωσίας πρέπει να εξαλειφθεί».

Έρευνα διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή δήλωσε ότι η βόμβα έβαλε φωτιά σε επτά σιδηροδρομικά βαγόνια που μετέφεραν καύσιμα, με αποτέλεσμα «τη μερική κατάρρευση δύο τμημάτων της γέφυρας». Η επιτροπή δεν καταλόγισε αμέσως ευθύνες, όπως ανέφερε το Associated Press. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενημερώθηκε για την έκρηξη και διέταξε τη δημιουργία κυβερνητικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης.

Επισημαίνεται ότι η γέφυρα μήκους περίπου 20 χιλιομέτρων, που διασχίζει το στενό του Κερτς και συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα, είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Η κατασκευή της κόστισε δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελεί βασικό σύνδεσμο με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014. Ουκρανοί αξιωματούχοι, μάλιστα, έχουν επανειλημμένα απειλήσει να χτυπήσουν τη γέφυρα.

Ισχυρές εκρήξεις αναστάτωσαν τους κατοίκους της Κριμαίας
Πάντως, οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι άκουσαν ισχυρές εκρήξεις γύρω στις 6 το πρωί (τοπική ώρα) το πρωί του Σαββάτου (08/10). Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κριμαίας, στη γέφυρα φλεγόταν ένα τρένο, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το οποίο επικαλείται η «Mirror» σε δημοσίευσή της.

Από την πλευρά του, ο Όλεγκ Κριούτσκοφ, σύμβουλος του επικεφαλής της Κριμαίας, δήλωσε ότι μια δεξαμενή καυσίμων έπιασε φωτιά σε ένα από τα τμήματα της γέφυρας της Κριμαίας και ότι τα τόξα της δεν έχουν υποστεί ζημιές. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος έγραψε σε ανάρτησή του στο Τelegram: «Προκαταρκτικά, μια δεξαμενή καυσίμων έχει πάρει φωτιά σε ένα από τα τμήματα. Οι αψίδες δεν έχουν υποστεί ζημιές. Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τα αίτια και τις συνέπειες. Οι εργασίες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς βρίσκονται σε εξέλιξη».

Βρετανικό «όχι» στη Ρωσία στο πλαίσιο του ΟΗΕ
Το Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε το αίτημα της Μόσχας για μυστική ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την επόμενη εβδομάδα σχετικά με το αν θα καταδικαστεί η κίνηση της Ρωσίας να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές στην Ουκρανία και ζήτησε να ψηφίσει το σώμα των 193 μελών δημόσια.

Η Μόσχα προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια) μετά τη διεξαγωγή των «δημοψηφισμάτων», που έχουν καταγγελθεί από την Ουκρανία και τους συμμάχους της ως «παράνομα» και «εξαναγκαστικά».

Σε επιστολή του προς τα κράτη του ΟΗΕ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, πίεσε για μυστική ψηφοφορία, υποστηρίζοντας ότι η άσκηση πίεσης από τη Δύση σημαίνει ότι «μπορεί να είναι πολύ δύσκολο αν οι θέσεις εκφράζονται δημοσίως».

Από την πλευρά της, σύμφωνα με τον «Guardian», η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ, Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, δήλωσε την Παρασκευή (07/10) ότι οι κανόνες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι σαφείς ότι οποιοσδήποτε εκπρόσωπος μπορεί να ζητήσει καταγεγραμμένη ψηφοφορία.

Με πληροφορίες από ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *