Είστε εδώ

Εκεί καταλαβαίνουν! Podemos – Ενωμένη Αριστερά : “Στοχος το Λαικό Κόμμα…”.

Όπως μετέδωσε πρώτη η δημοσιογραφος και ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Μαδρίτη Δώρα Μακρή, Ποδέμος ( Podemos) και Ενωμένη Αριστερά ( Izquierda Unida) κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία και στις εκλογές της 26ης Ιουνίου θα κατέβουν ως συμμαχία. Υπενθυμίζεται ότι στον ισπανικό συνασπισμό της αριστεράς βρίσκεται και το κομμουνιστικό κόμμα από την αρχή της ίδρυσής του εδώ και πολλές δεκαετίες.
Το κοινό έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα αποφεύγει να θίξει τα θέματα στα οποία τα δύο κόμματα διαφωνούν, όπως η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ ή η πολιτειακή αλλαγή στην Ισπανία από τη μοναρχία στη δημοκρατία. Ο στόχος της συμφωνίας είναι “να ξανακερδίσει τη χώρα για τις λαϊκές τάξεις” και “να ηττηθεί το Λαϊκό Κόμμα (PP)”, δηλώνουν.
Όπως γράφει η Dora Makri στη σελιδα της στα social media:” Η ιστορική συμμαχία Ποδέμος – Ενωμένης Αριστεράς έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από τους ισπανούς και στο διαδίκτυο γίνεται πάρτυ. Τα δύο κόμματα ενδυναμώνονται πολύ και περνούν άνετα τους σοσιαλιστές στη δεύτερη θέση με βάση τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών του περασμένου Δεκεμβρίου και πλησιάζουν επικίνδυνα το Λαικό Κόμμα.
Η νέα πρόταση του Ιγκλέσιας σήμερα προς τον σοσιαλιστή Σάντσεθ να συμμαχήσουν στο ψηφοδέλτιο για τη Γερουσία, έλαβε αρνητική απάντηση από τον δεύτερο και έχει ξεσηκώσει το μισό PSOE (σοσιαλιστικό κόμμα). Για να κατανοήσετε στην Ισπανία εκτός από τη Βουλή ( 350 έδρες) έχουμε και τη Γερουσία ( 208 έδρες). Δηλαδή οι ισπανοί ψηφίζουν για δύο Σώματα στις βουλευτικές εκλογές. Ο ρόλος της Γερουσίας είναι στην ουσία να επικυρώνει το νομοθετικό έργο της Βουλής. Αρα έχει σημασία ο συσχετισμός δυνάμεων.
Στις περασμένες εκλογές στη Γερουσία, το Λαικό Κόμμα είχε απόλυτη πλειοψηφία κι αυτό θα σήμαινε αν σχηματιζόταν κυβέρνηση Σοσιαλιστών Ποδέμος ότι οποιαδήποτε μεταρρύθμιση ή νόμο θα τον φρέναρε η Γερουσία! Αρα η πρόταση του Ιγκλέσιας σήμερα στους σοσιαλιστές είχε τη λογική να αποκλείσουν το Λαικό Κόμμα από την αυτοδυναμία του στη Γερουσία για να μπορούν να κινηθούν με τα χέρια ελεύθερα. Ο Σάντσεθ απάντησε αρνητικά χωρίς να έχει έτοιμη αντιπρόταση.
Την ερχόμενη Πέμπτη θα γνωρίζουμε τις οριστικές συμμαχίες για τις εκλογές του Ιουνίου. Και ο Πέδρο Σάντσεθ μάλλον θα πρέπει να ξανασκεφθεί να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο. Η Σουσάνα Ντίαθ, η κυβερνήτης της Ανδαλουσίας αν όχι στο επόμενο συνέδριο αλλά σίγουρα στο μεθεπόμενο θα κατέβει ως υποψήφια γενική γραμματέας του κόμματος. Για την ώρα θα τον αφήσει να ” καεί”. Ο ίδιος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ενδεχομένως να τηρήσει τη συμμαχία με τους Θιουδαδάνος μετεκλογικά, απόφαση όμως που θα πρέπει να λάβει εκ νέου η κεντρική επιτροπή του κόμματος.

( Πλήρης ανάλυση των δεδομένων και της δημοσκοπικής εικόνας στην Ισπανία στη σελίδα της Dora Makri )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *