Είστε εδώ

EG: Ολοκληρώθηκε η αξιολογηση των μετρων, τις επόμενες ημερες η εκταμιευση. Στο επόμενο EG (24/5) η θεσμοθέτηση του Μηχανισμού επάνω στην ελληνική πρόταση. Συζητήθηκε το χρέος.

Έκλεισε η αξιολογηση στο σημερινό Eurogroup χωρίς πρoληπτικά μέτρα, ενώ ορίστηκε η συγκεκριμένη διαδικασία – χρονοδιάγραμμα ( 3 επίπεδα ) για την ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα οι θεσμοί αναγνώρισαν τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Σε 3 επιπεδα συμφωνηθηκε η διενέργεια της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους. Το πρωτο το βραχυπρόθεσμο θα περιλαμβάνει άμεσες πρόνοιες στη βάση της πορείας των μέτρων του προγράμματος, το δεύτερο το μεσοπρόθεσμο και το τρίτο μακρυπρόθεσμο θα ασχοληθεί με την ουσιαστική αναδιαρθρωση ( και οχι το κουρεμα ) του χρεους. Ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολογηση, με συμφωνία, επί των μετρων και των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος, στη βαση της συμφωνίας του Ιουλίου του 2015, ενώ συμφωνήθηκε τις επόμενες ημερες να γίνει η τεχνική εργασία επί της θεσμοθέτησης Μηχανισμού Διορθωσης Δημοσιονονικών αποκλίσεων, αν και εφόσον προκύψει ανάγκη, στη βάση της πρότασης που κατεθεσε η ελληνική πλευρά ( επιστολή Τσακαλώτου ), καθώς οι Ευρωπαιοι ΥπΟικ συμφωνησαν στη νομική αδυναμία να νομοθετηθούν προληπτικά μέτρα. Ο έλεγχος επί της πορείας των στοχων θα γίνεται μια (1) φορά το χρόνο, όπως πρότεινε η Ελλαδα.
Ντάισελμπλουμ: Δεν επιβάλουμε εκ προοιμίου να εφαρμόσουν προληπτικά μέτρα, αλλά να νομοθετήσουν τον μηχανισμό.Στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένουμε συμφωνία ώστε να υπάρχει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.Το 2018 η αρχιτεκτονική της αναδιάρθρωσης του χρέους στη βαση της εικόνας που θα παρουσιάζει τότε ( στο τέλος της Συμφωνίας του Ιουλιου του 2015…)
H ανακοίνωση του Eurogroup
«Το Eurogroup καλωσορίζει την ολοκλήρωση του πακέτου πολιτικών που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων» αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη δήλωσή τους και στη συνέχεια κάνουν αναφορά στα όσα πρέπει η κυβέρνηση να εφαρμόσει ώστε να εκταμιευτεί η επόμενη δόση, ανάμεσά τους και ο μηχανισμός για τα προληπτικά μέτρα, αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια:
Ένα πρώτο πακέτο δημοσιονομικών παραμετρικών μέτρων που ισούται με το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2018. Αυτό περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, τη μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα, και περαιτέρω δημοσιονομικά παραμετρικά μέτρα, όπως η μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ, και μέτρα για τους μισθούς στον δημόσιο τομέα.
Έναν πρόσθετο προληπτικό μηχανισμό ο οποίος θα νομοθετηθεί ώστε να διασφαλίσει ότι ένα πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει μέτρα τα οποία θα εφαρμόζονται αυτόματα αμέσως μόλις προκύπτει αντικειμενική ένδειξη αποτυχίας επίτευξης του ετήσιου στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο πρόγραμμα. (3,5% του ΑΕΠ). Εάν τα μέτρα ενεργοποιηθούν προσωρινά όταν ο μηχανισμός εφαρμοστεί, μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς, θα μπορούν να εφαρμοστούν την επόμενη χρονιά, ως μέρος του προϋπολογισμού, ώστε να επανέλθει αυτός σε διαρθρωτική τροχιά. Εξαιρέσεις στην ενεργοποίηση του μηχανισμού θα περιορίζονται σε έκτακτα γεγονότα με μεγάλο αντίκτυπο ο έξω από τον έλεγχο της κυβέρνησης. Αυτές οι εξαιρέσεις θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς.
Η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή μίας στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η οποία θα συμβάλει στην ισχυροποίηση των ισολογισμών των τραπεζών και που θα επιτρέψει την επιστροφή της εγχώριας πίστωσης στην ελληνική οικονομία. Ως προαπαιτούμενες δράσεις, θα ληφθούν μέτρα άμεσα ώστε να ανοίξει η αγορά για την πώληση και την εξυπηρέτηση των εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την προσωρινή εξαίρεση μικρών δανείων που εξασφαλίζονται από την κύρια κατοικία.
H “εκτίμηση” του Μαξίμου:
Τις επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement. Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup.
Μετά και την νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM. Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δις.€ που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους όπως η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς τα κράτη μέλη ή/και το ΔΝΤ. Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, μετά το τέλος του προγράμματος, θα εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιμήκυνση των λέξεων και οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων και η χρήση/μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ. Για το μακροπρόθεσμο διάστημα το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε περαιτέρω πιθανά μέτρα επίτευξης του στόχου βιωσιμότητας του χρέους.
Μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει τα επιπρόσθετα μέτρα που εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα α) τη σταθερή μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και β) τις αναγκαίες αναχρηματοδότησης του χρέους σε σταθερά βιώσιμα επίπεδα.
Το Eurogroup επίσης συμφώνησε στις βασικές αρχές για αυτά τα μέτρα που αφορούν: α) διευκόλυνση για την έξοδο στις αγορές, β) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών, γ) την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά τη λήξη του προγράμματος και δ) την παροχή ευελιξίας στην περίπτωση αβεβαιότητας για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού.
Το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός δείκτη βιωσιμότητας για το επίπεδο του χρέους και τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Το Eurogroup προκρίνει την προοδευτική εφαρμογή των μέτρων επίτευξης της βιωσιμότητας του χρέους σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό επίπεδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *