Είστε εδώ

Έφυγε ένας από τους τελευταίους μεγάλους εν ζωή φιλοσόφους: Ο “στοχαστής της οικολογίας” Μπρούνο Λαμούρ

Έφυγε απ’ τη ζωή, σε ηλικία 75 ετών ο Γάλλος στοχαστής Μπρουνό Λατούρ, γνωστός για την επιδραστική του έρευνα στη φιλοσοφία της επιστήμης.

Ο Λατούρ θεωρήθηκε ένας από τους πιο σημαντικούς και εικονοκλαστικούς μέχρι τώρα εν ζωή φιλοσόφους της Γαλλίας, του οποίου το έργο σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται η ανθρωπότητα την κλιματική έκτακτη ανάγκη βραβεύτηκε και κέρδισε προσοχή σε όλο τον κόσμο.

Κέρδισε το βραβείο Χόλμπεργκ, γνωστό ως Νόμπελ των ανθρωπιστικών επιστημών, το 2013, χαιρετίστηκε για ένα πνεύμα που ήταν «δημιουργικό, ευφάνταστο, παιχνιδιάρικο, χιουμοριστικό και – απρόβλεπτο».

Ο Εμανουέλ Μακρόν σχολίασε στο Twitter ότι ως στοχαστής της οικολογίας, της νεωτερικότητας ή της θρησκείας, ο Λατούρ ήταν ένα ουμανιστικό πνεύμα που αναγνωρίστηκε σε όλο τον κόσμο πριν αναγνωριστεί στη Γαλλία. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι οι σκέψεις και τα γραπτά του Λατούρ θα συνεχίσουν να εμπνέουν νέες συνδέσεις με τον κόσμο.

Ο Λατούρ ανέλυσε τους διαφορετικούς τρόπους της κοινωνίας για την κατανόηση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης και την επικοινωνία σχετικά με αυτήν. Στο Face à Gaïa, μια σειρά οκτώ διαλέξεων που δημοσιεύθηκε το 2015, εξέτασε πώς ο διαχωρισμός μεταξύ φύσης και πολιτισμού επιτρέπει την άρνηση του κλίματος.

Το μεγάλο έργο του κυμαινόταν από τη φιλοσοφία και την κοινωνιολογία έως την ανθρωπολογία και είχε προτρέψει την κοινωνία να μάθει από την πανδημία του Covid, «μια παγκόσμια καταστροφή που δεν ήρθε από έξω σαν πόλεμος ή σεισμός, αλλά από μέσα».

«Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι μόνο να τροποποιήσουμε το σύστημα παραγωγής αλλά να βγούμε από αυτό εντελώς. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτή η ιδέα του πλαισίου των πάντων με όρους οικονομίας είναι κάτι νέο στην ανθρώπινη ιστορία. Η πανδημία μας έδειξε ότι η οικονομία είναι ένας πολύ στενός και περιορισμένος τρόπος οργάνωσης της ζωής και λήψης απόφασης ποιος είναι σημαντικός και ποιος όχι» είχε δηλώσει στον Guardian το 2020.

«Αν μπορούσα να αλλάξω ένα πράγμα, αυτό θα ήταν να βγω από το σύστημα παραγωγής και αντ’ αυτού να οικοδομήσω μια πολιτική οικολογία».

Σε συνέντευξή του στην Εφ.Συν. και στον Τάσο Τσακίρογλου το 2019, με αφορμή την κυκλοφορία τότε στα ελληνικά του βιβλίου του «Πού θα προσγειωθούμε;/δοκίμιο πολιτικού προσανατολισμού στο νέο κλιματικό καθεστώς», είχε επισημάνει: «Δυστυχώς η Αριστερά δεν υπολόγισε τους κινδύνους της παγκοσμιοποίησης, χάνοντας την ευκαιρία να απευθυνθεί στους ανθρώπους οι οποίοι, δικαίως, θέλουν να νιώθουν προστατευμένοι, να έχουν κάποιο έδαφος κάτω από τα πόδια τους και, πάνω απ’ όλα, θέλουν να ξέρουν πού βρίσκονται και πώς μπορούν να επιβιώσουν εκεί καλά».

Πρωτοπόρος των σπουδών της επιστήμης και της τεχνολογίας, ο Λατούρ υποστήριξε ότι τα γεγονότα γενικά προέκυψαν μέσω αλληλεπιδράσεων μεταξύ ειδικών και ως εκ τούτου κατασκευάστηκαν κοινωνικά και τεχνικά. Ενώ οι φιλόσοφοι έχουν ιστορικά αναγνωρίσει τον διαχωρισμό γεγονότων και αξιών – τη διαφορά μεταξύ γνώσης και κρίσης, για παράδειγμα – ο Λατούρ πίστευε ότι αυτός ο διαχωρισμός ήταν λάθος.

Γεννημένος το 1947 στη Βουργουνδία, από μια οικογένεια οινοποιών, ο Λατούρ απέκτησε διδακτορικό στη φιλοσοφία από το University of Tours, προτού στρέψει την προσοχή του στην ανθρωπολογία, πραγματοποιώντας μελέτες πεδίου στην Ακτή Ελεφαντοστού και την Καλιφόρνια. Τα τελευταία χρόνια δίδασκε ως ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας και Ανθρωπολογίας στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po Paris). Ήταν επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Λουντ, Λωζάννης, Μόντρεαλ, Γκέτεμποργκ, Γουόρικ και Εδιμβούργου.

Τα πρωτοποριακά βιβλία του της δεκαετίας του 1980 και του 1990, We Have Never Been Modern, Laboratory Life, and Science in Action, πρόσφεραν πρωτοποριακή εικόνα, όπως το έθεσε «τόσο για την ιστορία της συμμετοχής των ανθρώπων στη δημιουργία επιστημονικών γεγονότων όσο και για τη συμμετοχή της επιστήμης στη δημιουργία της ανθρώπινης ιστορίας».

“Φιλόσοφος, ανθρωπολόγος, κοινωνιολόγος της κλιματικής κρίσης (“Πού θα προσγειωθούμε; εκδ. Πόλις), ίσως ο επιδραστικότερος Γάλλος διανοούμενος” έγραψε στα social media η τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένα Δούρου.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *