Είστε εδώ
Home > FAQ the opinion > ΕΦΣΥΝ: Η κυβέρνηση αφού δεν μπόρεσε να εμποδίσει θέλει τώρα να υπονομεύσει την Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα …

ΕΦΣΥΝ: Η κυβέρνηση αφού δεν μπόρεσε να εμποδίσει θέλει τώρα να υπονομεύσει την Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα …

Η τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος καθιέρωσε τη δυνατότητα να συγκροτείται Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και με πρόταση της αντιπολίτευσης.

Έτσι αφαιρέθηκε από την κυβέρνηση και κατά συνέπεια την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η αποκλειστικότητα να ασκείται αυτή η μορφή ελέγχου -που εμπεριέχει μάλιστα όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών- μόνο όποτε και αν εκείνη το θέλει.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια θετική ρύθμιση που αυξάνει τον έλεγχο στην εκτελεστική εξουσία εμποδίζοντας τη συγκάλυψη σημαντικών υποθέσεων δημόσιου ενδιαφέροντος και συμφέροντος. Ωστόσο, η διάταξη αυτή έμεινε ημιτελής.

Δε συνοδεύτηκε και από τις αναγκαίες αλλαγές στον κανονισμό της Βουλή στο πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη. Αυτό φάνηκε καθαρά χθες στην πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τις περιβόητες «λίστες Πέτσα», της πρώτης επιτροπής στην Ιστορία που συγκροτήθηκε με απόφαση της αντιπολίτευσης.

Η Ν.Δ., εκμεταλλευόμενη τον ισχύοντα κανονισμό και την πλειοψηφία που έχει στην επιτροπή -ως πλειοψηφούσα δύναμη της Βουλής- απέκλεισε την αντιπολίτευση από το προεδρείο της επιτροπής θέλοντας να έχει τον απόλυτο έλεγχο του οργάνου.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν το προεδρείο να είναι αναλογικό. Πρόκειται για εμπαιγμό του πνεύματος του συνταγματικού νομοθέτη και φυσικά για «καπέλωμα» μιας διαδικασίας, την οποία το κυβερνητικό κόμμα ουδέποτε θέλησε και ουδέποτε επιδίωξε.

Αξίζει να θυμίσουμε πως όταν προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ η σύσταση αυτής της επιτροπής η κυβέρνηση επιχείρησε να ξεφύγει από τη δοκιμασία και ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε από το βήμα της Βουλής να συγκροτηθεί μια άλλη επιτροπή που θα εξετάζει γενικώς και αορίστως πράγματα και καταστάσεις από το 2015 και μετά, παρά το γεγονός ότι στη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης δε διατέθηκε κρατικό χρήμα στα ΜΜΕ και δεν είχαμε λίστες τύπου Πέτσα.

Προφανώς, η κυβέρνηση, μην μπορώντας να εμποδίσει τη συγκρότηση της επιτροπής για τις «λίστες Πέτσα», έχει αποφασίσει να υπονομεύσει το έργο της θέτοντάς την κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχό της. Αυτό δείχνει ότι φοβάται, όπως ο διάβολος το λιβάνι, τον έλεγχο στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αλλά είναι σαφές πως ό,τι και να κάνει, η αλήθεια θα ακουστεί. Θέλει-δεν θέλει.

Πηγή: efsyn.gr

Leave a Reply

twelve − four =

Top