Είστε εδώ
Home > FAQ media > Δώρα Αναγνωστοπούλου: Ας είμαστε ειλικρινείς, η ΕΡΤ δεν ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις – Η επιλογή της ΝΔ για εμπάργκο στη δημόσια τηλεόραση θα κριθεί από τους πολίτες

Δώρα Αναγνωστοπούλου: Ας είμαστε ειλικρινείς, η ΕΡΤ δεν ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις – Η επιλογή της ΝΔ για εμπάργκο στη δημόσια τηλεόραση θα κριθεί από τους πολίτες

Είναι σοβαρή, είναι ενημερωμένη, είναι ήρεμη δύναμη. Και ναι, γιατί όχι, είναι και ωραία παρουσία που γράφει στον φακό. Η Δώρα Αναγνωστοπούλου μοιάζει, από κάθε άποψη, ως η ιδανική επιλογή για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

συνέντευξη στον Δημήτρη Κανελλόπουλο για την “Εφημερίδα των Συντακτών”

Χώρια το γεγονός ότι αποτελεί παιδί της ΕΡΤ – δεν πρόκειται για κάποια εξωτερική συνεργασία. Η ΕΡΤ με τα χίλια δυο προβλήματα έχει ταυτόχρονα και άλλα τόσα θετικά να επιδείξει. Το ισοζύγιο στο τέλος βγαίνει θετικό κι ας λένε οι καλοθελητές ό,τι θέλουν…

• Ποια είναι η βασική διαφορά του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ από εκείνα των ιδιωτικών καναλιών;

Αυτή που ήταν πάντα. Τα δελτία της ΕΡΤ είναι δελτία που δεν «φωνάζουν». Οι ειδήσεις στην ΕΡΤ ποτέ δεν έπεσαν στην παγίδα του κραυγαλέου εντυπωσιασμού για να τραβήξουν την προσοχή. Τα ιδιωτικά κανάλια έχουν βασικό στόχο την τηλεθέαση και περνούν περιόδους μεγαλύτερης ή μικρότερης υπερβολής, ανάλογα με τη φυσιογνωμία του καθενός από αυτά.

• Διαφέρει και η θεματολογία;

Εμείς παίζουμε θέματα από την εσωτερική και από τη διεθνή επικαιρότητα που δύσκολα βλέπεις σε άλλα κανάλια. Θέματα που, σύμφωνα με κάποια άλλα κριτήρια, δεν «πουλάνε». Αναδεικνύουν όμως πτυχές της ζωής που περνάνε κάτω από τα ραντάρ των μέσων. Αυτή η επιλογή, από την άλλη, δίνει στο δικό μας δελτίο έναν χαρακτήρα πλουραλιστικό.

• Τι πρέπει να διαθέτει ο βασικός παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ;

Οταν κάποιος εκτίθεται, έχει μια λίστα από «πρέπει». Βέβαια, στον αέρα δεν ξέρω πόσο ανατρέχουμε σε αυτήν. Νομίζω πάντως ότι ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου της ΕΡΤ δεν πρέπει να συμπεριφέρεται σαν να είναι αυτός το βασικό θέμα του δελτίου. Το σταριλίκι δεν ταιριάζει στην ΕΡΤ, αυτό που της πάει και της πήγαινε πάντα είναι το μέτρο.

• Πώς τον έχεις τον παρουσιαστή στο δικό σου μυαλό;

Ως τον διαμεσολαβητή μεταξύ των γεγονότων και των πολιτών και παράλληλα να εκφράζει τη σκληρή δουλειά ενός μεγάλου αριθμού εργαζομένων κάθε ειδικότητας. Δεν μπορείς να οικειοποιείσαι τη δουλειά των άλλων. Οφείλεις να την αναδεικνύεις όσο καλύτερα μπορείς.

• Εχω την αίσθηση πως είστε φοβικοί με κάποιες ειδήσεις. Δεν τολμάτε και τόσο… Δείχνετε συντηρητικοί…

Πολλές φορές η ομάδα των ειδήσεων της ΕΡΤ έχει δείξει τόλμη. Σε κάποιες περιπτώσεις θα συμφωνήσω ότι είναι συγκρατημένη και σε αυτό παίζει ρόλο η αγωνία να είναι αξιόπιστη και έγκυρη. Να μη βιάζεται να χαρακτηρίσει πράξεις ανθρώπων πριν καν υπάρξουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. Να σέβεται τα προσωπικά δεδομένα και τα δικαιώματα των πολιτών. Θα συμφωνήσεις, έπειτα, ότι η ΕΡΤ έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κανάλι και συχνά με πολύ επιθετικό τρόπο.

• Δεν έχετε δώσει αφορμές για κριτική;

Φυσικά, αλλά πολλές φορές η κριτική είναι άδικη ή ακόμη και υποβολιμαία και αυτό δημιουργεί αμυντικά αντανακλαστικά.

• Είστε κυβερνητικό κανάλι;

Η σχέση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με την κυβερνητική εξουσία συζητείται εδώ και δεκαετίες. Δεν πετώ την μπάλα στην εξέδρα, αλλά νομίζω ότι υπάρχει ένα μεγάλο θέμα στο σύνολο των μέσων ενημέρωσης της χώρας μας. Οι πολίτες στις έρευνες δίνουν πολύ μικρή αξιοπιστία στα ΜΜΕ και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει, κυρίως εμάς τους δημοσιογράφους.

• Η ΕΡΤ ελέγχεται, τελικά, από τον πολιτικό της προϊστάμενο;

Ας είμαστε ειλικρινείς, η ΕΡΤ δεν ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις. Ούτε βέβαια υπάρχει για να χειραγωγεί την ενημέρωση. Πάντως, καλό θα ήταν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όσοι έχουν θεσμικές αρμοδιότητες να βοηθήσουν στην κατοχύρωση και εδραίωση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης ως πυλώνα δημοκρατίας, με αξιοπιστία και πολυφωνία. Ως φορέα προώθησης πολιτισμού.

• Η Ν.Δ. βέβαια σταμάτησε να έρχεται στην ΕΡΤ…

Τα κόμματα κάνουν πολιτική και οι επιλογές τους κρίνονται από τους πολίτες.

• Σας έχει επηρεάσει η απόφαση αυτή;

Προσωπικά, επειδή είμαι δημοσιογράφος, δεν θα ήθελα να μπαίνουν εμπόδια, πάσης φύσεως, στη δουλειά μου. Και καλό είναι όλοι να συμβάλλουν -στο μέτρο που επηρεάζουν- στην πολυφωνία και στον πλουραλισμό. Και, βέβαια, να μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για την ενημέρωση των πολιτών και όχι για την εξυπηρέτηση των δημοσιογράφων.

• Υπήρξε κάποια είδηση που δυσκολεύτηκες να πεις;

Στα τρία χρόνια που παρουσιάζω δελτία, δύο γεγονότα με ζόρισαν πολύ. Και τα δύο έκτακτης επικαιρότητας, όπου κλήθηκα να καλύψω «ροή»: η 13η Νοεμβρίου 2015, το «Μπατακλάν», η αδιανόητη επίθεση στην καρδιά του Παρισιού, και η άλλη ήταν η 23η Ιουλίου του 2018, η βραδιά της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

• Κάποιοι λένε πως πρέπει να (ξανα)κλείσει η ΕΡΤ…

Ακόμη και ως θέμα συζήτησης είναι βαρβαρότητα. Και δεν πλήττει τους ανθρώπους του Ραδιομεγάρου, αλλά την ίδια την ελληνική κοινωνία. Ελπίζω, αν είναι στο μυαλό κάποιων, να μην το επιχειρήσουν.

δημοσιεύτηκε στην efsyn.gr

One thought on “Δώρα Αναγνωστοπούλου: Ας είμαστε ειλικρινείς, η ΕΡΤ δεν ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις – Η επιλογή της ΝΔ για εμπάργκο στη δημόσια τηλεόραση θα κριθεί από τους πολίτες

  1. ΕΡΤ ειναι η τηλεοραση που βλεπω. Αγνοω ολα τα αλα καναλια ΣΚΑΙ ΑΝΤ1 , απλα και μονο επειδη ειναι και τα δυο φαλτσα.

Leave a Reply

Top