Είστε εδώ
Home > FAQ news > Documento: “Κεντούσαν”! Ονόματα πολιτικών δίπλα από συμβάσεις χιλιάδων ευρώ του ΚΕΕΛΠΝΟ με εφημερίδες και ιστοσελίδες την προεκλογική χρονιά του 2014!

Documento: “Κεντούσαν”! Ονόματα πολιτικών δίπλα από συμβάσεις χιλιάδων ευρώ του ΚΕΕΛΠΝΟ με εφημερίδες και ιστοσελίδες την προεκλογική χρονιά του 2014!

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο υπογράφτηκαν οι επίμαχες συμβάσεις των διάφορων ΜΜΕ με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Οπως προκύπτει από τα αρχεία της διαφημιστικής δαπάνης του οργανισμού, τα ποσά δίνονταν μέσω της υπογραφής διαδοχικών συμβάσεων οι οποίες δεν ξεπερνούσαν κάθε φορά τις 20.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλιζόταν ότι για τις συγκεκριμένες συμβάσεις δεν απαιτούνταν έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού.

Από τα αρχεία της διαφημιστικής δαπάνης του ΚΕΕΛΠΝΟ το 2014 προκύπτει επίσης και κάτι ακόμη. Σε πολλά από τα ΜΜΕ στα οποία δίνονταν τα «χρυσά» κονδύλια αναγράφεται και το όνομα κάποιου πολιτικού προσώπου. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι κατά πόσο τα πολιτικά πρόσωπα μεσολάβησαν προκειμένου τα συγκεκριμένα ΜΜΕ να λάβουν τα διαφημιστικά κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ με αντάλλαγμα την προβολή τους και μάλιστα σε προεκλογικό χρόνο. Την ώρα δηλαδή που οι τότε κυβερνήσεις προχωρούσαν σε περικοπές μισθών και συντάξεων και περιόριζαν τις δαπάνες για την υγεία και την παιδεία με αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις, τα ίδια πολιτικά πρόσωπα να χρησιμοποιούσαν κρατικό χρήμα για τη δική τους προβολή και επιβίωση. Εκτός και αν σε ορισμένες περιπτώσεις πολιτικά πρόσωπα συνδέονταν με τις διάφορες ιστοσελίδες με σχέσεις ιδιοκτησίας είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά το site thepaper.gr, το οποίο φέρεται να έλαβε 70.000 ευρώ και κατατάσσεται στη 16.825η θέση σύμφωνα με το similarweb.gr, αναγράφεται σε παρένθεση το όνομα «Βενιζέλος». Είναι άγνωστο αν μεσολάβησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος προκειμένου να δοθούν τα χρήματα αυτά στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Αλλη περίπτωση έχει να κάνει με τη χορήγηση διαφημιστικών κονδυλίων του ΚΕΕΛΠΝΟ σε τρία ΜΜΕ της Αργολίδας. Πρόκειται για τα argloikeseidiseis.gr, την εφημερίδα «Δημοσιογράφος» και το parapolitikargolida.gr, τα οποία σύναψαν συμβάσεις με το ΚΕΕΛΠΝΟ ύψους 16.000 ευρώ και για τα τρία μαζί. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις επίμαχες συμβάσεις αναγράφεται το όνομα «Ανδριανός», που πιθανώς παραπέμπει στον βουλευτή και πρώην υφυπουργό της ΝΔ Γιάννη Ανδριανό, ο οποίος εκλέγεται στην Αργολίδα. Σημειώνεται οτι σύμφωνα με πληροφορίες η υπεύθυνη του ΚΕΕΛΠΝΟ κ Ανδρ Θεοφιλάτου ήταν γραμματέας παλαιότερα (2004) του κ Γιάννη Αδριανού…

Σε άλλη περίπτωση, το περιοδικό «Wish», που κυκλοφορεί στη Λάρισα και στον Βόλο και φέρεται να ανήκει στον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο, έλαβε συνολικά 8.000 ευρώ μέσω της υπογραφής συμβάσεων με το ΚΕΕΛΠΝΟ αξίας 1.000 ευρώ η καθεμία. Σε αυτή την περίπτωση αναγράφεται το όνομα «Μακρή», παραπέμποντας στην πρώην υφυπουργό Υγείας και βουλευτή της ΝΔ Ζέττα Μακρή.

Ανύπαρκτες ιστοσελίδες

Προσπαθώντας να διερευνήσουμε τις ιστοσελίδες που πήραν χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ οδηγηθήκαμε σε κάποιες τις οποίες το πιθανότερο είναι να έχουν δει μόνο μερικές δεκάδες ζευγάρια μάτια. Διαπιστώσαμε όμως ότι υπάρχουν και κάποιες που δεν λειτουργούν. Στην προσπάθειά μας να ερευνήσουμε την πιθανότητα να πρόκειται για ιστοσελίδες που δεν λειτούργησαν ποτέ οδηγηθήκαμε στο site web.archive.org. Είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που διαθέτει στοιχεία για 324 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες και χρησιμοποιείται από όσους θέλουν να διαπιστώσουν ποιο χρονικό διάστημα λειτουργούσε οποιαδήποτε ιστοσελίδα στον κόσμο, ακόμη και αν δεν λειτουργεί πια. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι εφόσον μιλάμε για βάση δεδομένων που περιλαμβάνει παραπάνω από 324 δισ. ιστοσελίδες είναι δύσκολο κάποια από τις επίμαχες που ερευνήσαμε να μην περιλαμβανόταν σε αυτήν. Τα ευρήματα της δημοσιογραφικής μας αναζήτησης ήταν εντυπωσιακά.

Η ιστοσελίδα ellinesdimarxoi.gr, που έλαβε 48.000 ευρώ, δεν λειτουργεί πια. Φαίνεται όμως ότι δεν λειτούργησε ποτέ. Αναζητώντας τη στο web.archive.org βρίσκουμε ότι δεν μεταφορτώθηκε ποτέ στον κυβερνοχώρο. Αν αυτό ισχύει, είναι απορίας άξιο πού και σε ποιον δόθηκαν τα χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Leave a Reply

Top