Είστε εδώ

Documento: Οι «κρυφές Μακεδονίες» Σαμαρά, Καραμανλή και Ντόρας

Τη στιγμή που η επίλυση του «Μακεδονικού» είναι πιο κοντά από ποτέ, εκείνοι που χειρίστηκαν το πως θα ονομάζεται η ΠΓΔΜ επί σχεδόν 30 χρόνια, αρνούνται να πάρουν σαφή θέση για το ζήτημα, υψώνοντας σε κάποιες περιπτώσεις το λάβαρο του «Μακεδονομάχου».
Scripta manent, όμως, κι έτσι στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Documento, υπενθυμίζει 3 επιφανή στελέχη της ΝΔ που συνέβαλαν στο παρελθόν για σύνθετη ονομασία που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία».
Με υπογραφές Σαμαρά
Την αρχή έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος το 1991, υπήρξε ο πρώτος ο οποίος υπέγραψε συμφωνία που αποκαλούσε την ΠΓΔΜ, «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ανοίγοντας έναν δρόμο χωρίς επιστροφή.
Τον Δεκέμβριο 1991 οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΟΚ συναντήθηκαν για να εγκρίνουν την εγκαινίαση εμπορικών σχέσεων με τις δημοκρατίες που είχαν προκύψει από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Η συμφωνία που υπέγραψε ο τότε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη έφερε τον τίτλο «ΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΟΚ αριθ 3567/9 1 ΤΟΥΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 2ας Δεκεμβρίου 1991 περί του καθεστώτος που εφαρμόζεται στις εισαγωγές προϊόντων καταγωγής των Δημοκρατιών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, της Μακεδονίας και της Σλοβενίας». Ήταν η πρώτη αναγνώριση. Ο Σαμαράς ήταν εξάλλου αυτός που υπέγραψε στην ΕΟΚ την αναγνώριση της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας χωρίς όρους, για το πώς θα ονομάζεται η ΠΓΔΜ.
Όπως σημειώνει ο Κ. Βαξεβάνης στο ρεπορτάζ του στην Documento: «Όπως μου εξομολογήθηκε πριν από μερικά χρόνια ο Κ. Μητσοτάκης, ο Σαμαράς δεν απαντούσε στα τηλέφωνα του Ελληνα πρωθυπουργού προκειμένου να πάρει οδηγίες για τους όρους που έπρεπε να θέσει. Μόνο αφού λήφθηκε η απόφαση και δημιουργήθηκε τετελεσμένο ο Σαμαράς τηλεφώνησε στον Μητσοτάκη. Στη Σύνοδο της Λισσαβόνας αργότερα ο Μητσοτάκης κατάφερε να αποκαλούνται τα Σκόπια FYROM».
Η συνέχεια γνωστή… Έριξε την κυβέρνηση και έγινε «Μακεδονομάχος» με την Πολιτική Άνοιξη.
Οι «άλλες Μακεδονίες» του Καραμανλή
Άλλος ένας γαλάζιος πρωθυπουργός έβαλε όμως το λιθαράκι του. Ήταν ο Κ. Καραμανλής, που μπορεί τώρα να φαίνεται να εμμένει στη «μία ελληνική Μακεδονία», στο Βουκουρέστι το 2008 όμως αναγνώριζε κι «άλλες» Μακεδονίες. Στη συνάντηση κορυφής του NATO που έγινε τότε, στην οποία εξετάστηκε η είσοδος νέων μελών στη συμμαχία παραδέχτηκε σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά που τηρήθηκαν την ύπαρξη τριών Μακεδονιών: της ελληνικής, των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, γράφει η Documento.
Οπως όμως προκύπτει από τα πρακτικά της συζήτησης που διαβιβάστηκαν στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών, και τα οποία δημοσιεύει η εφημερίδα, ο Ελληνας πρωθυπουργός αποδέχτηκε τη Μακεδονία ως γεωγραφικό χώρο που εκτείνεται σε άλλες χώρες. Είπε συγκεκριμένα ο Κ. Καραμανλής: «Χωρίς λύση στο θέμα του ονόματος δεν μπορούμε να απευθύνουμε πρόσκληση στην ΠΓΔΜ. Τότε θα δίναμε ισχυρή υποστήριξη. Χωρίς λύση θα εισηγείτο στη Συμμαχία πηγή συνεχούς τριβής. Ούτε θα ήταν δυνατή η είσοδος με προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ που θα οδηγούσε σε μονοπώλιο του όρου “Μακεδονία ” που ανήκει σε δύο άλλα κράτη επίσης. Κατά συνέπεια είμαστε στη δυσάρεστη θέση να αρνηθούμε την πρόσκληση».
Από την ανάγνωση των πρακτικών της συνόδου του NATO προκύπτει επίσης ότι δεν υπήρξε κανένα βέτο από τη μεριά του Κ Καραμανλή για την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Αντιθέτως φαίνεται ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσά τους η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία δεν ευθυγραμμίστηκαν με την άποψη Μπους, ότι έπρεπε να γίνει δεκτή η είσοδος της ΠΓΔΜ στο NATO ανεξάρτητα από την ονομασία.
Η Μακεδονία της Μπακογιάννη
Επίσης η Ντόρα Μπακογιάννη ως υπουργός Εξωτερικών ήταν αρχιτέκτονας της λύσης μίας ονομασίας με το συνθετικό «Μακεδονία». Μία λύση την οποία επισήμως παρουσίασε στα υπουργικά συμβούλια ως κυβερνητική θέση, με τη στήριξη του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Όταν το θέμα της ΠΓΔΜ σε σχέση με το ΝΑΤΟ επανήλθε στην ατζέντα το 2007, η τότε υπ. Εξωτερικών διατύπωσε την εθνική θέση με την οποία η Ελλάδα θα πήγαινε στη σχετική Σύνοδο σε τουλάχιστον 2 υπουργικά συμβούλια.
Η Documento, δημοσιεύει ανώνυμη μαρτυρία υπουργού της τότε κυβέρνησης, ο οποίος φέρεται να έχει πει στην εφημερίδα: «Ο τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκε η Ντόρα ήταν σαφής και έδινε την εντύπωση πως εξέφραζε τον Καραμανλή, ο οποίος δεν μιλούσε. Δεν μας έκανε εντύπωση, γιατί θεωρούσαμε ότι ήταν ευκαιρία να κλείσει αυτό το θέμα και αυτό συνόψιζε η Ντόρα». Ποια όμως ήταν η θέση της Ντ. Μπακογιάννη; Σύμφωνα με την μαρτυρία που φιλοξενείται στο ρεπορτάζ: «Η εθνική γραμμή είναι μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Μπορεί να γίνει αποδεκτό το όνομα “Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας” αν μπορούμε να εξετάσουμε αυτό που έχει τεθεί, το “Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας”».
Μια θέση που τουλάχιστον πια φαίνεται να μην ικανοποιεί τον αδελφό της Κ. Μητσοτάκη…
το είδαμε στο left.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *