Είστε εδώ
Home > FAQ news > “Δημοκρατία”: Η καταδίκη του Χριστοφοράκου στο Μόναχο αποκαλύπτει πώς έπαιρναν μίζες “διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων” ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από τα “μαύρα ταμεία” της Siemens

“Δημοκρατία”: Η καταδίκη του Χριστοφοράκου στο Μόναχο αποκαλύπτει πώς έπαιρναν μίζες “διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων” ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από τα “μαύρα ταμεία” της Siemens

Ενα αποκαλυπτικό αποκλειστικό ρεπορτάζ δημοσιεύει σήμερα η «Κυριακάτικη Δημοκρατία» με στοιχεία που προκύπτουν από το Ειρηνοδικείο του Μονάχου για τον τρόπο που πολιτικοί και κόμματα «δωροδοκούνταν» από τους Γερμανούς.

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει πως οι Γερμανοί έδιναν ποσοστό 2% από κάθε σύμβαση με το Δημόσιο στο πολιτικό σύστημα από το 1990 και μετά ακολουθώντας την πρακτική πολλών άλλων εταιριών που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα. Επίσης κάνει αναφορά στο 2003 και τις σχέσεις του Μιχάλη Χριστοφοράκου με τον Κώστα Γείτονα και τον τότε οικονομικό διευθυντή της “γαλάζιας παράταξης” για να συμφωνηθεί από κοινού σχέδιο για το C4I.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ έχει ως εξής:

Μια αποκάλυψη- βόμβα για το πως η Siemens δωροδοκούσε από τα μαύρα ταμεία τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ φέρνει στο φως η «Κυριακάτικη Δημοκρατία». Το ντοκουμέντο της απόφασης του Ειρηνοδικείου Μονάχου, με την οποία καταδικάστηκε σε 12 μήνες με αναστολή (λόγω της συμφωνίας που έκανε) ο ισχυρός άνδρας της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος, αποκαλύπτει πώς στηνόταν το παιχνίδι με τις μίζες στην Ελλάδα, πώς χρηματοδοτούνταν κόμματα και πρόσωπα, αλλά και τι έγινε με το C4I και με άλλες δουλειές της γερμανικής εταιρίας στην Ελλάδα.
Η απόφαση του Τμήματος II – Φορολογικών και Οικονομικών Ποινικών Υποθέσεων αναφέρει: «Από το έτος 1996 ήσασταν γενικός διευθυντής της Siemens Α.Ε. Ηλεκτροτεχνικών Εργων και Προϊόντων στην Αθήνα, του υποκαταστήματος Siemens AT στην Ελλάδα… Κατά το χρονικό διάστημα που ήσασταν γενικός διευθυντής του υποκαταστήματος στην Ελλάδα, τα κέρδη προ τόκων και φόρων (ΕΒΙΤ) του υπο- καταστήματος στην Ελλάδα τριπλασιάστηκαν. Κατά μέσο όρο ήταν 10%».

Στην ανάλυση του ιστορικού της υπόθεσης αναφέρεται στο έγγραφο: «Λόγω των κακών δημοσίων σχέσεων της Siemens AG στην Ελλάδα, αποφασίστηκε στα τέλη Νοεμβρίου του 1990 να κάνει και η Siemens δωρεές στα κόμματα, ώστε με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλιστεί μια ισχυρότερη δικτύωση της επιχείρησης με Έλληνες πολιτικούς, όπως γινόταν και από άλλες μεγάλες ελληνικές εταιριες(!!!).
Για να μπορεί να υπολογιστεί το ύψος των “δωρεών προς τα κόμματα” λήφθηκε υπόψη το 2% του τζίρου της σύμβασης αυτής (το λεγόμενο σχέδιο της μητρικής εταιρίας). Επί τη βάσει αυτή το εν λόγω ποσοστό του 2% εμβαζόταν ετησίως κατά το ήδη παραγραφέν χρονικό διάστημα από τον τομέα, τελευταία από τον αμετάκλητα καταδικασθέντα Kell-von Jagemann, σε λογαριασμό της εταιρίας Placid Blue Corporation στην τράπεζα ΑΒΝ Amro – Bank στο Μόναχο. Στη συνέχεια προωθούσατε συγκαλυμμένα τα ανωτέρω χρήματα (2%) αποκλειστικά στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα Νέα Δημοκρατία και Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ)».

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο C4I και σε έργα που καθυστερούσαν εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, και εκεί ο Χριστοφοράκος έπιασε δουλειά. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κατηγορητήριο: «Κατόπιν αυτού συλλάβατε το σχέδιο να επιταχύνετε τις παραλαβές των επιμέρους έργων του έργου C4I, επηρεάζονται τους αρμόδιους για την παραλαβή δημοσίους υπαλλήλους, τους οποίους βέβαια δεν γνωρίζατε ονομαστικά, οι οποίοι όμως γνωρίζατε, σύμφωνα με την κομματική δικτύωση που υπήρχε στην Ελλάδα, ότι ανήκαν σε κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα της Ελλάδας.

Οι υπάλληλοι αυτοί θα ασκούσαν, όπως επιδιώκατε, τη διακριτική ευχέρεια που είχαν, κατά τρόπο ώστε σε αμφισβητούμενες περιπτώσεις να αποφασίζουν ενδεχομένως κατά παράβαση των καθηκόντων τους υπέρ της Siemens. Επειδή οι τρόποι λήψης των αποφάσεων για εσάς ως τρίτο δεν ήταν διαφανείς, ήταν όμως γνωστοί στον ελληνικό κομματικό μηχανισμό, χρειαζόσασταν υποστήριξη των κομματικών μελών προκειμένου να προχωρήσετε σε καταμερισμό εργασίας μαζί τους. Για τον λόγο αυτόν σε ξεχωριστες συζητήσεις που είχατε, το αργότερο στα τέλη του 2003, με τους ταμίες των δύο μεγάλων κομμάτων της Ελλάδας, τον κ. Κώστα Γείτονα του ΠΑΣΟΚ, πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής, ο οποίος μέσω του κόμματος επηρέαζε τις υφιστάμενες Aρχές, και τον κ. Β…, ταμία της ΝΔ, συμφωνήσατε ώστε να δοθούν από εσάς στα κόμματα που αυτοί εκπροσωπούσαν χρήματα της τάξεως συνολικά τουλάχιστον διψήφιου ποσού εκατομμυρίων (ευρώ).
Τα χρήματα θα πήγαιναν ισόμερως στα ταμεία των κομμάτων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και από κει θα διανέμονταν ενδεχομένως περαιτέρω. Προς τον σκοπό αυτόν οι δύο ταμίες των κομμάτων, όπως είχε συμφωνηθεί από εσάς από κοινού με αυτούς, θα ασκούσαν μέσω του κόμματος την απαραίτητη πίεση στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι ανήκαν στο κόμμα τους, προκειμένου οι τελευταίοι να ασκήσουν τη διακριτική ευχέρεια που είχαν κατά τρόπο ώστε σε αμφισβητούμενες περιπτώσεις να αποφασίσουν, ενδεχομένως κατά παράβαση των καθηκόντων τους, υπέρ της Siemens».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το δημοσίευμα

Τα όσα αποκαλύπτει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Δημοκρατία» σχετικά με τις μίζες που έδινε η εταιρεία Siemens στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύουν με εξαιρετικά εύγλωττο τρόπο τον τρόπο με τον οποίο διαπλέκονταν τα κόμματα αυτά με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Το δημοσίευμα επικαλείται την απόφαση του Ειρηνοδικείου του Μονάχου με την οποία καταδικάστηκε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάδος, Μ. Χριστοφοράκος. Σύμφωνα με αυτό, η γερμανική εταιρεία χρηματοδοτούσε μέσω «μαύρων ταμείων» τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σε ετήσια βάση από το 1990! Επιπλέον, προκειμένου η χώρα να αγοράσει το σύστημα C4I, η Siemens είχε προχωρήσει σε έξτρα χρηματοδότηση προς τα δύο κόμματα, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, το 2003.

Υποθέσεις σαν κι αυτή ή σαν τη Novartis αναδεικνύουν πως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πολιτεύονταν με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων με το… αζημίωτο. Αναμένουμε από τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τις απαιτούμενες εξηγήσεις. Το οφείλουν πρωτίστως στον ελληνικό λαό, ο οποίος υπέστη το κόστος από τη συστηματική υπονόμευση του δημοσίου συμφέροντος από τις πρακτικές της διαφθοράς.

Πηγή: altsantiri.gr 

elviradrakaki@hotmail.com'

Dog person, chocolate lover, order obsessed and tv victim!

Leave a Reply

Top