Είστε εδώ
Home > FAQ news > Δήλωση – βόμβα του συντονιστή διαχείρισης για τον κορονοϊό στο “Παπανικολάου”: Κάποιοι από τους ηλικιωμένους δεν θα είχαν καταλήξει άσχημα αν δεν είχαν εισαχθεί υποχρεωτικά στα νοσοκομεία

Δήλωση – βόμβα του συντονιστή διαχείρισης για τον κορονοϊό στο “Παπανικολάου”: Κάποιοι από τους ηλικιωμένους δεν θα είχαν καταλήξει άσχημα αν δεν είχαν εισαχθεί υποχρεωτικά στα νοσοκομεία

Ενδεχομένως να είχαν καλύτερη τύχη και να είχαν σωθεί κάποιοι από τους ηλικιωμένους του γηροκομείου «Αγία Κυριακή» που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και νοσηλεύτηκαν στα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εκτιμά, μιλώντας αποκλειστικά στο ethnos.gr και τον Τίμο Φακαλή, ο Συντονιστής Διαχείρισης Πανδημίας του Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης και Διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος ΕΣΥ, Αδαμάντιος Χλωρός, την ώρα που ο κατάλογος των θανόντων από τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι έφτασε τους 20 μέχρι το απόγευμα της Τρίτης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όταν εντοπίστηκαν τα κρούσματα στον οίκο ευγηρίας, με απόφαση του ΕΟΔΥ στάλθηκαν μεταξύ άλλων, 16 τρόφιμοι στο «ΑΧΕΠΑ», 15 στο «Παπαγεωργίου» και 34 στο «Παπανικολάου», προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού στους υπόλοιπους τρόφιμους και τους εργαζόμενους.

«Πιθανολογώ ότι κάποιοι από αυτούς δεν θα είχαν καταλήξει άσχημα, αν δεν είχαν εισαχθεί υποχρεωτικά στα νοσοκομεία. Η ανάγκη νοσηλείας τους έπρεπε να κριθεί με ιατρικούς όρους και όχι με επιδημιολογικούς. Και αυτό έπρεπε να είχε γίνει από μία ομάδα γιατρών, οι οποίοι θα πήγαιναν στο γηροκομείο και θα εξέταζαν επιτόπου τους ηλικιωμένους. Αν, δηλαδή, φιλοξενούνταν σε μια ενδιάμεση μονάδα φροντίδας όσοι ηλικιωμένοι βρέθηκαν μεν θετικοί αλλά ήταν ασυμπτωματικοί και εισάγονταν στα νοσοκομεία μόνον αυτοί που είχαν ένδειξη νοσηλείας, εκτιμώ ότι θα ήταν διαφορετική η εξέλιξη. Νοσηλεύτηκαν όλοι αδιακρίτως σε νοσοκομειακές κλινικές χωρίς να ληφθεί με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια η απόφαση εισαγωγής σε αυτές» δήλωσε συγκεκριμένα στο ethnos.gr o Αδαμάντιος Χλωρός και πρόσθεσε: «Η νοσηλεία χωρίς ιατρική ένδειξη είναι γνωστό ότι ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια, δυσκολία περίθαλψης λόγω των απαιτητικών προστατευτικών μέτρων που υποχρεώνεται να λαμβάνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, περιορισμός των ηλικιωμένων σε κλειστούς θαλάμους είναι ορισμένες από τις αρνητικές συνέπειες της νοσηλείας».

Όπως εξήγησε ο κ. Χλωρός, το νοσοκομείο «Παπανικολάου», το οποίο έγινε νοσοκομείο αναφοράς για κορονοϊό μέσα στο καλοκαίρι, φιλοξένησε νεότερης ηλικίας άτομα που είχαν προσβληθεί από κορονοϊό, όπως από τον πρόσφατο γάμο του Ευόσμου. Γαμπρός και καλεσμένοι έπειτα από βραχυχρόνια νοσηλεία πήραν εξιτήριο.

«Η κατάσταση των ηλικιωμένων, όμως, ακόμη και να είναι καλά στην υγεία τους επιβαρύνεται τόσο από την υποχρεωτική απομόνωση όσο και από τις δυσκολίες περιποίησης κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, επειδή το προσωπικό πρέπει να φορά ειδικές στολές προφύλαξης για να μπει και να βγει από τους θαλάμους ενώ η παρουσία του είναι χρονικά περιορισμένη σε αυτούς», εξήγησε ο κ. Χλωρός.

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης είναι ότι οι ηλικιωμένοι ήταν συνεχώς ξαπλωμένοι, ενώ ορισμένοι θα μπορούσαν να είναι σε καθιστή θέση. Δύσκολη ήταν και η σίτισή τους, δεδομένου ότι κάποιοι χρειάζονταν βοήθεια ενώ κάποιοι άλλοι εμφάνισαν συμπτώματα παραληρήματος, βγαίνοντας από τους θαλάμους στους διαδρόμους της κλινικής με αποτέλεσμα το προσωπικό να αναγκαστεί να τους καθηλώσει.

πηγή: ethnos.gr (ρεπορτάζ Τίμος Φακαλής)

Leave a Reply

5 × four =

Top