Είστε εδώ

Δίκη για Μάνδρα: “150 χρόνια δεν είχε πέσει τέτοια βροχή”! Στην πρωτόγνωρη βροχόπτωση αλλά και το χτίσιμο της Μάνδρας σε δύο κοίτες ρεμάτων απέδωσε ο καθηγητής Λέκκας την τραγωδία

Με την κατάθεση του Ευθυμίου Λέκκα, καθηγητή Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών άρχισε η δίκη των 21 κατηγορουμένων για τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους 25 άτομα. Δήμαρχοι, η πρώην Περιφερειάρχης, υπάλληλοι της δασικής υπηρεσίας και της Πολεοδομίας κάθονται στο εδώλιο κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Ο πρώτος μάρτυρας στην πολύωρη κατάθεση του απέδωσε το φαινόμενο σε 3 άξονες.

«Το φαινόμενο είχε προσδιοριστεί ασαφώς 2 ημέρες πριν, όπως γίνεται μια πρόγνωση του καιρού η οποία δεν μπορούσε να εξειδικευτεί τοπικά πάρα μόνο περιφερειακά. Προετοιμαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια βροχόπτωση. Όμως, είχε ένα μεγάλο ύψος βροχής, το οποίο δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ στην Αττική. Δεύτερον είχαμε να κάνουμε με μια ραγδαιότητα της βροχής, δηλαδή σε ελάχιστο χρόνο έπεσαν τεράστια ποσά βροχής, κάπου στις 5.30 το πρωί. Είναι η πιο ραγδαία βροχόπτωση που έχουμε δει στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια. Ομως παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες. Η μορφολογία του εδάφους, οι υδρολογικές λεκάνες, η φύση του υδρογραφικού τοπίου, η αποσάθρωση των εδαφικών σχηματισμών σε κάθε περιοχή. Η μορφολογία του εδάφους ήταν τέτοια που αύξησε τον κίνδυνο της πλημμύρας. Η κλήση του εδάφους ήταν τέτοια που διευκόλυνε την έντονη απορροή της βροχής».

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε μάλιστα και σε έναν τεράστιο όγκο φερτών υλικών που κατέβηκαν από το βουνό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μιλάμε ίσως για 3πλασιασμο του όγκου νερού από τα φερτά υλικά. Σε καμία περίπτωση οι πλημμύρες των προηγούμενων ετών δεν ήταν ίδιες με αυτές» σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε ακόμη σε ένα νέο επιστημονικό δεδομένο: αντί το νερό να κατεισδύσει στο υπέδαφος, το νερό κινήθηκε επιφανειακά, όπως είπε.

Προέδρος: Αν είχε γίνει η εκτροπή του χειμάρρου της Αγίας Αικατερίνης θα είχε αποφευχθεί;

Μάρτυρας: δεν μπορώ να το γνωρίζω. Ίσως να είχε  μειώσει τις συνέπειες.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα «τέτοια βροχή δεν είχε πέσει στην περιοχή τα τελευταία 150 χρόνια».

Για αντιπλημμυρικά έργα

Για κατασκευές: ως κράτος δεν μπορούσαμε να κάνουμε λόγω του πολεοδομικού σχεδιασμού της περιοχής αντιπλημμυρικά έργα. Τα δύο τρίτα της Μάνδρας αναπτύχθηκαν στις κοίτες των ρεμάτων της Αγίας Αικατερίνης και της Σούρας. Τη δεκαετία του ‘60 χτίστηκε σχολείο πάνω σε ρέμα…

«Παρόμοια τρωτότητα έχουν και άλλες περιοχές σε όλη τη χώρα. Πολλές φορές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα ούτε με αντιπλημμυρικά» είπε ο μάρτυρας, σημειώνοντας ότι πάνω στο Ρέμα Σουρές υπήρχε ένα εργοστάσιο το οποίο είχε κόψει την κοίτη του ποταμού. Κατασκευάστηκε πριν από 20 χρόνια”.

Ερωτηθείς εάν τα αντιπλημμυρικά θα μπορούσαν να είχαν απομειώσει τον κίνδυνο, απάντησε ότι υπάρχουν πολλές παράμετροι για το πώς θα λειτουργήσει ένα έργο. «Σίγουρα θα μπορούσαν αν είχαν γίνει κάποια έργα ώστε να απομειώσουν τον κίνδυνο της πλημμύρας. Ομως έπρεπε  να είχε προηγηθεί μελέτη ώστε να αποδώσουν. Με αυτόν τον όγκο της βροχής  όμως θα μπορούσαν ακόμη καθαυτά τα φράγματα διαλογής υλικών να  έχουν παρασυρθεί»

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *