Είστε εδώ

Διεθνής διασυρμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη μία ημέρα πριν από τις εκλογές-BBC: H Ελλάδα των «πολιτικών δυναστειών» και τα τρία κορίτσια από το Καστράκι που χάθηκαν στα Τέμπη

Παραμονή των εκλογών στη χώρα μας και στο εξωτερικό η… φήμη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της κυβέρνησης των Τεμπών, των υποκλοπών και της ακρίβειας καλά κρατεί! Το δίκτυο του BBC παρουσιάζει σήμερα ένα ρεπορτάζ για τις εκλογές στη χώρα μας, η οποία όπως μάλιστα σημειώνει, κυριαρχείται από ισχυρά οικογενειακά δίκτυα, και ξεδιπλώνει τα κακώς κείμενα του καθεστώτος, που είχα ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων τα σκάνδαλα, τύπου «Watergate της Ελλάδας».

«Ισχυρά οικογενειακά δίκτυα εξακολουθούν να κυριαρχούν στη σκηνή, ακριβώς κατά μήκος του ιδεολογικού φάσματος. Ο πατέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός, η αδελφή του ήταν υπουργός Εξωτερικών και ο ανιψιός του είναι ο σημερινός δήμαρχος της Αθήνας», αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Το ρεπορτάζ εστιάζει στο έγκλημα των Τεμπών, φιλοξενώντας δηλώσεις συγγενών των θυμάτων υπό τον τίτλο: H Ελλάδα των «πολιτικών δυναστειών» και τα τρία κορίτσια από το Καστράκι που χάθηκαν στα Τέμπη.

Γίνεται μάλιστα ειδική αναφορά στον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο οποίος δε διστάζει παρά την κατακραυγή να ζητά ευθαρσώς και πάλι την ψήφο των πολιτών στις αυριανές εκλογές. «Ωστόσο, τα δάκρυα που έχυσε δημοσίως καθώς επιθεωρούσε τα συντρίμμια, δεν τον εμπόδισαν να θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, γεγονός που έχει εξοργίσει πολλές από τις οικογένειες που θρηνούν», αναφέρει.

Το ρεπορτάζ καταγράφει επίσης τη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι ασφυκτιούν οικονομικά μπροστά στο τσουνάμι της ακρίβειας. «Περισσότεροι από το ένα τρίτο των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους κάθε μήνα – το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε.», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Το δημοσίευμα δεν παραλείπει να σχολιάσει και την χειραγώγηση του Τύπου από το καθεστώς Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως το θέμα των υποκλοπών επιχειρήθηκε να… «εξαφανιστεί» κατά την εκλογική περίοδο από συστημικά μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στήλη Άλατος: Η …αυλή του Κυριάκου που πανηγυρίζει για τους μαυραγορίτες και φυλακίζει πεινασμένους και η Τσαπανίδου που κατάπιε τον Σκέρτσο

Ολόκληρο το δημοσίευμα του BBC:

Οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες, την Κυριακή (21/05), για τις βουλευτικές εκλογές 2023 και η θέα από το δημοτικό σχολείο του Καστρακίου στην Καλαμπάκα είναι όσο πιο εντυπωσιακή γίνεται. Οι επισκέπτες έλκονται από τα διάσπαρτα μοναστήρια που βρίσκονται στα Μετέωρα, αλλά κάτω από την επιφάνεια αυτής της εντυπωσιακής φυσικής ομορφιάς υπάρχει μια κοινότητα που κατακλύζεται από θλίψη.

Τρία από τα πιο λαμπρά αστέρια της, που θα ψήφιζαν για πρώτη φορά, σκοτώθηκαν τον Φεβρουάριο στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το BBC. Ήταν μεταξύ των 57 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, όταν ένα υπεραστικό τρένο που μετέφερε εκατοντάδες επιβάτες από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε μετωπικά με μια εμπορική αμαξοστοιχία στην ίδια γραμμή.

Ενόψει των γενικών εκλογών της Κυριακής (21/05), τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αναφερθεί επανειλημμένα στην καταστροφή ως σύμπτωμα μιας διαλυμένης κυβέρνησης και ενός δυσλειτουργικού κράτους. Τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας, όσο και ο προκάτοχός του, Αλέξης Τσίπρας, του ακροαριστερού ΣΥΡΙΖΑ, έχουν επισκεφθεί τις οικογένειες που θρηνούν από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Οι συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη το αποκαλούμε κρατική δολοφονία»
Πάνω απ’ όλα, πρόκειται για μια ιστορία προσωπικής απώλειας. «Η Αναστασία μου» λέει αναστενάζοντας ο Δημήτρης Πλακιάς, καθώς κοιτάζει έξω από τη βεράντα του οικογενειακού εστιατορίου. Τα δάκρυα τρέχουν στα μάτια του καθώς αναφέρεται στην κόρη του. «Είμαι τυχερός που την είχα για κόρη μου, έστω και για λίγο. Θα είμαι πάντα περήφανος. Ήταν ένα σπάνιο κορίτσι και είχε μόνο αγάπη να δώσει».

Η Αναστασία και τα δίδυμα ξαδέλφια της, η Θώμη και η Χρύσα, ταξίδευαν μαζί στο επιβατικό τρένο. Ήταν όλες μόλις 20 ετών. Όπως τόσα άλλα θύματα, οι νεαρές γυναίκες ήταν φοιτήτριες που επέστρεφαν στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ύστερα από διακοπές με την οικογένειά τους.

«Εμείς οι συγγενείς το αποκαλούμε κρατική δολοφονία των παιδιών μας και όλων των ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό το τρένο» λέει ο πατέρας της Αναστασίας, τονίζοντας: «Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο;». Ο Δημήτρης Πλακιάς κουνάει το κεφάλι του όταν ερωτάται αν πιστεύει ότι κάποιος ηγέτης ή κόμμα θα βοηθήσει να αποφευχθεί μια παρόμοια καταστροφή.

Το αίσθημα αγανάκτησης ότι τίποτα δεν θα αλλάξει επιτείνεται για πολλούς ψηφοφόρους από τα επώνυμα στα ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα. Η Ελλάδα απέχει πολύ από το να είναι κοιτίδα πολιτικών δυναστειών, αλλά ισχυρά οικογενειακά δίκτυα εξακολουθούν να κυριαρχούν στη σκηνή, ακριβώς κατά μήκος του ιδεολογικού φάσματος.

Ο πατέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός, η αδελφή του ήταν υπουργός Εξωτερικών και ο ανιψιός του είναι ο σημερινός δήμαρχος της Αθήνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλέξης Τσίπρας: “Δέσμευσή μας: Τα Τέμπη δεν θα ξεχασούν” – Η αποστομωτική απάντηση στις αντιδράσεις για την απόφαση της Μπέτυς Μπαζιάνα να συναντήσει συγγενείς θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Δύο ώρες μακριά από το Καστράκι, στο χωριό Πρώτη, ένας οδηγός ταξί, ο Γιάννης Σαρηγιάννης, χαιρετούσε το άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τετράκις πρωθυπουργού και μετέπειτα Προέδρου της Δημοκρατίας. «Γεια σου, μεγάλε» φωνάζει χαρακτηριστικά. Αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναγνωρίζεται μετά θάνατον πέρα από τις κομματικές γραμμές, ο Κώστας Καραμανλής – ο ξάδελφος ενός άλλου πρωθυπουργού με το ίδιο όνομα – έχει αντιμετωπίσει την εθνική οργή.

Την επομένη του θανατηφόρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, ο Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε από υπουργός Μεταφορών, παραδεχόμενος ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο για το οποίο ήταν υπεύθυνος δεν ήταν κατάλληλο. Ωστόσο, τα δάκρυα που έχυσε δημοσίως καθώς επιθεωρούσε τα συντρίμμια, δεν τον εμπόδισαν να θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, γεγονός που έχει εξοργίσει πολλές από τις οικογένειες που θρηνούν.

Αποδεικνύεται ότι ο Γιάννης Σαρηγιάννης ήταν οδηγός της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όταν ήταν πρωθυπουργός. Δεν θα μπορούσε και ο τέως υπουργός Μεταφορών να έχει παραιτηθεί από την πολιτική ως ένδειξη σεβασμού προς τους νεκρούς; «Δεν έφταιγε αυτός για το δυστύχημα» υποστηρίζει ο Γιάννης Σαρηγιάννης, προσθέτοντας: «Όσο για την οικογένειά του, είναι μια καλή οικογένεια. Σεμνοί άνθρωποι». Και γι’ αυτό ψηφίζει το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Υψηλό κόστος ζωής και υποκλοπές
Πάντως, στην Αθήνα, πολλές είναι οι κατηγορίες για νεποτισμό και πελατειακές σχέσεις που τροφοδοτούν την οργή πολλών ψηφοφόρων, αλλά όπως και σε τόσες πολλές εκλογές σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή, το υψηλό κόστος ζωής είναι το βασικό κριτήριο.

Έξω από ένα σούπερ μάρκετ σε ένα προάστιο, η χήρα συνταξιούχος με το όνομα Έλενα μίλησε για την ακρίβεια στο BBC. «Ψωμί, ντομάτα, φασόλια – η τιμή όλων αυτών έχει αυξηθεί» λέει χαρακτηριστικά. Θα ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που κυβέρνησε από το 2015 έως το 2019.

Παρά την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, περισσότεροι από το ένα τρίτο των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους κάθε μήνα – το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. Επίσης, η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα της Ε.Ε. όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου. Η αρνητική αξιολόγηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που έγινε γνωστό ως το «Watergate της Ελλάδας». Πέρσι, αποκαλύφθηκε ότι πολιτικοί – συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος – και δημοσιογράφοι κατασκοπεύονταν με τη χρήση υποκλοπών και κατασκοπευτικού λογισμικού που είχε μολύνει τα κινητά τηλέφωνά τους.

Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ελλάδας παραιτήθηκε, όπως και ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού, δηλαδή ο ο ανιψιός του, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός όχι. «Ήταν ένα τεράστιο σκάνδαλο» εξηγεί η ερευνήτρια δημοσιογράφος, Ελίζα Τριανταφύλλου, από το ανεξάρτητο μέσο «Inside Story». Η ίδια και οι συνάδελφοί της κυνήγησαν αδιάκοπα την ιστορία, αλλά δεν κυριάρχησε στην προεκλογική περίοδο και η ίδια κατηγορεί τα συστημικά μέσα ενημέρωσης.

«Δεν το έκαναν τεράστιο θέμα όταν αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά και συνέχισαν να θεωρούν τις απαντήσεις της κυβέρνησης ως αλήθεια» είπε η δημοσιογράφος χαρακτηριστικά.

Εάν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές, κανένα κόμμα δεν θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, οπότε οι Έλληνες είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι είτε με κυβέρνηση συνασπισμού είτε με δεύτερες εκλογές τον Ιούλιο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το κόμμα που θα κερδίσει την πλειονότητα των 300 εδρών στο κοινοβούλιο.

Με πληροφορίες από ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *