Είστε εδώ
Home > FAQ news > Διαφοροποίηση Καστανίδη από την “κωλοτούμπα” της Γεννημάτα: Σκληρή επίθεση για το χουντονομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη – “Είστε πάρα πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη”

Διαφοροποίηση Καστανίδη από την “κωλοτούμπα” της Γεννημάτα: Σκληρή επίθεση για το χουντονομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη – “Είστε πάρα πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη”

Με τη φράση “είστε πάρα πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη“, και χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΗΡΙΖΑ και όχι του ΚΙΝΑΛ, έκλεισε την ομιλία του στη Βουλή ο Χάρης Καστανίδης, εκφράζοντας την ξεκάθαρη διαφοροποίησή του από την “κωλοτούμπα” που έκανε χθες η Φώφη Γεννηματά, βάζοντας το ΚΙΝΑΛ ξανά στη θέση της “πατερίτσας” της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφασίζοντας ότι το ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει το χουντικής κοπής νομοσχέδιο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχΐδη, αφού υποστήριξε ότι “αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης”….

Την ώρα που οι πληροφορίες απο το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ενδέχεται να υπάρξουν στην τελική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο 5-6 διαρροές από το ΚΙΝΑΛ, ο Χάρης Καστανίδης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν τηρεί την αρχή της αναλογικότητας στην άσκηση των δικαιωμάτων και επί της ουσίας απαγορεύει τις διαδηλώσεις ακόμα και τις συναθροίσεις των πολιτικών κομμάτων.

«Αμφισβητείτε το σκληρό πυρήνα του συντάγματος» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και έκανε λόγο για μείζον πολιτικό ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, τα ΜΜΕ και οι πολίτες πρέπει να πάρουν θέση.

Αν και δέχθηκε ότι ορθώς εισάγεται ρυθμιστικός νόμος του συνταγματικού δικαιώματος του “συνέρχεσθαι”, είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν κάνει χρήση της αναλογικότητας. Η εξισορρόπηση του “συνέρχεσθαι” με τις πρόνοιες για την τάξη και την κοινωνικοοικονομική ζωή πρέπει να γίνεται με τη χρήση της αρχής αναλογικότητας, και αυτό δεν συμβαίνει, παρά τα βελτιωτικά βήματα του υπουργού, είπε ο κ. Καστανίδης. Αναφερόμενος στη ρύθμιση που προβλέπει ότι εάν ο πρόεδρος Πρωτοδικών δεν διατυπώσει γνώμη έως 24 ώρες πριν τη συνάθροιση, αυτό θα αποτελεί τεκμήριο υπέρ της απαγόρευσης της συνάθροισης, ο κ. Καστανίδης είπε ότι “όταν ρυθμίζεις την προστασία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, το τεκμήριο (πρέπει να) λειτουργεί πάντα υπέρ του δικαιώματος και όχι κατά”.

Επικαλούμενος τις αρχές της “Επιτροπής της Βενετίας” είπε ότι δεν είναι δυνατό να παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας με περιορισμούς που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα και το νόημα μιας δημόσιας συνάθροισης: “Ως παράδειγμα (η επιτροπή της Βενετίας) λέει ότι, αλλοίωση σημαίνει όταν ακόμα αλλάζει και ο τόπος της συνάντησης” είπε ο κ. Καστανίδης.

Επίσης, χαρακτήρισε “αποφασιστικό περιορισμό δικαιώματος συνάθροισης” την προβλεπόμενη αστική ευθύνη του διοργανωτή σε ενδεχόμενο ζημιών. “Ποιος αφελής Έλλην, θα αποφασίσει να υποθηκεύσει τα εισοδήματά του γνωρίζοντας ότι μπορεί να κληθεί να πληρώσει εάν δεν μπορεί να αποδείξει ότι πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα;” αναρωτήθηκε ο κ. Καστανίδης. Συμπέρανε μάλιστα ότι εάν δεν μπορεί να εξασφαλιστεί άνθρωπος – οργανωτής, σημαίνει ότι “η συγκέντρωση δεν έχει χαρακτηριστικά νομιμότητας”.

“Το νομοσχέδιο αντίκειται στο νομικό και πολιτικό πολιτισμό. Κάνει αντιστροφή του τεκμηρίου αθωότητας σε τεκμήριο ενοχής” ανέφερε για να προσθέσει:

  • Χ. Καστανίδης: Υπάρχει ένα μείζον πολιτικό θέμα που αφορά στην κυβέρνηση. Για πρώτη φορά θεσμοποιήθηκε με το Σύνταγμα του 1975 ως αποφασιστικός λειτουργικός παράγοντας της Δημοκρατίας το πολιτικό κόμμα. Αυτό ουδέποτε στον κύκλο της μεταπολίτευσης αμφισβητήθηκε. Το κάνετε εσείς διότι προβλέπετε ότι οι συγκεντρώσεις πολιτικών κομμάτων υπάγονται στις απαγορεύσεις, στους περιορισμούς σας και στις δεσμεύσεις περιορισμού αστικών υπευθύνων. Ο συντηρητικός αλλά ευπατρίδης κ. Δένσιας, όταν υπέγραφε το προεδρικό διάταγμα 120 του 2013 πρόσεξε θεσμικά..»
  • Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Κύριε συνάδελφε, έχουμε φτάσει στα 10 λεπτά.
  • Χ. Καστανίδης: Είπε επιβάλλω περιορισμούς… τελειώνω κύριε πρόεδρε.
  • Οδ. Κωντσαντινόπουλος: Θα σας επικαλούνται όλοι μετά
  • Χ. Καστανίδης: Ελπίζω να με επικαλούνται για άλλους λόγους
  • Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Για το χρόνο θα σας επικαλούνται
  • Χ. Καστανίδης: Ελπίζω να με επικαλούνται για άλλους λόγους ….είπε λοιπόν ο ευπατρίδης κύριος Δένδιας “επιβάλλω περιορισμούς στις συγκεντρώσεις αλλά εξαιρώ των ρυθμίσεων τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, τις τριτοβάθμιες οργανώσεις και τις επετειακές εκδηλώσεις”. Εσείς επιμένετε, αμφισβητώντας την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και των πολιτικών θεσμών μεταξύ των οποίων είναι το πολιτικό κόμμα. Αμφισβητείτε τον σκληρό πυρήνα του Συντάγματος. Είστε παρά πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη.

με πληροφορίες από το iefimerida.gr

Leave a Reply

3 × 1 =

Top