Είστε εδώ

Δεν τον πιστεύει πια κανείς! Metron Analysis για λογαριασμό του Κύκλου Ιδεών του Ευ Βενιζέλου : Γνώριζε για τις υποκλοπές ο Πρωθυπουργός πιστεύει το 65%

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνώριζε τίποτα για το σκάνδαλο των υποκλοπών και την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, οι πολίτες φαίνεται πως έχουν τελείως διαφορετική άποψη, καθώς όχι μόνο δεν πείθονται από τις εξηγήσεις του Μαξίμου, αλλά επιπλέον θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός έχει συγκεντρώσει υπέρμετρες εξουσίες σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση.

Αυτό τουλάχιστον αποτυπώνεται σε μία αποκαλυπτική έρευνα της Metron Analysis, η οποία έγινε για λογαριασμό του Κύκλου Ιδεών, του think tank που ίδρυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Εδώ τα στοιχεία της έρευνας:
presentation_fall_2022 03-10-2022_stratos fanaras (1)

Γνώριζε ο Μητσοτάκης για τις υποκλοπές; Οι Κεντρώοι δίνουν το στίγμα
«Το τελευταίο διάστημα κυριαρχεί στην επικαιρότητα η υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι αν το γνώριζε, δεν θα το επέτρεπε. Πιστεύετε ότι ήταν σε γνώση του ή ότι δεν γνώριζε τι συμβαίνει;» είναι ένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν στους συμμετέχοντες.

Το 65% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι υποκλοπές ήταν σε γνώση του κ. Μητσοτάκη, με μόλις το 27% να πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τι συμβαίνει.

Μάλιστα, το πλήγμα για τον κ. Μητσοτάκη είναι ιδιαίτερα ισχυρό όσον αφορά στην «πολυπόθητη νύφη» των επόμενων εκλογών, δηλαδή τους ψηφοφόρους που δηλώνουν Κεντρώοι, καθώς αυτοί σε ποσοστό 66% απάντησαν ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε, με το 25% να απαντά αρνητικά.

Δημοσκόπηση υποκλοπές Μητσοτάκης

Συγκέντρωση υπέρμετρων εξουσιών από τον Μητσοτάκη

«Ορισμένοι λένε ότι ο πρωθυπουργός έχει συγκεντρώσει υπέρμετρες εξουσίες στο Μέγαρο Μαξίμου. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη αυτή;», είναι επίσης ένα ερώτημα που εμφανίζει τον πρωθυπουργό σε δεινή θέση.

Κι αυτό γιατί το 56% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τη διατύπωση, με μόλις το 34% να διαφωνεί.

Μάλιστα, οι ψηφοφόροι που δηλώνουν Κεντρώοι συμφωνούν στην πλειοψηφία τους με 57%, έναντι 33% που διαφωνούν.

Δημοσκόπηση εξουσίες Μητσοτάκης

Αυτοδύναμες Κυβερνήσεις ή Κυβερνήσεις συνεργασίας;

Το ερώτημα για το αν προτιμούν Αυτοδύναμες Κυβερνήσεις ή Κυβερνήσεις συνεργασίας, οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι, με το 49% να δηλώνει υπέρ των αυτοδύναμων και το 47% υπέρ των συνεργασιών.

Πάντως, οι ψηφοφόροι του κεντρώου χώρου κατά 50% επιθυμούν κυβερνήσεις συνεργασίας έναντι του 48% που προτιμούν αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

ekloges autodinamia 1

Διπλές εκλογές ή κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις κάλπες με απλή αναλογική;

Πάντως, οι συμμετέχοντες στην έρευνα είναι πιο ξεκάθαροι και ζητούν κυβέρνηση συνεργασίας, αν στις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, το 52% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας έναντι του 45% που προτιμά δεύτερες εκλογές.

apli analogiki 1

Σε χαμηλά επίπεδα η εμπιστοσύνη στα κόμματα

Την ίδια ώρα, οι ερωτηθέντες φαίνεται πως δεν εμπιστεύονται το κομματικό σύστημα, καθώς σε κλίμακα από το 0 έως το 10, οι απαντήσεις δίνουν μέσο όρο στη βαθμολογία εμπιστοσύνης 3,8.

Ειδικότερα, το 45% δείχνει χαμηλή εμπιστοσύνη, το 36% μέτρια και μόλις το 19% υψηλή.

empistosuni

Μόλις το 31% ταυτίζεται με κάποιο κόμμα

Ενδιαφέροντα είναι και τα συμπεράσματα από το ερώτημα για αν οι απόψεις των συμμετεχόντων ταυτίζονται με κάποιο κόμμα.

Το 68% απάντησε αρνητικά, ενώ μόλις το 31% είπε ότι οι απόψεις του ταυτίζονται με κάποιο κόμμα.

Μάλιστα, στους ψηφοφόρους του Κέντρου τα ποσοστά διαφοροποιούνται αρκετά, καθώς μόλις το 21% βρίσκει κάποια ταύτιση με κάποιο κόμμα, σε αντίθεση με το 78% που δεν ταυτίζεται με κανένα.

tautisi

Ακρίβεια και ενέργεια «καίνε» τους πολίτες

Όσον αφορά στα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, οι ερωτηθέντες θεωρούν πιο σοβαρό την ακρίβεια/επάρκεια εισοδήματος με 96%, την ενεργειακή κρίση με 95%, τη δημόσια παιδεία και τον πόλεμο στη Ουκρανία με 89%.

akriveia

Οι πολίτες θέλουν αλλαγή στάσης της ΕΕ έναντι της Ρωσίας

Οι κυρώσεις της Ρωσίας στη Δύση έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών.

«Πιστεύετε ότι αυτό πρέπει να οδηγήσει σε αλλαγή στάσης της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία ή όχι;», είναι ένα ακόμη ερώτημα που τέθηκε, με τη συντριπτική πλειοψηφία να απαντά ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει στάση.

Συγκεκριμένα, το 71% ζητά αλλαγή στάσης της ΕΕ, με μόλις το 25% να απαντά αρνητικά.

stasi rosia

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *