Είστε εδώ

Δεν κατάφερε να τον γλιτώσει ο Βέμπερ (ΕΛΚ)! Ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η έκθεση της PEGA που “μαυρίζει” πρόωρα τον Μητσοτάκη

Η σθεναρή βοήθεια του φίλου του, Βέμπερ, επικεφαλής του ΕΛΚ δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει το πρόωρο “μαυρισμα” Μητσοτάκη στην Ευρωβουλή. Καθίσταται πλέον προβληματική για τα συμφέροντα και την εκπροσώπηση της χώρας στην ΕΕ η περίπτωση νέας Πρωθυπουργίας Μητσοτάκη.

– Διαβάστε: Κατραπακιά Pega : Διάβρωση της δημοκρατίας και διαφθορά

Με συντριπτική πλειοψηφία -και με τη θλιβερή εξαίρεση του ΕΛΚ και της ακροδεξιάς- ψηφίστηκε η έκθεση-κόλαφος της αρμόδιας Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα σχετικά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον ρόλο του Μεγάρου Μαξίμου ως προς το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Το τελικό κείμενο της εισηγήτριας Σοφί Ιν’τ Βελντ ψηφίστηκε στην επιτροπή PEGA με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι απέναντι τόσο προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και προς τους έλληνες πολίτες. Παράλληλα, μέσω των προτεινόμενων μέτρων η επιτροπή ζητά η Europol να αναλάβει αμέσως δράση στις έρευνες ενώ ζητά από την κυβέρνηση να αλλάξει όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει ψηφίσει και είναι προς την κατεύθυνση της συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών.

«Για την Ελλάδα, οι ευρωβουλευτές λένε ότι η χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού δεν φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης αυταρχικής στρατηγικής, αλλά μάλλον ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται επί τούτου για πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Παρόλο που η Ελλάδα έχει ένα αρκετά ισχυρό νομικό πλαίσιο κατ’ αρχήν, νομοθετικές τροποποιήσεις έχουν αποδυναμώσει τις δικλείδες ασφαλείας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα λογισμικό κατασκοπείας να έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον δημοσιογράφων, πολιτικών και επιχειρηματιών και να έχει εξαχθεί σε χώρες με αρνητικό ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αναφέρει η σύνοψη της έκθεσης «δείχνοντας» την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Οι ισχυρισμοί για κατάχρηση της παρακολούθησης και χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά και να επιβληθούν κυρώσεις όπου χρειάζεται. Θα πρέπει να εγκατασταθούν όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να βελτιώσουν τη διαφάνεια και να εξασφαλίσουν την κατάλληλη δικαστική εποπτεία της χρήσης της παρακολούθησης. Η επίσκεψη επιβεβαίωσε επίσης ότι απαιτούνται σαφείς κανόνες για τον περιορισμό της χρήσης της εθνικής ασφάλειας ως λόγου επιτήρησης, τη διασφάλιση της κατάλληλης δικαστικής εποπτείας και τη διασφάλιση ενός υγιούς, πλουραλιστικού περιβάλλοντος για τα μέσα ενημέρωσης», τονίζεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της έκθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αναλυτική έκθεση της PEGA περιλαμβάνονται σαράντα άρθρα -μεταξύ των οποίων οι αποκαλύψεις του Documento-, στα οποία γίνεται εκτενής αναφορά σχετικά με τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων. Στην έκθεση υπάρχει επίσης η αναφορά για ταύτιση των παρακολουθήσεων μέσω του παράνομου λογισμικού Predator με τις υποκλοπές της ΕΥΠ, ενώ στις σελίδες που αφορούν την Ελλάδα, οι ευρωβουλευτές συμφωνούν ότι οι παρακολουθήσεις οδηγούν απευθείας στο στενό πυρήνα του γραφείου του έλληνα πρωθυπουργού.

Την ίδια στιγμή, η PEGA καλεί την Ελλάδα να προχωρήσει στις εξής κινήσεις:

–Να αποκαταστήσει επειγόντως και να ενισχύσει τις θεσμικές και νομικές διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικών εκ των προτέρων και εκ των υστέρων ελέγχων, καθώς και ανεξάρτητων μηχανισμών εποπτείας.

–Να ανακαλέσει επειγόντως όλες τις άδειες εξαγωγής που δεν συνάδουν πλήρως με τον κανονισμό για τα είδη διπλής χρήσης και να διερευνήσει τις καταγγελίες για παράνομες εξαγωγές.

-Να διασφαλίσει ότι οι αρχές μπορούν να διερευνούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα όλες τις καταγγελίες για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού·

–Να αποσύρει επειγόντως την τροπολογία 826/145 του νόμου 2472/1997, με την οποία καταργήθηκε η δυνατότητα της ΑΑΔΕ να ενημερώνει τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

–Να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και όλων των αρμόδιων εποπτικών οργάνων, όπως ο Διαμεσολαβητής και οι αρχές προστασίας δεδομένων, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης συνεργασία και πρόσβαση όλων των εποπτικών φορέων στις πληροφορίες και η παροχή πλήρους ενημέρωσης σε όλα τα θύματα.

–Να αντιστρέψει τη νομοθετική τροποποίηση του 2019 που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού.

–Να εφαρμόσει επειγόντως την οδηγία για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος·

-Να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ηγεσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ)

–Να ξεκινήσει επειγόντως αστυνομική έρευνα μετά την εικαζόμενη κατάχρηση κατασκοπευτικού λογισμικού και να κατασχέσει φυσικά αποδεικτικά στοιχεία για πληρεξούσιους, εταιρείες μεσιτείας και πωλητές κατασκοπευτικού λογισμικού που συνδέονται με μολύνσεις από κατασκοπευτικό λογισμικό·

–Να καλέσει την Europol να συμμετάσχει αμέσως στις έρευνες.

Πηγή: documentonews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *