Ενέργεια

ΔΕΗ: Πέντε νέες αεριοστροβιλικές μονάδες σε Χίο, Λέσβο και Ρόδο

ΔΕΗ: Πέντε νέες αεριοστροβιλικές μονάδες σε Χίο, Λέσβο και Ρόδο
  • Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο εκσυγχρονισμός των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ σε Χίο, Λέσβο και Ρόδο, με την εγκατάσταση πέντε νέων ευέλικτων αεριοστροβιλικών μονάδων συνολικής ισχύος 90 MW, που αναμένεται να ενισχύσουν την ενεργειακή επάρκεια των νησιών

 

Οι νέες μονάδες αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας των νησιών, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, όταν η ζήτηση αυξάνεται λόγω της τουριστικής κίνησης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη η δοκιμαστική λειτουργία τεσσάρων μονάδων, δύο στη Ρόδο και δύο στη Λέσβο, ισχύος 14,5 MW η καθεμία, ενώ στη Χίο έχει ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία νέας μονάδας 32 MW, η οποία έχει ήδη ενισχύσει την ενεργειακή σταθερότητα του νησιού.

Οι νέες αεριοστροβιλικές μονάδες διπλού καυσίμου έχουν σχεδιαστεί ώστε να λειτουργούν υποστηρικτικά στις μονάδες ΑΠΕ, προσφέροντας ευελιξία στο σύστημα παραγωγής και συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου διακοπών ρεύματος.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η αντικατάσταση του βαρέος πετρελαίου με ντίζελ και η χρήση σύγχρονων συστημάτων μείωσης εκπομπών ρύπων οδηγούν σε περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ενώ το χαμηλότερο επίπεδο θορύβου ενισχύει τα περιβαλλοντικά οφέλη.

Όπως επισημαίνεται, οι νέες μονάδες λειτουργούν συμπληρωματικά προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξασφαλίζοντας σταθερότητα στο ηλεκτρικό σύστημα των νησιών.

Ο εκσυγχρονισμός των σταθμών εντάσσεται στον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό της ΔΕΗ για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και αναβάθμιση των υποδομών, ενώ αντίστοιχα έργα έχουν ήδη υλοποιηθεί σε Σαντορίνη, Ρόδο και Κρήτη.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό 2026–2030, ο Όμιλος ΔΕΗ συνεχίζει να επενδύει σε ευέλικτη παραγωγή, ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας και «έξυπνα» δίκτυα, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της σταθερότητας του συστήματος.

Περισσότερα
Σχετικά
Προτεινόμενα

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FAQ Media

Good Life

Ενέργεια

FAQ Media

Meta: Εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η AI επέλεξε ποιοι θα απολυθούν

Meta: Εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η AI επέλεξε ποιοι θα απολυθούν

Νομική διαμάχη ξεκινά για τη Meta, καθώς ομάδα εργαζομένων προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης για να...