Ενέργεια

ΔΕΗ: Η αλήθεια για την απολιγνιτοποίηση και το αναπτυξιακό μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας

ΔΕΗ: Η αλήθεια για την απολιγνιτοποίηση και το αναπτυξιακό μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας
  • Σε εκτενείς διευκρινίσεις προχώρησε η ΔΕΗ σχετικά με τις εργασίες αποκατάστασης εδαφών και την απόσυρση παροπλισμένων εκσκαφέων στο ορυχείο της Μαυροπηγής, απαντώντας παράλληλα σε επικρίσεις που διατυπώνονται για τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης και τη διαχείριση του βιομηχανικού εξοπλισμού της περιοχής.

Η ενεργειακή μετάβαση και το κόστος του λιγνίτη

Όπως επισημαίνει η επιχείρηση, ο λιγνίτης αποτέλεσε επί δεκαετίες βασικό πυλώνα της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενεργειακή επάρκεια και την οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, οι σύγχρονες οικονομικές και περιβαλλοντικές συνθήκες έχουν μεταβάλει δραστικά τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη έχει καταστεί πλέον ιδιαίτερα ασύμφορη, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η ειδική εκπομπή του ελληνικού λιγνίτη κυμαίνεται μεταξύ 1,15 και 1,6 τόνων CO₂ ανά MWhe, ενώ η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων κινείται σταθερά κοντά στα 80 ευρώ ανά τόνο, με προοπτική περαιτέρω ανόδου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το κόστος των δικαιωμάτων CO₂ ανέρχεται περίπου στα 92 ευρώ ανά MWh για την περίπτωση της Πτολεμαΐδας V και μπορεί να φτάσει έως και τα 160 ευρώ ανά MWh για παλαιότερες μονάδες, όταν η μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται γύρω στα 90 ευρώ ανά MWh.

Η εταιρεία τονίζει ότι, συνυπολογίζοντας το κόστος εξόρυξης, τα λειτουργικά έξοδα, τις συντηρήσεις και τα δικαιώματα εκπομπών, η λιγνιτική παραγωγή καθίσταται μη ανταγωνιστική. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η μονάδα «Πτολεμαΐδα V», η οποία, παρά τον σύγχρονο σχεδιασμό της, συμμετέχει περιορισμένα στην παραγωγή ακριβώς λόγω του υψηλού λειτουργικού κόστους.

Παράλληλα, η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι η τεχνολογική εξέλιξη έχει ανατρέψει την παλαιότερη αντίληψη σύμφωνα με την οποία οι λιγνιτικές μονάδες αποτελούσαν αναγκαία προϋπόθεση για τη σταθερότητα του συστήματος. Σήμερα, η εξισορρόπηση του δικτύου βασίζεται σε ευέλικτες μονάδες παραγωγής και σε σύγχρονα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, τα οποία μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα στις διακυμάνσεις της ζήτησης και της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το νέο ενεργειακό μοντέλο της ΔΕΗ

Στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, η ΔΕΗ αναπτύσσει ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο έργων που περιλαμβάνει μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες (BESS), έργα αντλησιοταμίευσης στην Καρδιά και το Νότιο Πεδίο, καθώς και νέες ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, οι επενδύσεις αυτές στοχεύουν στη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας με σημαντικά χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία του συστήματος.

Η απόσυρση των παλαιών εκσκαφέων

Αναφορικά με την ελεγχόμενη κατεδάφιση τριών παροπλισμένων εκσκαφέων στα ορυχεία της Πτολεμαΐδας, η ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι πρόκειται για καθαρά τεχνική και επιχειρησιακή απόφαση, η οποία συνδέεται με ζητήματα ασφάλειας.

Οι συγκεκριμένοι εκσκαφείς, ηλικίας άνω των 50 ετών, είχαν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους και παρουσίαζαν σοβαρές φθορές, δομική κόπωση και διάβρωση. Σύμφωνα με την επιχείρηση, η κατάσταση αυτή καθιστούσε επικίνδυνη την αποσυναρμολόγησή τους με συμβατικές μεθόδους.

Η μέθοδος της ελεγχόμενης ανατίναξης επιλέχθηκε επειδή θεωρείται διεθνώς η ασφαλέστερη πρακτική για την απόσυρση βαρέος εξοπλισμού ο οποίος έχει τεθεί οριστικά εκτός λειτουργίας. Μετά την κατεδάφιση, τα μεταλλικά τμήματα συλλέγονται και οδηγούνται προς ανακύκλωση μέσα από πιστοποιημένες διαδικασίες.

Η ΔΕΗ επισημαίνει επίσης ότι η απομάκρυνση των συγκεκριμένων μηχανημάτων δεν επηρεάζει καθόλου τη σημερινή επιχειρησιακή δυνατότητα εξόρυξης λιγνίτη.

Βιομηχανική κληρονομιά και μουσείο

Η επιχείρηση απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί απαξίωσης της βιομηχανικής ιστορίας της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι σχεδιάζει τη δημιουργία Μουσείου Βιομηχανικής Κληρονομιάς στην Πτολεμαΐδα, όπως είχε ανακοινωθεί κατά την παρουσίαση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 5,75 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2025.

Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η διατήρηση και αποκατάσταση εμβληματικών εγκαταστάσεων, όπως πύργοι ψύξης, καμινάδες και άλλα βιομηχανικά κτίρια, ενώ συγκεκριμένα μηχανήματα και εκσκαφείς θα παραμείνουν στην περιοχή ως μόνιμα εκθέματα.

Αποκατάσταση εδαφών και νέες επενδύσεις

Η ΔΕΗ τονίζει ότι η απολιγνιτοποίηση δεν συνιστά εγκατάλειψη της Δυτικής Μακεδονίας αλλά μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Μέχρι σήμερα έχουν αποκατασταθεί περισσότερα από 80.000 στρέμματα πρώην λιγνιτωρυχείων, εκ των οποίων περίπου 55.000 στρέμματα παραχωρούνται σταδιακά στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω της ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε. για νέες χρήσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 2,13 GW, καθώς και μεγάλων έργων αποθήκευσης ενέργειας που, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, θα μετατρέψουν τη Δυτική Μακεδονία σε κορυφαίο κέντρο πράσινης ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η μετατροπή της Πτολεμαΐδας V και οι νέες τεχνολογίες

Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού των ενεργειακών υποδομών, έχει ήδη δρομολογηθεί η μετατροπή της μονάδας «Πτολεμαΐδα V» σε μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου. Η νέα εγκατάσταση προβλέπεται να λειτουργήσει σε πρώτη φάση το 2028 και πλήρως το 2029.

Παράλληλα, προωθείται η κατασκευή μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες τηλεθέρμανσης της περιοχής από τα τέλη του 2026.

Επιπλέον, μέσω της κοινοπραξίας Hellenic Hydrogen, η ΔΕΗ συμμετέχει στην πρώτη βιομηχανικής κλίμακας μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στο Αμύνταιο, ενώ τόσο η νέα ΣΗΘΥΑ όσο και η υπό μετατροπή Πτολεμαΐδα V έχουν σχεδιαστεί ώστε να μπορούν μελλοντικά να αξιοποιούν πράσινο υδρογόνο.

Mega Data Center και το ψηφιακό μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η ΔΕΗ στο σχέδιο δημιουργίας Mega Data Center στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Το έργο προβλέπει αρχική εγκατεστημένη ισχύ 300 MW, με δυνατότητα επέκτασης έως 1 GW, εφόσον υπάρξει σχετική ζήτηση από διεθνείς τεχνολογικούς παρόχους.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία της εγκατάστασης, κυρίως σε τομείς υψηλής εξειδίκευσης όπως η πληροφορική, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και οι κατασκευές.

Η ΔΕΗ υποστηρίζει ακόμη ότι οι ανάγκες του Data Center σε νερό θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες σε σύγκριση με την παλαιά λιγνιτική δραστηριότητα. Η ετήσια κατανάλωση εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά τα 400.000 κυβικά μέτρα, ποσότητα που αντιστοιχεί μόλις στο 0,6% του νερού που απαιτούσαν οι παλαιές λιγνιτικές εγκαταστάσεις.

Καταλήγοντας, η εταιρεία εκτιμά ότι το Mega Data Center μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός προσέλκυσης διεθνών τεχνολογικών επενδύσεων και να συμβάλει καθοριστικά στη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας από μια οικονομία εξαρτημένη από τον λιγνίτη σε ένα σύγχρονο οικοσύστημα καθαρής ενέργειας, ψηφιακών τεχνολογιών και καινοτομίας.

Περισσότερα
Σχετικά
Προτεινόμενα

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FAQ Media

Good Life

Ενέργεια

FAQ Media

Meta: Εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η AI επέλεξε ποιοι θα απολυθούν

Meta: Εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η AI επέλεξε ποιοι θα απολυθούν

Νομική διαμάχη ξεκινά για τη Meta, καθώς ομάδα εργαζομένων προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης για να...

Good Life

Το «διάλειμμα» από το άγχος δεν είναι πάντα αποφυγή – Τι λένε οι ειδικοί

Το «διάλειμμα» από το άγχος δεν είναι πάντα αποφυγή – Τι λένε οι ειδικοί

Η απομάκρυνση από μια στρεσογόνα κατάσταση δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη αποφυγής, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως ένας αποτελεσματικός μηχανισμός ψυχικής αποφόρτισης. Σύμφωνα...