Είστε εδώ

Χριστοφιλοπούλου για Τουλουπάκη: “Δεν γνωρίζω αν είχε δόλο” – Ξανθός: «Καμία ζημία του Δημοσίου από τη μη τιμολόγηση»

Για άλλη μια φορά η Εύη Χριστοφιλοπούλου καταθέτοντας ως μάρτυρας στο Ειδικό Δικαστήριο δεν εισέφερε στοιχεία για ποινικές ευθύνες κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Ελένης Τουλουπάκη και είπε πως δεν γνωρίζει εάν η κ. Τουλουπάκη είχε δόλο.

Η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε πως «δεν έχει στοιχεία για το εάν πιέστηκε η κα Τουλουπάκη».

Ερωτηθείσα για το αν η νομοθεσία αναφέρει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα πρέπει να τιμολογεί ένας υπουργός Υγείας, σημείωσε «ότι ο νόμος δεν προσδιορίζει» και έκανε λόγο για «εύλογο χρονικό διάστημα» το οποίο είναι μια εύνοια όπως είπε…ευμετάβλητη».

Στην ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης της Ελ.Τουλουπάκη, Βαγγέλη Γεωργακόπουλου, εάν η κίνηση των βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. συνδεόταν με το σκάνδαλο Novartis, η κ. Χριστοφιλοπούλου απάντησε πως «δεν είχε να κάνει με τη Novartis». «Δεν στοχεύσαμε να δείξουμε κάποιον κακό ή κατηγορούμενο. Στόχος μας ήταν  να δείξουμε ότι ναι μεν συγκλονιζόταν το πανελλήνιο από τη Novartis αλλά συνέβαιναν και άλλα πράγματα», φέρεται να κατέθεσε.

«Εμείς θέλαμε να επιληφθούν οι εισαγγελείς όχι να υποδείξουμε στην εισαγγελέα Διαφθοράς τι να κάνει», συμπλήρωσε στην ερώτηση αν στόχευαν να αποδοθούν ποινικές ευθύνες.

Η πρώην βουλευτής υποστήριξε ακόμη πως υπήρξε ζημία του Δημοσίου από τη μη τιμολόγηση αλλά τη «θεράπευσε το claw back».

Ο Ανδρεας Ξανθός κατά την κατάθεσή του παρέδωσε στο Ειδικό Δικαστήριο πίνακα με στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) σύμφωνα με τον οποίο όχι μόνο δεν ευνοήθηκαν το 2015 από την μη τιμολόγηση του υπουργείου Υγείας το πρώτο εξάμηνο του 2015 αλλά πλήρωσαν και 200 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με το 2014.

Όπως κατέθεσε ο κ. Ξανθός την περίοδο εκείνη, δηλαδή το πρώτο εξάμηνο του 2015, «υπήρχε πίεση από τους θεσμούς να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο τιμολόγησης των φαρμάκων» και απέδωσε την μη τιμολόγηση τν φαρμάκων στο πρώτο εξάμηνο του 2015 στους θεσμούς καθώς ζητούσαν να αλλάξει μια διάταξη για τα γενόσημα φάρμακα.

«Μέχρι τότε υπήρχε μία διάταξη που προστάτευε τα φάρμακα γενόσημα και off patent. Αυτό οι θεσμοί θεωρούσαν ότι είναι στρέβλωση. Στην πραγματικότητα το δελτίο τιμών ήταν υπό διαπραγμάτευση» τόνισε ο κ. Ξανθός.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας για το ότι δεν απέστειλε στη Βουλή καταγγελίες, που είχε υποβάλει το ΚΙΝΑΛ κατά των τότε υπουργών Παν. Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθό που διαχειρίστηκαν το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας.

Ερωτηθείς από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου εάν αυτό εμπόδιζε τον τότε υπουργό Υγείας να τιμολογήσει ο κ. Ξανθός ανέφερε πως «πιθανότατα εάν τιμολογούσαμε θα ειχαμε αντιδράσεις από την τρόικα. Σε αυτό το μείζον θέμα θέλαμε να ξέραμε το πλαίσιο. Για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούσε να προκύψει νέο δελτίο τιμών».

Προεδρος: Θα μπορούσε να τιμολογήσετε και να υπάρξει ανάκληση

Ξανθός: Ενδεχομένως να μπορούσε

«Καμία ζημία του Δημοσίου από τη μη τιμολόγηση»

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό «η ανατιμολόγηση παίζει έναν πολύ περιορισμένο ρόλο».

«H θεωρία ότι η μη ανατιμολόγηση το 2015 έβλαψε το Δημόσιο δεν ισχύει. Το 2015 οι φαρμακευτικές εταιρείες πλήρωσαν συνολικά 200 εκατ. περισσότερα για clawback και rebate» τόνισε ο κ. Ξανθός ενώ υποστήριξε πως δεν υπήρξε καμία ζημία στο ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα προς επίρρωσιν των ισχυρισμών του κατέθεσε πίνακα με στατιστικά στοιχεια του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων που έδειχαν το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης και υποστήριξε πως το 2015 δεν υπήρξε «δώρο στις φαρμακευτικές», ούτε αυξήθηκαν οι τιμές.

«Από τη μη ανατιμολόγηση το πρώτο εξάμηνο του 2015 δεν μπορούμε να μιλάμε για δώρο στις φαρμακευτικές . Η επιβάρυνση των φαρμακευτικών ήταν 200 εκατ. παραπάνω άθροισμα claw back και rebate» σημείωσε.

Ο κ. Ξανθός υποστήριξε ακόμη πως οι ενέργειες των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ «έγιναν σε αντίστιξη για το σκάνδαλο Novartis» το οποιο χαρακτήρισε ως «διεθνές σκάνδαλο με πρόστιμα στις εταιρεία από τις ΗΠΑ»

«Έχουμε να κάνουμε με μια εντελώς ατεκμηρίωτη και παραπειστική παρέμβαση. Έγινε μια τυπική παράλειψη που δε είχε βλαπτική επίδραση στο Δημόσιο».

Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε ακόμη την κίνηση αυτή ως αποπροσανατολιστική και όπως είπε το 2018 όλοι στη Βουλή τοποθετήθηκαν πάνω σε αυτό το ζήτημα με το 30% των βουλευτών της τότε αντιπολίτευσης να μην ψηφίζουν υπέρ σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής .

Ερωτηθείς εάν οι ανατιμολογήσεις θα απέφεραν κάποιο όφελος προς το Δημόσιο σε περίπτωση που γινόταν το πρώτο εξάμηνο του 2015, όπως υποστήριξαν οι Λοβέρδος και Χριστοφιλοπούλου στις καταθέσεις του στο Ειδικό Δικαστήριο, ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι «μεσοσταθμικά οι ανατιμολογήσεις απέφεραν ένα σχετικό όφελος μείωσης 2 – 3% του κύκλου εργασιών του φαρμάκου» και επομένως όπως είπε την περίοδο εκείνη δεν ήταν το κρίσιμο μέγεθος», αλλά είχε «πολύ περιορισμένη σημασία».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ξανθός ανέφερε πως στη διαδικασία αυτή ο υπουργός Υγείας (ο εκάστοτε υπουργός Υγείας) δεν έχει ρόλο.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *