Είστε εδώ

Χορεύετε …barbs; Ακίνητοι. Συλλαμβάνεστε! To video που έγινε viral και …απαγορευμένο!

Αν ζούσατε στη Μέση Ανατολή ή εάν έχετε γνωστούς που ζουν στον αραβικό κόσμο αυτό το βίντεο σίγουρα θα το είχατε δει ή χορέψει σε κλαμπ, σε πάρτυ φίλων ή θα το είχατε ποστάρει στα social media, όπως έχουν ήδη κάνει χιλιάδες νεαροί Άραβες. Το Barbs είναι το αδιαμφισβήτητο hit στη Μέση Ανατολή. Ένα διασκεδαστικό μίγμα hip-hop με φιγούρες break dance του ΄80, ανακατεμένο με αραβικούς ρυθμούς που χορεύουν στο βίντεο κλιπ νεαροί Άραβες, ένα βίντεο που έγινε viral με περισσότερα από 21 εκατομμύρια unique views.

“Σε μία ταραγμένη περιοχή, όπως η δική μας”, γράφει ένας δημοσιογράφος μιας εφημερίδας του Άμπου Ντάμπι, “είναι φυσικό οι άνθρωποι να αναζητούν τρόπους διαφυγής από τα δεινά της ζωής τους κάνοντας αυτό που οι περισσότεροι από εμάς αγαπούν –να χορεύουν. Στην αρχή, το θεώρησα φαιδρό, αλλά μετά με παρέσυρε κι εμένα”, καταλήγει.
Ο χορός που σημαίνει τσαπατσούλικο σε μια αραβική διάλεκτο δημιουργήθηκε από τον Majed al-Esa, ένα γνωστό καλλιτέχνη-σκηνοθέτη που ανακατεύει τη σαουδική κουλτούρα με το δυτικότροπο στυλ. Ο χορός ξεκινά περίπου στη μέση του τραγουδιού. Όμως, όπως συμβαίνει και σε πολλούς άλλους τρόπους ελεύθερης έκφρασης στη Μέση Ανατολή, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, δυο νεαροί ντυμένοι στρατιωτικά συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο δικαστήριο επειδή χόρευαν barbs,κατηγορούμενοι για ασέβεια προς τον στρατό.
Ο χορός αυτός πυροδότησε τις αντιδράσεις της συντηρητικής μερίδας του τύπου και των social media στη Σαουδική Αραβία με το πρόσχημα της κακής επίδρασης της δυτικής κουλτούρας στην κοινωνία της χώρας. Γι’ αυτό ήδη ξεκίνησαν εκστρατεία απαγόρευσης του χορού, προτρέποντας την αστυνομία να συλλαμβάνει αυτούς που χορεύουν με τις άσεμνες φιγούρες του barbs. Δημιουργήθηκε μάλιστα και ένα hashtag στα αραβικά #μην_κάνετε_διάσημους_τους ανόητους.
Κείμενο: Μαρία-Κάντια Χαρδαλιά
Πηγή: Washington Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *