Είστε εδώ
Home > FAQ news > Χατζηδάκης διαψεύδει…Χατζηδάκη: “Ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πληρώνονται οι υπερωρίες με ρεπό! Δεν το είπε ποτέ ο Κωστής Χατζηδάκης”

Χατζηδάκης διαψεύδει…Χατζηδάκη: “Ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πληρώνονται οι υπερωρίες με ρεπό! Δεν το είπε ποτέ ο Κωστής Χατζηδάκης”

Στις 27 Μαΐου ο Κ.Χατζηδάκης εμφανίστηκε στην εκπομπή “Επι του Πιεστηρίου” στο Kontra Channel και είχε τον ακόλουθο διάλογο με τον Βασ.Σκουρή:

Χατζηδάκης: Μπορεί να δουλεύω κάποιες ώρες παραπάνω, μέχρι 10 ώρες, Δευτέρα-Πέμπτη και να κάθομαι Παρασκευή

Σκουρής: Εκεί δεν χάνει ο εργαζόμενος τα λεφτά που έπαιρνε από τις υπερωρίες, όταν θα δούλευε παραπάνω;”

Χατζηδάκης: Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μία άλλη εκδοχή που ισχύει σε όλες τις ευρωπαίκές χώρες και στην Ελλάδα στο επίπεδο των επιχειρησιακών συμβάσεων, στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που συμφωνείται και αυτό που είναι το αντάλλαγμα για τον εργαζόμενο είναι να έχει παραπάνω χρόνο στη διάθεσή του, για να βλέπει τα παιδιά του…

Σκουρής: Χάνει όμως μέρος του εισοδήματος που έπαιρνε, όταν έπαιρνε τις υπερωρίες που δούλευε παραπάνω

Χατζηδάκης: Όχι, συγγνώμη ποιος σας είπε ότι θα έκανε υπερωρίες; Κάνετε το εξής λάθος, όποιος κάνει υπερωρίες μπορεί να δουλεύει μέχρι 10 ώρες αλλά δεν θα κάθεται την τελευταία μέρα, θα δουλεύει και την τελευταία μέρα. Εδώ θα κάθεται, έχει μία μέρα εξτρά για τα παιδιά του και το σπίτι του. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να κάνουν υπερωρίες, δεν τους πειράζει να κουράζονται…Προσέξτε, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο, δεν σκέπτονται όλοι με τον ίδιο τρόπο.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αντιδράσεις και δικαιολογημένη οργή για τα όσα επιθυμεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση με το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και κύμα τρολαρίσματος στο Twitter για το ρεπό αντί για λεφτά.

Και σήμερα, σχεδόν μία εβδομάδα μετά, το υπουργείο Εργασίας του Κωστή Χατζηδάκη βγαίνει να διαψεύσει όσα είπε στην εκπομπή ο …Κωστής Χατζηδάκης, κάνοντας λόγο για “άλλο ένα ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ”! Αποδεικνύει έτσι είτε ότι δεν γνωρίζει τι προβλέπει το νομοσχέδιο που εισάγει την προσεχή Τρίτη στη Βουλή είτε ότι είναι σε πανικό μπροστά στο κύμα αντιδράσεων απέναντι στις συνθήκες “γαλέρας” που φέρνει η κυβέρνηση οι οποίες βέβαια δεν προέρχονται μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς διαστρεβλώνει διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου επειδή δεν αντέχει να μπει σε συζήτηση επί της ουσίας. Τα περί πληρωμής των υπερωριών με ρεπό είναι ένα ψέμα! Κάτι που δεν έχει ειπωθεί ποτέ από τον Κωστή Χατζηδάκη” αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Και συνεχίζει:

“Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και οι υπερωρίες είναι δύο διαφορετικά πράγματα, τα οποία δεν πρέπει να συγχέονται. Σε κάθε περίπτωση, αυτός που πλέον αποκτά περισσότερες δυνατότητες είναι ο εργαζόμενος.

 • Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας γίνεται μόνο με αίτημα του εργαζομένου και όχι μονομερώς από τον εργοδότη. Είναι, επομένως, μια νέα δυνατότητα που αποκτά ο εργαζόμενος. Δυνατότητα που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει υποχρέωση.
 • Με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν αυξάνεται ο συνολικός χρόνος της εργασίας, ο οποίος είναι 40 ώρες την εβδομάδα. Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι μόνο η κατανομή του χρόνου. Π.χ. 4ημερη εργασία 10 ωρών την κάθε μέρα και καμία ώρα απασχόλησης την Παρασκευή.
 • Στην περίπτωση των υπερωριών, το όριο των οποίων αυξάνεται σε ετήσια βάση σε 150 ώρες (στο μέσο ευρωπαϊκό όρο), η επιχείρηση είναι αυτή που δηλώνει την πρόθεσή της να απασχολήσει επιπλέον ώρες τον εργαζόμενο, με βάση τις ανάγκες της. Για την επιπλέον αυτή απασχόληση, εάν ο εργαζόμενος θελήσει να εργαστεί υπερωριακά, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να του καταβάλει πρόσθετη αμοιβή, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία.
 • Οι υπερωρίες είναι ο χρόνος εργασίας που παρέχει ο εργαζόμενος, όταν ξεπεραστεί το όριο των 40 ωρών την εβδομάδα.
 • Με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας μπαίνει τέλος στο καθεστώς της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας και διασφαλίζεται ότι ο εργαζόμενος που θα απασχοληθεί υπερωριακά, θα πληρωθεί για τις υπηρεσίες του.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επιχειρεί εσκεμμένα να προκαλέσει σύγχυση γύρω από αυτά τα θέματα θα πρέπει να μας εξηγήσει: Πρώτον, γιατί επί πέντε χρόνια άσκησης της εξουσίας δεν κατήργησε το νόμο για τη διευθέτηση εργασίας, ο οποίος ισχύει εδώ και 30 χρόνια, εφόσον κατά την άποψή του θίγει τα συμφέροντα των εργαζομένων; Δεύτερον, γιατί δεν ενεργοποίησε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ώστε να μπει τέρμα στο καθεστώς αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας; Και τρίτον, γιατί ψήφισε την σχετική οδηγία 1158 της Ε.Ε. το 2019 με την οποία δίνεται το δικαίωμα σε όλους τους εργαζόμενους γονείς με αίτησή τους να ζητήσουν διευθέτηση του χρόνου εργασίας από τον εργοδότη τους; Το ψέμα και η υποκρισία έχουν κοντά ποδάρια.

Με βάση τις προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου:

 • Ο χρόνος απασχόλησης του εργαζομένου παραμένει 8 ώρες την ημέρα και 40 ώρες συνολικά την εβδομάδα.
 • Δίνεται δυνατότητα μέσα από την αύξηση του ορίου υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως (στο μέσο ευρωπαϊκό όρο), να αυξηθεί το εισόδημα του εργαζομένου που απασχολείται υπερωριακά.
 • Δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο εφόσον το επιθυμεί,  να υποβάλλει αίτημα για διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ώστε να έχει καλύτερη ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
 • Καταγράφεται μέσω της νέας Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας κάθε ώρα απασχόλησης των εργαζομένων, ώστε να προστατεύονται από κάθε μορφή αυθαιρεσίας.
 • Μετατρέπει το ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή, ώστε να λειτουργεί χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και σκοπιμότητες”.

Σφοδρή αντίδραση Ξενογιαννακοπούλου: “Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια…”
Έντονη ήταν η αντίδραση από την τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία καταγγέλλει την παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

«“Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μια και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα ‘λεγαν”, έγραψε ο Μενέλαος Λουντέμης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάτω από την πίεση της κοινωνικής αντίδρασης και κατακραυγής για τις αντεργατικές ρυθμίσεις που προωθεί, εντείνει καθημερινά την παραπληροφόρηση και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας» σημειώνει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Ενώ ο κ .Χατζηδάκης έχει πλέον παρουσιάσει το «εργασιακό νομοσχέδιο» και καθημερινά δηλώνει ότι ο εργαζόμενος θα δουλεύει δέκα ώρες χωρίς πρόσθετη αμοιβή και θα “πληρώνεται” για τις δύο επιπλέον ώρες με ρεπό, κατά τ’άλλα αγανακτούν με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Πόσο πια υποτιμούν τους εργαζόμενους όταν συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι τους “δίνει δύναμη” η κατάργηση του οκτάωρου, η επιβολή με ατομική σύμβαση της δεκάωρης εργασίας με μείωση αποδοχών, το σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση, ο διπλασιασμός των φθηνών υπερωριών και οι ανεξέλεγκτες απολύσεις, η κατάλυση των συλλογικών συμβάσεων, των συνδικαλιστικών ελευθεριών, του δικαιώματος στην απεργία και οι τιμωρητικές διατάξεις αποτροπής των εργαζομένων από τη συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους» υπογραμμίζει.

Παράλληλα τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά την πραγματικότητα, γιατί βιώνουν τις συνέπειες των πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ. Θα δώσουν ηχηρή και αποφασιστική απάντηση σε αυτό το αντικοινωνικό, αντιδημοκρατικό και αυταρχικό νομοσχέδιο έκτρωμα! Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε την προπαγάνδα και τις συνέπειες των πολιτικών της κυβέρνησης και να αγωνιζόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, των νέων και της κοινωνικής πλειοψηφίας ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που επιδιώκει η ΝΔ».

με πληροφορίες από avgi.gr

elviradrakaki@hotmail.com'

Dog person, chocolate lover, order obsessed and tv victim!

Leave a Reply

15 − ten =

Top