Είστε εδώ
Home > FAQ news > Αυστηρό μήνυμα με προσχέδιο κυρώσεων κατά της Τουρκίας συντάσσεται από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ! Καθοριστικό το “τρίγωνο” Αθήνας – Λευκωσίας – Βρυξελλών

Αυστηρό μήνυμα με προσχέδιο κυρώσεων κατά της Τουρκίας συντάσσεται από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ! Καθοριστικό το “τρίγωνο” Αθήνας – Λευκωσίας – Βρυξελλών

Οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν “σοβαρές ανησυχίες” σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ, και θα δεσμευθούν να “απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία”, σε προσχέδιο δήλωσης που συντάσσεται και θα εκδοθεί αύριο από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο. Η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει “τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο” και θα σημειώνεται ότι “η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ”, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, σήμερα Δευτέρα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για την κατάσταση στο ανατολικό Αιγαίο και ζήτησαν να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ανακοινωθέν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που θα εκδοθεί αύριο, οι υπουργοί Εξωτερικών θα καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και θα εκφράζουν την αλληλεγγύη τους για την Κύπρο. Οι 28 θα επαναλαμβάνουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή για κλείσιμο, επομένως ουσιαστικά επισημοποιείται το «πάγωμα» της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, αλλά και οι περαιτέρω εργασίες προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ- Τουρκίας, κάτι το οποίο η γειτονική χώρα επιθυμούσε διακαώς,όπως και το ζήτημα της “βίζας” για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ, που κυριολεκτικά “καίει” την Τουρκία.

Διεθνολόγοι, πολιτικοί αναλυτές αλλά και απόστρατοι αξιωματικοί εκτιμούν την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ανατολικό Αιγαίο και τις επόμενες κινήσεις του προέδρου της Τουρκίας και σημειώνουν την κρισιμότητα των επομένων ημερών.

Όπως μεταδίδει το ρεπορτάζ του Open TV, σύμφωνα με τον διεθνολόγο Θανάση Δρούγο, η Τουρκία ενεργεί σε πολυμετωπική βάση και προκαλεί από το Αιγαίο μέχρι την Μέση Ανατολή. η κατάσταση στο Αιγαίο και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και δεν αποκλείεται να χειροτερέψει, αναφέρει. Δείτε αναλυτικά στο ρεπορτάζ του Open TV:

Πηγή: ethnos.gr

Leave a Reply

Top