Είστε εδώ

“Άρωμα σκανδάλου”; Ερώτημα στη Βουλή από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για “συνεργασία ΚΥΑΔΑ, με offshore…”

H Bουλευτής A΄ Πειραιώς και Νήσων, Γεωργία Γεννιά, στο πλαίσιο άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή με θέμα: «Ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας του Δήμου Αθηναίων αναφορικά με τη λειτουργία και την υλοποίηση προγράμματος του το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ)».
Η Ερώτηση προέκυψε μετά από καταγγελίες για υπόνοιες κακής διαχείρισης και έλλειψης νομιμότητας ενεργειών του ΚΥΑΔΑ του Δήμου Αθηναίων όσον αφορά στο πλήρως χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που υλοποιεί το ΚΥΑΔΑ, με την ονομασία «Αντιμετωπίζοντας τη φτώχεια και την κοινωνική περιθωριοποίηση», με το οποίο δικαιούχοι της κοινωνικής υπηρεσίας λαμβάνουν βοήθημα με τη μορφή κουπονιών (vouchers).
Η κα. Γεννιά ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς να καταθέσουν στη Βουλή των Ελλήνων το σύνολο των επισήμων εγγράφων, που θα τεκμηριώνουν τις όποιες απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τα παραστατικά και τα τιμολόγια της εμπλεκόμενης εταιρίας και κυρίως τα αφορώντα στη νομιμότητα της εκτέλεσης πληρωμών, την στιγμή που η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχει εγκρίνει-θεωρήσει την έκδοση εντάλματος.
Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και η πρώτη επίσημη απάντηση από τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρει ότι ήδη η Ερώτηση της κας Γεννιά έχει διαβιβαστεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς για περαιτέρω διερεύνηση.
Η Βουλευτής θα επανέλθει στο μείζον αυτό ζήτημα και θα ενημερώσει για την οποιαδήποτε μέλλουσα εξέλιξη, καθώς πρόθεσή της είναι να πράξει το καθετί προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.
Το ακριβές κείμενο της Ερώτησης παρατίθεται κατωτέρω και έχει ως εξής:
«Είναι γνωστό το σημαντικότατο έργο που επιτελεί το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) αναφορικά με την υποστήριξη συνανθρώπων μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Πιο συγκεκριμένα, το ΚΥΑΔΑ υλοποιεί ένα πλήρως χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, το «Αντιμετωπίζοντας τη φτώχεια και την κοινωνική περιθωριοποίηση», με το οποίο δικαιούχοι της κοινωνικής υπηρεσίας λαμβάνουν βοήθημα με τη μορφή κουπονιών (vouchers) από 40 έως 160 ευρώ ανά οικογένεια. Το συνολικό ποσό που αφορά στα κουπόνια και προορίζεται αυτούσιο στους ωφελούμενους είναι συνολικά είναι 1.853.960 ευρώ. Το συνολικό ποσό το οποίο έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) ανέρχεται σε 2.060.208 ευρώ. Το ανωτέρω πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και η σχετική σύμβαση έχει υπογραφεί μεταξύ του ΚΥΑΔΑΑ και του διαχειριστή του προγράμματος που είναι εταιρία off shore, η Edenred Α.Ε..
Ωστόσο, η υλοποίηση του έργου, σύμφωνα με καταγγελίες και δημοσιεύματα, χωλαίνει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται οι καταγγέλλοντες, η υλοποίηση του έργου απέχει από τους όρους που περιγράφονται στη σύμβαση του ΚΥΑΔΑ με τον ΕΟΧ. Επιπροσθέτως δε, το πρόγραμμα δείχνει να μην ακολουθεί βασικούς και ουσιαστικούς κανόνες διαχείρισης δημοσίου χρήματος.
Πρώτον, το έργο έχει καθυστερήσει σημαντικά στην υλοποίηση, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει μόνο τέσσερις διανομές, αντί των μηνιαίων που προβλέπονταν στη σύμβαση. Συνεπώς, αντί το έργο να μεγιστοποιεί την αίσθηση αξιοπρέπειας των δικαιούχων και να συμβάλει στην ανακούφισή τους, στην πράξη ματαιώνεται ο σκοπός του και ενισχύεται η ανασφάλεια των δικαιούμενων προσώπων ως προς το εάν και πότε θα λάβουν τα επόμενα κουπόνια σίτισης.
Δεύτερον, υπάρχουν ασάφειες τόσο ως προς την επιλογή όσο και ως προς την προσφορά της εμπλεκόμενης εταιρίας. Η εταιρία, παρόλο που η δημοτική αρχή διατείνεται ότι δεν λαμβάνει αμοιβή, εντούτοις, η πρώτη δεν προσκόμισε ποτέ, πράγμα που της ζητήθηκε εγγράφως, τις συμβάσεις με τα σούπερ μάρκετ που θα έπρεπε να είναι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Με σκοπό τη διασφάλιση της συμμετοχής όλων των σούπερ μάρκετ στο πρόγραμμα, αποφασίσθηκε, ώστε τα ποσά που αντιστοιχούν στα κουπόνια κάθε φορά να κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό της Edenred. Μετά την εξόφληση των σούπερ μάρκετ για τα κουπόνια που εξαργυρώθηκαν, θα συμπληρώνεται με τη νέα έκδοση κουπονιών το ποσό και θα συμψηφίζονται αδιάθετα υπόλοιπα, ώστε το ποσό που είναι στον ειδικό λογαριασμό αυτό να μη ξεπερνά ποτέ το ποσό που αντιστοιχούσε στην αρχική έκδοση κουπονιών. Αυτό εγείρει υποψίες ότι ίσως δεν πρόκειται περί χορηγού, αλλά περί προμηθευτού. Αν ισχύει το τελευταίο, τότε σαφώς πρέπει να εξεταστεί πώς πληρώνεται, και εάν αποδίδει ό,τι θα αναλογούσε στο ελληνικό δημόσιο.
Τέλος, και ίσως σημαντικότερο από άποψης ελέγχου του δημόσιου λογιστικού, η Πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ έδωσε ειδική εντολή για την εκταμίευση των ποσών, χωρίς να υπάρχει, και, ακριβώς επειδή δεν υπήρχε θεωρημένο ένταλμα από την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η Επίτροπος δεν ενέκρινε την έκδοση εντάλματος λόγω μη ύπαρξης επαχθούς αιτίας. Ο Ταμίας του ΚΥΑΔΑ αρνήθηκε να εκτελέσει, επειδή αμφισβήτησε τη νομιμότητα της εντολής και ζήτησε την έκδοση εντολής του Διατάκτη-Προέδρου του ΔΣ του ΚΥΑΔΑ, προκειμένου να προχωρήσει στην αποπληρωμή του εντάλματος, όπερ και εδόθη από την Πρόεδρο, με την υπ’ αρίθμ. 2595/3.3.2016 εντολή εκτέλεσης του σχετικού εντάλματος.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1) Ποια είναι ακριβώς η φύση της συνεργασίας με την εταιρία Edenred ΑΕ και εάν από τη σύμβαση δικαιολογείται η διαμεσολάβησή της χωρίς να κόβει τα απαραίτητα παραστατικά ή τιμολόγια. Μπορεί η εταιρεία που είναι χορηγός να έχει και ρόλο προμηθευτή;
2) α. Είναι νόμιμο οι πληρωμές να πραγματοποιούνται με ΕΝΤΕΛΛΕΣΘΕ την στιγμή που η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχει εγκρίνει-θεωρήσει την έκδοση εντάλματος;
β. Πού ερείδεται η εντολή εκτέλεσης του χρηματικού εντάλματος της Προέδρου του ΚΥΑΔΑ προς τον Ταμία, τον Εκκαθαριστή και τον απερχόμενο Διευθυντή; Υπήρχε και, εάν ναι, πού στηρίζεται η συναίνεση της Δημοτικής Αρχής ως προς την ενέργειά της αυτή;

Αιτούμεθα να κατατεθεί στη Βουλή, τηρουμένων όλων των νόμιμων διαδικασιών
Το σύνολο των επισήμων εγγράφων που θα τεκμηριώνουν τις απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένων:των συμβάσεων του ΚΥΑΔΑ με τον ΕΟΧ και τις αρμόδιες εταιρίες για την υλοποίηση του προγράμματος,της απορριπτικής απόφασης της Επιτρόπου με τους επ’ αυτων λόγους,τις έγγραφες αντιρρήσεις του Ταμία, και τις εντολές της Προέδρου για εκτέλεση του χρηματικού εντάλματος χωρίς την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *