Είστε εδώ

Αρνητική η εξέλιξη του εκλογικού αποτελέσματος στα Κατεχόμενα της Κυπριακής Δημοκρατίας (του Στέφανου Τζουμάκα)

Α. Βασικά θέματα στη κρίση τόσο στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο αποτελούν :

1.Η πενταμερής διεθνής διάσκεψη των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου.

2.Η Επίλυση του Κυπριακού παρότι αποτελεί ΔΙΕΘΝΕΣ ζήτημα και όχι Ελληνοτουρκική διαφορά αλλά καθορίζει και τις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας και

3.Η εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας και μέσω της επίλυσης ζητημάτων, όπως η Υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ.

Β.1.O Ακιντζί που έχασε τις εκλογές στα κατεχόμενα υποστηρίζει τη βασική θέση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για Ενιαίο Κυπριακό Κράτος με βάση τη ΔΙΖΩΝΙΚΗ -ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ λύση. Ωστόσο, τόσο ο Ακιντζί όσο και ελληνοκυπριακή πλευρά ΔΕΝ προώθησαν την εν λόγω λύση .Οι δικαιολογίες είναι πολλές .Τώρα ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση του πολεμιστή των δελτίων των οκτώ, του Ερντογάν που απειλεί για διχοτόμηση, για σύσταση δύο κρατών η για συνομοσπονδία κοκ. Τη στρατηγική αυτή προωθεί ο νέος κατοχικός ηγέτης – μετά τις σημερινές εκλογές στα κατεχόμενα- ο Τατάρ.

2.Το διεθνές σύστημα ισχύος ΗΠΑ, Ε.Ε σε σύμπραξη με τις εταιρίες εξορύξεων EXXON MOBIL (πολυεθνική των ΗΠΑ), TOTAL (Γαλλικών συμφερόντων) και ΕΝΑ (Ιταλικών συμφερόντων) επιδιώκει τη πενταμερή διεθνή διάσκεψη για την οριστικοποίηση της ΑΟΖ των πέντε ενδιαφερομένων κρατών (Αίγυπτος, Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος, Τουρκία) για τη δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντας ασφάλειας και συνεργασίας, για την απρόσκοπτη συνέχιση των εξορύξεων και των μεταβιβάσεων, τη συναποδοχή των οριοθετήσεων των ΑΟΖ και την αντιμετώπιση και άλλων συναφών θεμάτων όπως μεριδίων κλπ

3.Η επίλυση και η οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο που αποτελεί κοινή υπόθεση με την Υφαλοκρηπίδα και τη μόνη Ελληνοτουρκική διαφορά και μπορεί να προωθηθεί με τον διερευνητικό διάλογο αλλά κυρίως με από κοινού συνυποσχετικό για προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Οι λεονταρισμοί και η επιθετική στάση της ηγεσίας της γειτονικής χώρας αποβλέπει ταυτόχρονα στη δημιουργία διαπραγματευτικής ισχύος, στην αντιμετώπιση τόσο της εσωτερικής πολιτικής αποδόμησης του Ερντογάν όσο και της δυσαρέσκειας που προκαλεί σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της Τουρκίας η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη γείτονα χώρα. Τα άλλα είναι για προπαγάνδα, για συσπείρωση και αντισυσπείρωση με τα ακατάπαυστα «πολεμικά δελτία».

4.Οι ΗΠΑ δεν έχουν ηγεσία και σε δύο εβδομάδες έχουν εκλογές για την ανάδειξη εκλεκτόρων σε 50 πολιτείες, εκλέκτορες που θα εκλέξουν το νέο Πρόεδρο και η ηγεσία της Ε.Ε. επιχειρεί εκτόνωση και οφέλη από τα κοιτάσματα με προεξάρχοντα ρόλο των ηγεσιών της Γερμανίας και της Γαλλίας και με πρακτικές διαμεσολάβησης με βάση τα δικά τους συμφέροντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *