Είστε εδώ
Home > FAQ news > Απορρίπτουν την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ΚΚΕ-ΜέΡΑ25: “Συνονθύλευμα αντιεπιστημονικών διατάξεων και αυταρχικών προβλέψεων” – “Η Μητσοτάκης ΑΕ επιλέγει όχι την οδό της πειθούς αλλά της κατάφωρης επιβολής”

Απορρίπτουν την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ΚΚΕ-ΜέΡΑ25: “Συνονθύλευμα αντιεπιστημονικών διατάξεων και αυταρχικών προβλέψεων” – “Η Μητσοτάκης ΑΕ επιλέγει όχι την οδό της πειθούς αλλά της κατάφωρης επιβολής”

Ως “έναν ακόμα κρίκο της απαράδεκτης και επικίνδυνης πολιτικής της «ατομικής ευθύνης» στην αντιμετώπιση της πανδημίας” χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ξεκαθαρίζοντας ότι την απορρίπτει, αφού θεωρεί ότι το θέμα της υποχρεωτικότητας ανοίγει για να μετατοπιστεί η συζήτηση, να ενισχύσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, να ταυτίσει οποιαδήποτε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ακροδεξιές, συνομωσιολογικές, ανορθολογικές, και αντιεμβολιαστικές απόψεις και κινήσεις που καθόλου αυθόρμητες δεν είναι και που η ίδια προβάλει, αξιοποιεί και ανέχεται αφού αποτελούν ένα βολικό αντίπαλο.

Ο Περισσός κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι πίσω από την τροπολογία “επιχειρεί να κρύψει την προκλητική έλλειψη μέτρων προστασίας του λαού, τα χάλια του δημόσιου συστήματος Υγείας, τα πρωτόκολλα – λάστιχα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και άλλου, την ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγεία, την έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης σχετικά με τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς, τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες της που απορρέουν από μια πολιτική που προσαρμόζει το «όπλο» του εμβολίου στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και τα συμφέροντα των φαρμακευτικών κολοσσών”.

Όπως λέει, αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι εξάντλησε τα μέτρα ενημέρωσης των εργαζόμενων “η πραγματικότητα όμως είναι ότι σχεδόν πουθενά δεν έγινε ουσιαστική ενημέρωση, με τις παλινωδίες και τις αντιφατικές τοποθετήσεις και μέτρα αναπαρήγαγε το φόβο, τους ενδοιασμούς, τη διστακτικότητα που είναι αναμενόμενο να υπάρχει σ’ ένα τμήμα του πληθυσμού. Ανθρωποι που δεν ανήκουν στους περιθωριακούς του «αντιεμβολιασμού» αλλά εκτεθειμένοι στους ανταγωνισμούς των φαρμακευτικών ομίλων, στις αντιφατικές τοποθετήσεις ορισμένων επιστημόνων ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα που είναι προσδεδεμένοι και χωρίς την ουσιαστική κρατική στήριξή τους”.

Το ΚΚΕ θυμίζει ότι “με ευθύνη της κυβέρνησης το 97% των φιλοξενούμενων προσφύγων στα 6 Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στα 35 Κέντρα Φιλοξενίας παραμένει ανεμβολίαστο. Tο πρόγραμμα για τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, το πρόγραμμα για τον εμβολιασμό των φιλοξενούμενων στους οίκους ευγηρίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, 7 μήνες μετά την έναρξή του”, ενώ επισημαίνει ότι αν και πράγματι είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός του προσωπικού στις μονάδες υγείας και περίθαλψης “αυτό μικρή σχέση έχει με την αντιμετώπιση και εξάπλωση της πανδημίας. Π.χ. στα νοσοκομεία καταλήγουν οι μολυσμένοι από τον κορονοϊό από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, από τους ανεξέλεγκτους τόπους δουλειάς, από τους «δειγματοληπτικούς» ελέγχους στους τουρίστες που έχει ως αποτέλεσμα να «εισάγεται» άγνωστος αριθμός θετικών κρουσμάτων“.

Τονίζει ακόμα ότι “ανοίγει το δρόμο των απολύσεων” αφού “φέρνει ως ποινή την αναστολή της εργασίας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα – χωρίς πληρωμή – μέχρι τον εμβολιασμό τους, χωρίς καν να διασφαλίζει έστω την επάνοδο του εργαζόμενου στη δουλειά, αφήνοντάς το στη «διακριτική» ευχέρεια του εργοδότη“.

Πριν από οποιαδήποτε συζήτηση περί υποχρεωτικότητας, άλλωστε, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε φροντίσει για ένα καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια, με σαφείς οδηγίες, δωρεάν προληπτικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό, παρακολούθηση των εμβολιασμένων μετά τον εμβολιασμό τους για τυχόν παρενέργειες. Όμως, αυτό προϋποθέτει ουσιαστική στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου και Φαρμακοεπαγρύπνησης. Ειδικά για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες όπως το προσωπικό της Υγείας θα έπρεπε να είχαν γίνει εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αντί να στοχοποιούνται” καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

ΜέΡα25: Βάζει μπουρλότο στην κοινωνία θεσπίζοντας την καθολική υποχρεωτικότητα με τρόπο έμμεσο, πολιτικά δειλο και κοινωνικά ολέθριο

Σκληρή κριτική στην κυβερνητική τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό άσκησε και το ΜέΡΑ25, το οποίο επισημαίνει ότι ¨”το Άρθρο 1 με τον παραπειστικό τίτλο «Υποχρέωση Επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης» θεσπίζει ένα προνόμιο για τους εργοδότες και μια υποχρέωση για τους εργαζόμενους αναφορικά με την επίδειξη προσωπικών ιατρικών δεδομένων. Το άρθρο αναφέρει επί λέξει: «Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό απέναντι στον κορωνοϊό COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, υποχρεούνται όπως επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα, Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate – EUDCC) . Tο πιστοποιητικό ή η βεβαίωση ελέγχεται από τον εργοδότη μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής της παρ. 1α του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α’ 118), τηρουμένων και των λοιπών διατάξεων του ανωτέρω άρθρου. Η υποχρέωση επίδειξης ισχύει έως τις 31.12.2021»”.

“Με τη διάταξη αυτή η κυβέρνηση βάζει μπουρλότο στην κοινωνία, θεσπίζοντας την καθολική υποχρεωτικότητα εμβολιασμού με τρόπο έμμεσο, πολιτικά δειλό και κοινωνικά ολέθριο: οι εργοδότες θα έχουν το προνόμιο να απαιτούν από τους εργαζομένους να μοιραστούν μαζί τους ευαίσθητα ιατρικά προσωπικά δεδομένα, οι δε εργαζόμενοι θα έχουν την υποχρέωση να τα επιδεικνύουν” προσθέτει, ενώ χαρακτηρίζει το άρθρο ελλιπές αφού “εφόσον θεσπίζεται μια υποχρεωτικότητα σε κάτι, πρέπει προφανώς να αναφέρεται ο λόγος που θεσπίζεται και οι συνέπειες της μη συμμόρφωσης με αυτήν. Το άρθρο δεν αναφέρει τίποτα από τα δύο. Η απάντηση βρίσκεται μάλλον σε άλλα νομοθετήματα της Μητσοτάκης ΑΕ: το Εργασιακό Νομοθέτημα Χατζηδάκη, ένα μήνα πριν, αλλά και την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης από τον προκάτοχο του κ.Χατζηδάκη, κ. Βρούτση, τον Αύγουστο του 2019. Άλλωστε, όπως τόνισε πριν τέσσερις μέρες ο Υπουργος Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της ΝΔ Α.Γεωργιάδης, λειτουργώντας ως  «λαγός», «ο μη εμβολιασμός αποτελεί σπουδαίο λόγο απόλυσης εργαζομένων»“.

Είναι προφανές ότι η Μητσοτάκης ΑΕ, έχοντας χάσει κάθε έλεγχο, επιλέγει όχι την οδό της πειθούς αλλά της κατάφωρης επιβολής, μετακυλίοντας μάλιστα την ευθύνη στους εργοδότες να τρομοκρατούν τους εργαζομένους τους να εμβολιαστούν υπό το πρίσμα της απόλυσης” καταλήγει η ανακοίνωση.

Leave a Reply

2 × four =

Top