Είστε εδώ

Ο Κυριάκος και το ΔΝΤ, έχουν … τις ίδιες “κόκκινες γραμμές” στο ελληνικό πρόγραμμα ; … ( vid )

Προξενεί αλγεινή εντύπωση η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Πρέπει η ΝΔ τελικά να αποφασίσει αν έχουμε πει ναι σε όλα ή αν οδηγούμε την χώρα στα βράχια. Διότι και τα δύο δεν μπορεί να συμβαίνουν. Αυτή η αντίφαση είναι ενδεικτική της μικροπολιτικής στην οποία επιδίδονται.
Ας αποφασίσουν. Αυτό όμως είναι το λιγότερο.

Αυτό που πρέπει να διευκρινίσει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αν θεωρεί αξιόπιστα τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του έτους 2015;
Αν ναι, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να πάρει θέση.
Συμφωνεί με το ΔΝΤ, για την υιοθέτηση νέων προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δις Ευρώ;
Γιατί την έχουμε δει να συμφωνεί με το ΔΝΤ πολλές φορές στο παρελθόν.
Αν δεν συμφωνεί, το λιγότερο που έχει να κάνει, είναι να μην υπονομεύει την διαπραγματευτική μάχη της ελληνικής κυβέρνησης.
Καλούμε την Νέα Δημοκρατία να συνταχθεί με την εθνική γραμμή για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας.
Αυτά τα 3 καίρια πολιτικά ερωτήματα απηύθηνε η κυβέρνηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που το πρωί στη Βουλή, λίγες μόνο ώρες μετά τις νέες απαιτήσεις πέραν των συμφωνημένων μέτρων που έβαλαν Σόιμπλε και ΔΝΤ στο τραπέζι προκειμένου να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, συντάχθηκε πλήρως με το μέρος του ΔΝΤ και μίλησε για αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης και αντικατάστασής της από τοποθετημένη “οικουμενική”, καθώς ο ίδιος δεν θέλει νέες καλπες!!!
«Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τα όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο και υπεγράφησαν τον Αύγουστο με τους θεσμούς», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι το πακέτο αυτό περιλαμβάνει 1% εξοικονόμηση από τρία πεδία, αντίστοιχα: Το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό. Με τις προτάσεις της κυβέρνησης που έχουν τη συμφωνία των θεσμών επιτυγχάνεται η συμφωνημένη δημοσιονομική προσαρμογή», είπε ακόμη η κ. Γεροβασίλη και σημείωσε ότι αυτό γίνεται με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, με όρους ανακατανομής των βαρών, από κάτω προς τα πάνω, και με μέριμνα για τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιβαρύνσεις”, δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη στους πολιτικούς συντάκτες ενώ υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ προβάλλει απαιτήσεις εκτός της συμφωνίας…
«Οι απαιτήσεις αυτές υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλλει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί», ανέφερε επίσης η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι η εμμονή του ΔΝΤ επιβεβαιώνεται από την άρνηση του να κάνει αποδεκτή την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης.
«Ο μηχανισμός πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα το Eurogroup», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφορικά με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης. Όπως, εξάλλου, ανέφερε, ο μηχανισμός που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση έχει αντικειμενικότητα, αυτοματισμό, αξιοπιστία και νομοθέτηση.
«Αντίθετα, η νομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων, στην οποία επιμένει το ΔΝΤ, κινείται εκτός των ορίων του ελληνικού Συντάγματος αλλά και εκτός των ορίων του ευρωπαϊκού νομικού συστήματος», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει την σχετική τεκμηρίωση.
Επομένως, συνέχισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί με την αποδοχή του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης που θα συνοδεύεται από συγκεκριμένη λύση για την απομείωση του ελληνικού χρέους».
«Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει όλες τις λεπτομέρειες, νομικές και οικονομικές, αυτής της πρότασης αλλά δεν μπορεί να πάει πέρα από αυτή», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος για το μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης και τόνισε ότι αυτό είναι το όριο της συμφωνίας.
Πάνω σε αυτή την βάση, όπως ανέφερε, θα συνεχιστούν το απόγευμα οι συζητήσεις με τους θεσμούς, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Αναφερόμενη στην επικοινωνία που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου του 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο Τουσκ να αναλάβει πρωτοβουλία για την σύγκληση Συνόδου Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωζώνης, εφόσον η αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, είπε η κ. Γεροβασίλη και προσέθεσε πως «η κυβέρνηση εκτιμά ως ιδιαίτερα θετική την δημόσια δήλωση του κ. Τουσκ, με την οποία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζει την ανάγκη να συγκληθεί το Eurogroup, σε καθορισμένη ημερομηνία, τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Πηγή: left.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *