Είστε εδώ
Home > FAQ news > Αποκάλυψη-κόλαφος της “Καθημερινής” για Μηταράκη-κυβέρνηση: “Αδράνεια και κακοδιαχείριση” – €3.900 ανά ωφελούμενο το κόστος για την δομή στη Μαλακάσα ενώ ανάλογο έργο είχε κοστίσει €270!

Αποκάλυψη-κόλαφος της “Καθημερινής” για Μηταράκη-κυβέρνηση: “Αδράνεια και κακοδιαχείριση” – €3.900 ανά ωφελούμενο το κόστος για την δομή στη Μαλακάσα ενώ ανάλογο έργο είχε κοστίσει €270!

“Κόλαφο για τη μεταναστευτική-προσφυγική πολιτική που εφαρμόζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου – το οποίο επανασυστάθηκε στον τελευταίο ανασχηματισμό – αποτελούν τα στοιχεία που αναφέρονται σε διαβαθμισμένο έγγραφο διεθνούς οργανισμού τα οποία σήμερα παρουσιάζει η “Καθημερινή””.

Με αυτά τα λόγια ξεκινάει ρεπορτάζ της Τάνιας Γεωργιοπούλου στην “Κ” που έχει τίτλο “Αδράνεια και Κακοδιαχείριση” και αποκαλύπτει ότι το έγγραφο του διεθνούς οργανισμού καταλογίζει ανεδαφικούς σχεδιασμούς και αδράνεια που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλου μέρους των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ επισημαίνει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για κακοδιαχείριση ή και οικονομικές ατασθαλίες στα έργα που πραγματοποιεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με πιο τρανταχτό παράδειγμα την δομή στη Μαλακάσα, που φτιάχτηκε τους τελευταίους μήνες.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι κοστολογήθηκε με υπέρογκο ποσό, σε σχέση με άλλα αντίστοιχα που έχει χρηματοδοτήσει η αρμόδια Διεύθυνση της Κομισιόν στην Ελλάδα. Επισημαίνεται, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ότι το υπέρογκο κόστος αποδόθηκε από το υπουργείο Μετανάστευσης του κ.Μηταράκη στον επείγοντα χαρακτήρα του έργου. Εντούτοις, το έγγραφο αναφέρει ότι ανάλογο έργο που πραγματοποιήθηκε σε 7 ημέρες με μέσο κόστος 270 ευρώ ανά ωφελούμενο, ενώ για το “επείγον” έργο της Μαλακάσας το κόστος ανήλθε στα 3.900 ευρώ ανά ωφελούμενο!

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα είχε κάνει σχετικές αποκαλύψεις και ο Παύλος Πολάκης, καταγγέλλοντας τις υπέρογκες απευθείας αναθέσεις από το υπουργείο Μετανάστευσης για τη δομή της Μαλακάσας από την Τεχνική υπηρεσία και όχι από τη Διεύθυνση Προμηθειών του Υπουργείου όπως θα έπρεπε και μάλιστα με την υπογραφή μετακλητού ο οποίος τυπικά δεν είχε αναλάβει ακόμα υπηρεσία!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, το έγγραφο αποτελεί κόλαφο και για την εξαγγελθείσα ρητορική και τους ανεδαφικούς σχεδιασμούς του κυρίου Μηταράκη: «Το υπουργείο Μετανάστευσης εξαγγέλλει πράγματα που δεν μπορούν αν πραγματοποιηθούν και τα οποία δεν έχουν ρεαλιστική βάση σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση τονίζει ο διεθνής οργανισμός στην παρέμβασή του, όπως για παράδειγμα ότι όλες οι νέες δομές που θα δημιουργηθούν θα είναι “κλειστές” ή ότι μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο θα μεταφερθεί από τα νησιά και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού ή ότι δομές φιλοξενίας θα κλείσουν έως το τέλος του έτους».

Καταπέλτη αποτελεί το έγγραφο και για τις εξαγγελθείσες εξώσεις των αναγνωρισμένων προσφύγων από τα καμπ και τα διαμερίσματα, τις οποίες έχει προγραμματίσει το υπουργείο για την ερχόμενη εβδομάδα, δημιουργώντας φόβους ότι θα γεμίσουν πάρκα και πλατείες της Αθήνας και άλλων πόλεων από άστεγους πρόσφυγες.

«Δεν μπορείς να εκτιμάς ότι θα φύγουν 15.000 άτομα από τις δομές φιλοξενίας χωρίς να υπολογίζεις πού θα πάνε όλοι αυτοί, γιατί θα καταλήξουν στις πλατείες», σημειώνει το έγγραφο.

«Την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει καμία στρατηγική για το μέλλον, παρουσιάζεται ότι όλα είναι υπό έλεγχο», επισημαίνει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Ψυχογιός: «Έγιναν και οι διεθνείς οργανισμοί ΣΥΡΙΖΑ κ. Μηταράκη;»

Παρέμβαση στο θέμα έκανε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός. Με δήλωσή του καλεί τον κ. Μηταράκη να πάρει επιτέλους θέση και να άρει τις πολλές αδικίες που έχουν προκύψει τόσο από τα νομοθετήματα της Ν.Δ., όσο και από την αποτυχημένη και χωρίς διαφάνεια πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στο προσφυγικό.

Σημειώνει πως σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», έχει αποσταλεί από Διεθνή Οργανισμό που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα απόρρητη έκθεση – κόλαφος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά του σχεδιασμού και των πρακτικών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο κ. Ψυχογιός τονίζει πως το ρεπορτάζ κάνει λόγο για κακοδιαχείριση των κονδυλίων, για παραβίαση δικαιωμάτων, για αδιαφορία της Κυβέρνησης που εξαγγέλλει εξώσεις χιλιάδων στις επόμενες ημέρες χωρίς να υπολογίζει τις επιπτώσεις, αλλά και για το φιάσκο των «άσχετων με το αντικείμενο» μετακλητών που έχουν διοριστεί. Κάνει όμως αναφορά και στις μη ρεαλιστικές εξαγγελίες του Υπουργού, ότι θα προχωρήσει σε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών χωρίς να έχει δημιουργήσει νέες θέσεις στην ενδοχώρα, μη λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη «πόσο δύσκολες είναι οι επιστροφές στην πραγματικότητα».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ψυχογιό, όλο το τελευταίο διάστημα έχουμε κι εμείς διατυπώσει αντίστοιχα ερωτήματα με πληθώρα κοινοβουλευτικών και δημόσιων παρεμβάσεων. Όμως ο κ. Μηταράκης αρνείται να απαντήσει. Τώρα, με δεδομένη την έκθεση που έχει στα χέρια της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και να πάρει πίσω τις διατάξεις και τις πολιτικές που παραβιάζουν το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, την εγκαθίδρυση παράλληλης διοικητικής δομής από μετακλητούς που υπογράφουν αναθέσεις εκατομμυρίων χωρίς λογοδοσία και τη διαχείριση του προσφυγικού που προσβάλει αιτούντες άσυλο, τοπικές κοινωνίες και εκθέτει τη χώρα.

με πληροφορίες από την efsyn.gr (ρεπορτάζ Δημήτρης Αγγελίδης)

elviradrakaki@hotmail.com'

Dog person, chocolate lover, order obsessed and tv victim!

One thought on “Αποκάλυψη-κόλαφος της “Καθημερινής” για Μηταράκη-κυβέρνηση: “Αδράνεια και κακοδιαχείριση” – €3.900 ανά ωφελούμενο το κόστος για την δομή στη Μαλακάσα ενώ ανάλογο έργο είχε κοστίσει €270!

Leave a Reply

16 + 13 =

Top