Είστε εδώ
Home > FAQ media > Απογοήτευση από τα “κατάλοιπα” στερεοτύπων στο ΕΣΡ για το Athens pride: Με περιορισμούς η μετάδοση του τρέιλερ γιατί “προκαλεί σύγχυση” (vid)

Απογοήτευση από τα “κατάλοιπα” στερεοτύπων στο ΕΣΡ για το Athens pride: Με περιορισμούς η μετάδοση του τρέιλερ γιατί “προκαλεί σύγχυση” (vid)

“Ανοιχτόμυαλο” υπό προϋποθέσεις αποδεικνύεται για άλλη μία φορά το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, αυτή τη φορά με αφορμή την απόφασή του για την προβολή του φετινού τηλεοπτικού σποτ του Athens Pride.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΣΡ, έγινε δεκτό το αίτημα της οργανωτικής επιτροπής του Athens Pride για την προβολή του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού του σποτ στα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά η μετάδοσή του θα πρέπει να γίνεται μετά τις 22.30 ώστε να «μην προκαλέσει απορία και σύγχυση» στα παιδιά κάτω των 15 ετών «ως προς το πραγματικό νόημα των λεγομένων».

Η Οργανωτική Επιτροπή του Athens Pride 2018, με κεντρικό σύνθημα τη λεξη #Παρούσα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει για την έγκριση της αίτησης, αλλά και διατυπώνει απογοήτευση για τους χρονικούς περιορισμούς.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Έπειτα από το αίτημα που κατατέθηκε από το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας – Athens Pride στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με αριθμό πρωτοκόλλου 3010/24-05-2018, για την προβολή του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού μας σποτ ως κοινωνικού μηνύματος, πληροφορηθήκαμε με μεγάλη μας χαρά ότι εγκρίθηκε. Για τις επόμενες 9 ημέρες το μήνυμά μας θα μεταδίδεται από όλους τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας σε όλη τη χώρα.

»Προς απογοήτευση μας ωστόσο διαπιστώσαμε, ότι η έγκριση προβολής υπόκειται σε χρονικούς περιορισμούς, μιας και η ολομέλεια του Δ.Σ. του ΕΣΡ που εξέτασε το αίτημα,εκτίμησε ότι: “η διατύπωση και η όλη παρουσίαση των μηνυμάτων γίνεται κατά τρόπο που μπορεί να προκαλέσει σε ανήλικα πρόσωπα κάτω των δεκαπέντε (15) ετών απορία και σύγχυση ως προς το πραγματικό νόημα των λεγομένων”.

»Το φετινό σποτ του Athens Pride προβάλλει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά πραγματικότητες που βιώνουν LGBTQI άτομα στην Ελλάδα. Σκοπός του είναι να ενημερώσει και να αποτελέσει έναυσμα συζητήσεων πάνω σε θέματα που αντιμετωπίζουν LGBTQI άτομα όλων των ηλικιών στη χώρα μας, με απώτερο σκοπό την μεγαλύτερη κατανόηση αυτών των θεμάτων από το ευρύ κοινό.

»Φέτος, παρατηρήσαμε τα ΜΜΕ να γίνονται όχημα απαράδεκτων κορυφώσεων της ήδη υπάρχουσας συστηματικής και -δυστυχώς- απρόσκοπτης, έκφρασης ρητορικής μίσους στη δημόσια σφαίρα και τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιχειρηματολογία που κατά τα δεδομένα και την επικαιρότητα καταλήγει να είναι αντιφατική. Συγκεκριμένα, ενώ από τη μια το αίσθημα προστασίας ανηλίκων κάτω των δεκαπέντε (15) από τη “σύγχυση και την απορία”, προτάσσεται ως λόγος χρονικού περιορισμού, δεν επιδεικνύεται η ίδια ευαισθησία από το Δ.Σ. του ΕΣΡ σε περιπτώσεις έκφρασης ρητορικής μίσους στα Μ.Μ.Ε. που προβαλλόταν σε όλες τις ώρες, οι οποίες όμως στην προκειμένη κρίθηκαν ως απαγορευτικές για την προβολή του δικού μας μηνύματος.

»Σε συνέχεια των παραπάνω θα θέλαμε να καλέσουμε όλο τον κόσμο να κοινοποιήσει το φετινό μήνυμα του Athens Pride και να δηλώσει περήφανα “ΠΑΡΟΥΣΑ” στην πλατεία Συντάγματος στις 9 Ιουνίου».

Πηγή: left.gr

Leave a Reply

Top