Είστε εδώ
Home > FAQ news > Από το «φέτος θα είναι ένα κανονικό καλοκαίρι που θα θυμίζει τα παλιά» στο «φέτος θα είναι ένα καλοκαίρι καθημένων» … ένα τσιγάρο δρόμος! Υποχρεωτικός εμβολιασμός πρόστιμα 50.000 ευρώ και ομολογία πανικού να μην φανεί ότι “χάθηκε η μπάλα”(vid)

Από το «φέτος θα είναι ένα κανονικό καλοκαίρι που θα θυμίζει τα παλιά» στο «φέτος θα είναι ένα καλοκαίρι καθημένων» … ένα τσιγάρο δρόμος! Υποχρεωτικός εμβολιασμός πρόστιμα 50.000 ευρώ και ομολογία πανικού να μην φανεί ότι “χάθηκε η μπάλα”(vid)

«Εμβολιασμένοι  ανεμβολίαστοι και τεσταρισμένοι … θα συναντιούνται στις τουαλέτες»… η νέα κανονικότητα του καλοκαιριού του Μητσοτάκη!

Πρόστιμα που… δεν έχουν προηγούμενο για όσους υποχρεούνται να εμβολιαστούν, αλλά δεν το κάνουν, και όσες δομές υποχρεούνται να λειτουργούν ως «αμιγείς» αλλά δεν το κάνουν, προανήγγειλαν οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εξειδικεύοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα ο Υπ Ανάπτυξης ομολόγησε ότι η κυβέρνηση τελεί σε πανικό και απόγνωση για να μην φανεί ότι έχει … “χαθεί η μπάλα” στην πανδημία!

Τα μέτρα εξειδίκευσαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Καταρχάς, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός σε όλες τις μονάδες φροντίδας ευπαθών ομάδων και θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι εργαζόμενοι.

Έκανε λόγο για υποχρεωτικό εμβολιασμό όλου του προσωπικού υγειονομικού, διοικητικού και λοιπού του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Έως τις 16 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στην πρώτη δόση του εμβολίου. Όποιοι αρνούνται να εμβολιαστούν αυτόματα θα τίθενται σε αναστολή εργασίας με χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών, ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Υποχρεωτικός θα είναι ο εμβολιασμός και όσων διαμένουν εκεί.

Παράλληλα στις δομές που θα εντοπίζονται ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ με την επιφύλαξη και άσκησης ποινικών κυρώσεων.

Ανέφερε, επίσης, ότι υποχρεωτικός είναι ο εμβολιασμός σε όλες τις δομές υγείας. Έως την 1η Σεπτεμβρίου όλο το προσωπικό θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση.

Όσον αφορά στην εστίαση, η κυβέρνηση δια στόματος Άδωνι Γεωργιάδη έκανε βήματα πίσω στον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε το διαχωρισμό των καταστημάτων σε μεικτούς και αμιγείς χώρους που ξεκινούσε στις 15 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, ο Άδωνις Γεωργιάδης έριξε όλο το βάρος στο πώς δείχνει η χώρα στους τουρίστες, ώστε να μη φαίνεται πως έχει χαθεί ο έλεγχος και πάει στράφι η τουριστική περίοδος. Επέμεινε μάλιστα ότι το «καίριο ζήτημα είναι να μη δοθεί η εικόνα ότι χάθηκε η μπάλα» και μίλησε για μέτρα «μονόδρομο».

Την αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης τη δικαιολόγησε με την συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων ενώ παραδέχθηκε την «έξαρση» της πανδημίας.

Πιο αναλυτικά, τα Κέντρα διασκέδασης έως 31/08 θα λειτουργούν μόνο με την παρουσία καθήμενων πελατών.

Οι κλειστοί χώροι συμπεριλαμβανομένων των κινηματογραφούν από 16/07 – 31/08 θα λειτουργούν μόνο με πλήρως εμβολιασμένους και 85% κάλυψη του χώρου τους.

Οι υπαίθριοι έχουν επιλογή να επιλέξουν αν θα λειτουργούν είτε ως μεικτοί είτε ως αμιγείς.

Οι αθλητικοί αγώνες θα έχουν μόνο αμιγή λειτουργία. Δηλαδή θα προσέρχονται μόνο εμβολιασμένοι. Αναφορικά με τους ανήλικες ισχύει το self test δήλωση γονέα. Για τους έφηβους θα ισχύει ότι και για τους ενήλικες 15-17 ετών, αφού πλέον έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό.

Στρατεύσιμοι και υπηρετούντες καθώς και οι νεοσύλλεκτοι ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και με 5 μέρες τιμητική άδεια.

  • Πρώτη παράβαση

Κατάστημα έως 70τμ 2.000 ευρώ πρόστιμο και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας

Για τα καταστήματα άνω των 200 τ.μ 5.000 ευρώ πρόστιμο και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας

  • Δεύτερη παράβαση

10.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή

  • Τρίτη παράβαση

Aναστολή λειτουργίας για ένα μήνα

Με πληροφορίες από την avgi.gr / φωτογραφία INTIME/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Leave a Reply

14 + 4 =

Top