Είστε εδώ

Από Σύνοδο σε Σύνοδο, μέχρι να “μαζέψει” το Βερολίνο όλο το φυσικό αέριο που χρειάζεται! Η Ευρώπη αναζητεί (ακόμη) μηχανισμό για να πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου

Ενώ το Βερολίνο “χτυπά” και “μαζεύει” από την αγορά όλοες τις ποσότητες φυσικού αερίυ που κυκλοφορεί σηκώνοντας τις τιμές στο “Θεό” και αναγκάζοντας τις πιο φτωχές χώρες της ΕΕ, να καταφεύγουν σε μέτρα λιτότητας ακόμα και δελτίου, στην ενέργεια … ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των Ευρωπαίων ηγετών στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Πράγας χωρίς -όπως αναμενόταν- να ληφθούν αποφάσεις παρά μονάχα η πρόθεση για μια προσωρινή παρέμβαση που θα οδηγήσει στην πολυπόθητη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου. Και όλα αυτά φυσικά με τις “πλάτες” της γερμανίδας προέδρου της Κομισιόν κ Φον ντερ Λάιεν, που την περασμένη Πέμπτη έκανε μια μεγαλειώδη “κολοτούμπα” περνώντας από το “ναι” στο πλαφόν, στο “θα δουμε”…

Οι «27» βρίσκονται σε αναζήτηση ενός μηχανισμού όμως αυτό είναι εξαιρετικά πολύπλοκο να πάρει σάρκα και οστά ενώ είναι γνωστό πως η Γερμανία έχει εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις.

Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πολωνία και το Βέλγιο κυκλοφόρησαν μια πρόταση που θα καθιέρωνε έναν διάδρομο ή ένα εύρος γύρω από το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου στους μεγαλύτερους εμπορικούς κόμβους της περιοχής, που θα επέτρεπε στις τιμές να κυμαίνονται κατά περίπου 5% για παράδειγμα.

Μετά το πέρας της άτυπης συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου πως «διαμορφώνεται κοινός τόπος για κοινή δραστική ευρωπαϊκή παρέμβαση προκειμένου να πέσουν οι τιμές» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα μπορούμε να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση».

Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις έχουν ωριμάσει, έστω με καθυστέρηση.

Να θυμίσουμε πως στην επιστολή της προς τους ηγέτες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συζητήσει ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτρική ενέργεια – εάν αυτό συνδυαστεί με «πιο απαιτητικές υποχρεώσεις εξοικονόμησης φυσικού αερίου».

Πηγή: efsyn.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *