Ενέργεια

«Από 1.000 ευρώ τα φωτοβολταϊκά» λέει ο Παπασταύρου – Η κυβέρνηση υπόσχεται παρέμβαση στους λογαριασμούς μόνο… αν το απαιτήσουν οι συνθήκες

«Από 1.000 ευρώ τα φωτοβολταϊκά» λέει ο Παπασταύρου – Η κυβέρνηση υπόσχεται παρέμβαση στους λογαριασμούς μόνο… αν το απαιτήσουν οι συνθήκες
  • Με φόντο τις επίμονες πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά από το κόστος της ενέργειας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου παρουσίασε ως λύση την ευκολότερη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για αυτοκατανάλωση, υποστηρίζοντας ότι πλέον οι διαδικασίες απλοποιούνται σημαντικά.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1, ο υπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση που υπέγραψε μία ημέρα νωρίτερα, με την οποία επιχειρείται να διευκολυνθεί η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε σπίτια, πολυκατοικίες και επαγγελματικούς χώρους. Η λογική είναι οι καταναλωτές να μπορούν να παράγουν μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται και να περιορίζουν έτσι την εξάρτησή τους από το δίκτυο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπασταύρου, η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού σε ταράτσα ή μπαλκόνι μπορεί να ξεκινήσει από περίπου 1.000 ευρώ, ενώ το κόστος αυξάνεται εφόσον προστεθεί μπαταρία για την αποθήκευση της ενέργειας που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται άμεσα. Η κυβέρνηση παρουσιάζει την αυτοκατανάλωση ως μια πρακτική που έχει ήδη διαδοθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και πλέον επιχειρεί να την κάνει πιο εύκολα προσβάσιμη και στην Ελλάδα.

Το επιχείρημα περί ενεργειακής αυτονομίας έρχεται την ώρα που οι καταναλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν λογαριασμό ρεύματος που κάθε άλλο παρά αμελητέος είναι. Ο υπουργός συνέδεσε την ανάγκη περιορισμού της ενεργειακής εξάρτησης με τις διεθνείς κρίσεις, φέρνοντας ως παραδείγματα τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αναταραχή στη Μέση Ανατολή, γεγονότα που μπορούν να προκαλέσουν νέες ανατιμήσεις και αναστάτωση στις αγορές ενέργειας.

Και επειδή ο χειμώνας πλησιάζει και το ερώτημα για το τι θα πληρώσουν και πάλι τα νοικοκυριά παραμένει ανοιχτό, ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων κυβερνητικών παρεμβάσεων. Περιορίστηκε, ωστόσο, στη γνωστή διατύπωση ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την κοινωνία «αν το επιβάλλουν οι συνθήκες», αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το τι ακριβώς θεωρείται επαρκής λόγος για νέα μέτρα.

Παράλληλα, ο κ. Παπασταύρου υποστήριξε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις δέκα φθηνότερες χώρες της Ευρώπης όσον αφορά τη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Μια κυβερνητική εικόνα που, πάντως, δεν απαντά από μόνη της στο βασικό ερώτημα που αντιμετωπίζει κάθε νοικοκυριό: πόσο κοστίζει τελικά το ρεύμα που φτάνει στον καταναλωτή και πόσο εύκολα μπορεί να ανταποκριθεί ένας οικογενειακός προϋπολογισμός στις συνολικές ενεργειακές δαπάνες.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, διαβεβαιώνοντας ότι το έργο συνεχίζεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Όπως ανέφερε, οι διαδικασίες για την πόντιση του καλωδίου βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ η έναρξη των εργασιών τοποθετείται χρονικά πριν από τις εκλογές του 2027.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα, μάλιστα, ο υπουργός επέλεξε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα απέναντι στην Τουρκία και στις αντιδράσεις της για το έργο. Ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να ζητήσει την άδεια της Άγκυρας για να προχωρήσει, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν της πέφτει λόγος».

Έτσι, πίσω από τις εξαγγελίες για φωτοβολταϊκά από 1.000 ευρώ, τις αναφορές στην ενεργειακή αυτάρκεια και τις διαβεβαιώσεις για πιθανή στήριξη των πολιτών, παραμένει το μεγάλο στοίχημα της ενεργειακής πολιτικής: αν οι αλλαγές θα μεταφραστούν πράγματι σε μικρότερους λογαριασμούς για τα νοικοκυριά ή αν η «ενεργειακή αυτονομία» θα παραμείνει μια ακόμη κυβερνητική εξαγγελία που καλείται ο πολίτης να χρηματοδοτήσει από την τσέπη του.

Περισσότερα
Σχετικά
Προτεινόμενα

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FAQ Media

Good Life

Ενέργεια