Είστε εδώ

“Βόμβα” : Σενάριο Γεραπετρίτη στην «Καθημερινή» για “λύση Παπαδήμου όπως έγινε στην περίπτωση Παπανδρέου το 2011, χωρίς εκλογές” αν παραιτηθεί ο Μητσοτάκης όπως ζήτησε ο Τσίπρας στη Βουλή !

Την ώρα που το 44% των πολιτών – σχεδόν 1 στους 2 – λεεί ΝΑΙ στο αίτημα Τσίπρα στην Βουλή προς τον Πρωθυπουργό, να παραιτηθεί και να ζητήσει πρόωρες εκλογές και ενώ συγκεντρώνει πλειοψηφία σε όσους τοποθετούνται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς μέχρι την Αριστερά ο Υπουργός Επικρατείας, που είχε προκαλέσει εντύπωση με την άγνοιά του στην Βουλή για το τι προβλέπει το Σύνταγμα εάν αποδεχόταν ο Κυρ Μητσοτάκης την πρόταση Τσίπρα, επανήλθε στην Καθημερινή με μια τοποθέτηση που θα συζητηθεί!

Συγκεριμένα ο κ. Γεραπετρίτης επανήλθε με άρθρο του στην «Καθημερινή» και επέμεινε σε αυτό που είχε πει με αφορμή την πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης δεν συνεπάγεται αυτόματα πρόωρες εκλογές.

«Το αίτημα αυτό διατυπώθηκε με όρους πολιτικούς, τεχνικά νομικά, όμως, έχει σοβαρά σφάλματα» επιμένει ο κ. Γεραπετρίτης υποστηρίζοντας ότι πρώτον η παραίτηση του πρωθυπουργού δεν συνεπάγεται και παραίτηση της κυβέρνησης καθώς η ΚΟ της ΝΔ ως πλειοψηφία μπορεί να προτείνει νέο πρωθυπουργό. Δεύτερον η παραίτηση συνολικά της κυβέρνησης δεν προκαλεί τη διάλυση της Βουλής και εκλογές, καθώς μπορεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να διερευνήσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Τρίτον, συνεχίζει ο κ. Γεραπετρίτης, προκήρυξη εκλογών έχουμε μόνο μετά από δύο παραιτήσεις της κυβέρνησης ή καταψηφίσεις.

Στη συνέχεια όμως … ήρθε η “βόμβα” για τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Εκλογές δεν είχαμε ούτε το 2011»

Το άρθρο – παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας καταλήγει: «Απλά και καθαρά λοιπόν: υπό τις παρούσες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, παραίτηση του πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης δεν σημαίνει εκλογές. Εκλογές, άλλωστε, δεν είχαμε ούτε το 2011, όταν η παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου οδήγησε στον σχηματισμό της (πολιτικής) κυβέρνησης Παπαδήμου. Προφανώς δεν γνωρίζουμε όλοι τα πάντα. Και όταν δεν γνωρίζουμε ενημερωνόμαστε και συζητούμε. Ιδιαίτερα σε θέματα κομβικά για το πολίτευμα και τους θεσμούς. Όσοι δοκησίσοφοι ερμηνεύουν από πολιτική ιδιοτέλεια το Σύνταγμα εκ του προχείρου και a la carte, ας αναλογισθούν τι σημαίνουν πολιτικές εκπτώσεις στον θεμελιώδη νόμο του κράτους».

Επισημαίνεται πάντως ότι αν και ο κ. Γεραπετρίτης αναπτύσσει ένα νομικό-τεχνικό σκεπτικό επί της βάση των προβλέψεων ή των ερμηνειών των σχετικών άρθρων του Συντάγματος για να υποστηρίξει τη θέση ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εντούτοις καταλήγει με ένα πολιτικό σκεπτικό επικαλούμενος το παράδειγμα της παραίτησης Παπανδρέου το 2011 και τον σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Ουσιαστικά η παρέμβαση Γεραπετρίτη είναι ένα ερώτημα αν αφορά αποκλειστικά την πρωτοβουλία Τσίπρα να ζητήσει παραίτηση Μητσοτάκη και προκήρυξη εκλογών ή αν είναι παρέμβαση για τυχόν σενάρια περί κυβέρνησης με τεχνοκράτη πρωθυπουργό από την παρούσα Βουλή.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *