Είστε εδώ

Απίστευτη Κεραμέως…. Η υπουργός Παιδείας αποφάσισε την κατάργηση της «καινοτομίας» στα μηχανογραφικά, που η ίδια είχε καθιερώσει πριν από δύο χρόνια για την εισαγωγή στα ΑΕΙ!

Η κυβέρνηση των αρίστων καταργεί ένα μέτρο που η ίδια θέσπισε, χωρίς καν ποτέ να εφαρμοστεί… Άλλη μια επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αυτή τη φορά στο μέτωπο της Παιδείας, με τη Νίκη Κεραμέως να μην αφήνει Πανεπιστήμιο για Πανεπιστήμιο στην Αμερική, ενώ την ίδια ώρα στην Ελλάδα τα προβλήματα παραμένουν άλυτα…

Τόσο καλά μελετημένο ήταν το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια που εισήγαγε η υπουργός Παιδείας προ διετίας, που ορισμένες «καινοτομίες» του ουδέποτε εφαρμόστηκαν, με τη Νίκη Κεραμέως να αποφασίζει τώρα την κατάργησή τους! Ο λόγος για το διπλό μηχανογραφικό.

Ο νόμος 4777/2021 προέβλεπε ότι οι υποψήφιοι των πανελλαδικών μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων συμπλήρωναν μηχανογραφικό δελτίο με περιορισμένο αριθμό σχολών από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο είχαν πρόσβαση, και πάντα με γνώμονα την ΕΒΕ-Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (μία ακόμη ρύθμιση που εισήχθη με αυτόν τον νόμο) ή τις ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών, την ΕΒΕ ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και τη βαθμολογική τους επίδοση. Αυτό ήταν το λεγόμενο «μηχανογραφικό α’ φάσης».

Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων, όσοι δεν είχαν εισαχθεί σε καμία από τις δηλωθείσες επιλογές τους μπορούσαν να συμπληρώσουν εκ νέου μηχανογραφικό δελτίο (μηχανογραφικό β’ φάσης), επιλέγοντας, χωρίς περιορισμό, όσες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις επιθυμούσαν από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο είχαν πρόσβαση με βάση τις προαναφερθείσες ΕΒΕ, διεκδικώντας βέβαια μόνο όσες θέσεις απέμεναν κενές. Αυτό το στάδιο δεν εφαρμόστηκε σε καμία από τις δύο τελευταίες πανελλαδικές.

Στην πράξη, μόνο αν ένας υποψήφιος συγκεντρώνει μεγαλύτερο μέσο όρο στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα από την ΕΒΕ τού εκάστοτε τμήματος έχει το δικαίωμα να το δηλώσει στο μηχανογραφικό του. Επίσης, αν ένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που διαμορφώνεται από τον μέσο όρο της επίδοσης όλων των υποψηφίων σε κάθε επιστημονικό πεδίο, δεν μπορεί να καταθέσει μηχανογραφικό για κάποιο ΑΕΙ, αλλά μόνο «παράλληλο μηχανογραφικό» για μία θέση σε δημόσιο ΙΕΚ. Μάλιστα, προϋπόθεση δήλωσης των τμημάτων είναι ο υποψήφιος να έχει επιτύχει την ΕΒΕ ή τις ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων. Σε πάμπολλα κείμενα έχουμε μιλήσει για τα τραγικά αποτελέσματα της εφαρμογής του μέτρου της ΕΒΕ, με ακραία παραδείγματα αυτά των υποψηφίων που συγκέντρωσαν περισσότερα από 19.000 μόρια και παρ’ όλα αυτά δεν κατάφεραν να εισαχθούν στη σχολή πρώτης προτίμησής τους.

Η υπουργός Παιδείας, λοιπόν, κατέθεσε τροπολογία με την οποία καταργεί τη β’ φάση υποβολής μηχανογραφικών με την αιτιολογία πως «μετά και τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής προκύπτει ότι αυτή έχει οδηγήσει στην εισαγωγή της συντριπτικής πλειονότητας των υποψηφίων (90%) στις πρώτες προτιμήσεις τους».

Για να είμαστε δίκαιοι, πάντως, μπορεί η κυβέρνηση να απέτυχε να σχεδιάσει με την πρέπουσα σοβαρότητα ένα σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά πέτυχε διάνα τον στόχο να… απεγκλωβίσει -κατά τα λεγόμενα της ίδιας της υπουργού, που είχε δηλώσει ότι με την ΕΒΕ «οι νέοι μας δεν εγκλωβίζονται πλέον στα Πανεπιστήμια»- δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους από τα ΑΕΙ.

Με πληροφορίες από efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *