Είστε εδώ

Απάντηση Τσίπρα στον Μητσοτάκη: Φτηνή η δικαιολογία ότι για την ακρίβεια φταίει ο Πούτιν – Αν σας λείπουν λεφτά ζητήστε ένα δάνειο από τον κ Στάσση που παίρνει τόσα από τη ΔΕΗ (vid)

«Άκουσα επί 45 λεπτά τον πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει σχεδόν τον πυρήνα της κριτικής που του άσκησα στην πρωτολογία μου, δηλαδή ότι διαπράττει το διπλό σφάλμα όχι μόνο να αφήνει τα πράγματα στην ενεργειακή ακρίβεια, στον πληθωρισμό να βαίνουν ανεξέλεγκτα, αλλά να προσπαθεί να παρουσιάσεις μια σχεδόν ειδυλλιακή πραγματικότητα σε σχέση με τις επιλογές και τα αποτελέσματα των επιλογών της κυβέρνησης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολίασε ότι «όλη η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν ‘δεν φταίω εγώ’ και ότι σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο και την Ευρώπη τα πράγματα είναι χειρότερα και ότι αυτός που ευθύνεται τούτη τη φορά είναι ο Πούτιν». «Αντιπαρέρχομαι την προσπάθεια να δημιουργήσετε ψευδείς εντυπώσεις σε σχέση με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα», είπε ο κ. Τσίπρας και εν συνεχεία απάντησε στο «επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι ο Πούτιν φταίει για την ακρίβεια στην Ελλάδα».

«Η χώρα μας ήταν πρώτη στην ακρίβεια χρονδρεμπορικής ρεύματος τον Αύγουστο του ‘21, τον Νοέμβριο, τον Γενάρη, τον Φλεβάρη του ‘21. Υπήρχε ο Πούτιν κι ο πόλεμος στην Ουκρανία τότε κ. Μητσοτάκη; Πόσα ψέματα θα πείτε στον λαό για να δικαιολογήσετε τις επιλογές και τις ευθύνες σας;», είπε. Ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη αν υπήρχε ο Πούτιν όταν η κυβέρνηση προχωρούσε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, «όταν αποφασίζατε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση υπήρχε ο Πούτιν; Όταν στις 5 Αυγούστου ‘21 θεσμοθετήσατε τη ρήτρα αναπροσαρμογής μετακυλίοντας όλο το κόστους καταναλωτές, ήταν ο Πούτιν τότε; Τα υπερκέρδη του φυσικού αερίου το ‘21 δεκαπλάσια απ’ ό,τι το ‘20. Ο Πούτιν τότε;». «Είναι πάρα πολύ φτηνή η δικαιολογία σας», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Πιο αναλυτικά ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανεφερε στη δευτερολογία του:
«Όλη η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν “δεν φταίω εγώ” και ότι σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο και την Ευρώπη τα πράγματα είναι χειρότερα και ότι αυτός που ευθύνεται τούτη τη φορά είναι ο Πούτιν». «Αντιπαρέρχομαι την προσπάθεια να δημιουργήσετε ψευδείς εντυπώσεις σε σχέση με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα», είπε και παρατήρησε: «Η χώρα μας ήταν πρώτη στην ακρίβεια χρονδρεμπορικής ρεύματος τον Αύγουστο του ‘21, τον Νοέμβριο, τον Γενάρη, τον Φλεβάρη του ‘21. Υπήρχε ο Πούτιν κι ο πόλεμος στην Ουκρανία τότε κ. Μητσοτάκη; Πόσα ψέματα θα πείτε στον λαό για να δικαιολογήσετε τις επιλογές και τις ευθύνες σας;» σημείωσε ρωτώντας τον πρωθυπουργό αν υπήρχε ο Πούτιν όταν η κυβέρνηση προχωρούσε εν κρυπτώ στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όταν αποφάσιζε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, όταν θεσμοθετούσε την παράνομη ρήτρα αναπροσαρμογής, όταν τα υπερκέρδη του φυσικού αερίου το ‘21 ήταν δεκαπλάσια απ’ ό,τι το ‘20. Ο Πούτιν τότε;». «Είναι πάρα πολύ φτηνή η δικαιολογία σας», υπογράμμισε.

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε με στοιχεία ότι η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ενεργειακό κόστος προ φόρων και επιδοτήσεων και το τρίτο υψηλότερο πραγματικό οικιακό κόστος στην ΕΕ, την ώρα που έχει από τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη, ενώ η Αθήνα είναι ακριβότερη από 21 πρωτεύουσες σε όρους αγοραστικής δύναμης.

«Δεν δίνετε τα λεφτά στον καταναλωτή με τις επιδοτήσεις, στα καρτέλ τα δίνετε» σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι φορολογούμενοι επιδοτούν τα κέρδη των παρόχων.

Ο Αλ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση και στα golden boys που έχει τοποθετήσει η κυβέρνηση στη ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι «παχυλά μπόνους κι εκτόξευση λογαριασμών πηγαίνουν χέρι χέρι». «Όσο ζορίζεται η κοινωνία, τόσο τα golden boys τρώνε με χρυσά κουτάλια» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος ειδικά στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γ. Στάσση σχολίασε με νόημα πως «ένας ολόκληρος λαός χρηματοδοτεί την βίλα του κ.Στάση στην Τζιά».

«Είμαστε λαϊκιστές λοιπόν όταν βλέπουμε την κλεψιά και την απάτη, όταν η συντριπτική πλειοψηφία του λαού δεν μπορεί να βγάλει την επόμενη ημέρα. Γιατί θέλουμε δικαιοσύνη, να μπορεί ο μεροκαματιάρης, ο μισθωτός, ο άνεργος να σταθεί στα πόδια του» πρόσθεσε. Κατήγγειλε δε την έμμεση χειραγώγηση των μετοχών της ΔΕΗ προς όφελος των «φίλων επενδυτών» της κυβέρνησης, κάτι που, όπως είπε, ενέχει και ποινικές ευθύνες.

Σε όλη την Ευρώπη έχουμε κύμα επανακρατικοποιήσεων, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συνέχισε ακόμη ο Αλ. Τσίπρας.

«Η αναξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη αναγνωρίζεται από το γεγονός ότι δεν έχει κατανοήσει πόσο κακό έχει κάνει στην πραγματική οικονομία, στην κοινωνική συνοχή αλλά και στη Δημοκρατία» τόνισε.

Για την εμμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη με την επενδυτική βαθμίδα, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε με έμφαση: «Εσείς βάλατε τον πήχη ψηλά για την επενδυτική βαθμίδα και θα περάσετε από κάτω», υπενθυμίζοντας μόνο μερικές από τις δηλώσεις αναξιοπιστίας που έκανε ο πρωθυπουργός από την ημέρα της εκλογής του για το θέμα.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσουμε την αξιακή, οικονομική, κοινωνική κατάρρευση. Οι εργαζόμενοι αξίζουν καλύτερα, οι συνταξιούχοι αξίζουν καλύτερα» επισήμανε, κάνοντας λόγο για θράσος της κυβέρνησης που πήρε από τους συνταξιούχους 5 δις. κόβοντας την 13η σύνταξη και μη δίνοντας τα αναδρομικά, αλλά έχει το θράσος να τάζει αυξήσεις που τις ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Αξίζει καλύτερα η μεγάλη πλειοψηφία των εμπόρων που ετοιμάζεστε να τους πάρετε τα σπίτια με τροπολογία, γιατί γράφετε την απόφαση της Δικαιοσύνης που απαγορεύει να κάνουν πλειστηριασμούς οι servicers» είπε.

«Όλοι οι πολίτες αξίζουν μια καλύτερη Ελλάδα και θα την έχουν με μια προοδευτική κυβέρνηση» κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *