Είστε εδώ

Αντώναρος: Ο Μητσοτάκης ψάχνει παράθυρο ευκαιρίας για πρόωρες εκλογές και ενδεχομένως το έχει βρει-Πιθανή ημερομηνία 2 Αυγούστου

Μια εξόχως ενδιαφέρουσα ανάλυση σε συνδυασμό με πληροφορίες αναφορικά με τα σχέδια Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές, δημοσίευσε στο Facebook , ο Ευάγγελος Αντώναρος. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή και έμπειρος πολιτικός αναλυτής, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης πιέζεται αφόρητα να κάνει εκλογές. Ο αρθρογράφος επικαλείται τα εξής: Από τον διαρκή αυτολιβανισμό του, από τις διαπιστώσεις του ότι αυτός κι η πολιτική του σώσανε τη χώρα και τους Ελληνες από πολύ χειρότερα στην εποχή του κορονοϊού. Από το ότι επιδιώκει να δημιουργήσει σταδιακά αλλά γρήγορα μια επιφανειακή (άρα κατ΄επίφαση) ομαλότητα. Από το ότι παραδέχεται μεν τα οικονομικά προβλήματα που έχουμε μπροστά μας (και σημειωτέον τα προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος με την πολιτική του μέχρι τον Φεβρουάριο σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και της ΕΛΣΤΑΤ) αλλά υπόσχεται “εντυπωσιακή” ανάκαμψη το 2021 -άρα λέει στον κόσμο “πιστέψτε με”. Από το ότι ξαφνικά, εν μέσω κορονοιού, και χωρίς καλά -καλά να λειτουργεί η Βουλή ,ξαναβάζει μπροστά την Εξεταστική για τον Παπαγγελόπουλο για να αναθερμάνει τη σκανδαλολογία.

Ολόκληρη η ανάρτηση Αντώναρου:

Πιστεύεις ότι πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές;
Έχεις την εντύπωση ότι ο Μητσοτάκης θα κάνει αιφνιδιαστικές εκλογές;
Δυο ερωτήσεις που μου κάνουν συχνά το τελευταίο διάστημα γύρω από το ίδιο θέμα. Αλλά με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο. Γι αυτό και θα τις απαντήσω ξεχωριστά.

Στην πρώτη η απάντηση μου είναι ξεκάθαρη. ΟΧΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Αυτή είναι διαχρονικά η θέση μου. Το Σύνταγμα προβλέπει εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια — και φρονώ ότι αυτό πρέπει να τηρείται, ει δυνατόν,χωρίς εξαιρέσεις. Ειδικά όταν, όπως τώρα, είχαμε εκλογές πριν από δέκα μήνες μόλις που ανέδειξαν κυβέρνηση με καθαρή και μη αμφισβητούμενη  (για την ώρα τουλάχιστον) πλειοψηφία στη Βουλή. Μα δεν άλλαξαν οι συνθήκες; με ρωτάνε. Ε και; απαντώ. Γι αυτό ο συνταγματικός νομοθέτης δίνει τετραετή θητεία σε μια κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει ο,τι έχει υποσχεθεί. Ποιος είπε ότι στα τέσσερα χρόνια όλα γίνονται με ούριο άνεμο; Κι αναποδιές συμβαίνουν και μεγάλα πολιτικά και άλλα ατυχήματα και απρόβλεπτα γεγονότα. Ο Μητσοτάκης λοιπόν πρέπει να μείνει στη θέση του και να κοιτάξει να τα βγάλει πέρα. Η τετραετία πρέπει να εξαντλείται.

Πάμε στη δεύτερη ερώτηση: Έχω αποκομίσει την εντύπωση, αναλύοντας ομιλίες, στάσεις και κινήσεις ότι στο μυαλό Μητσοτάκη (αλλά και των γύρω του) παίζει πολύ έντονα η σκέψη των πρόωρων εκλογών. Ψάχνει να βρει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να τις κάνει. Κι ενδεχομένως- χάρη και στη σχετικά θετική εξέλιξη της πανδημίας – το έχει βρει ήδη.

Από πού καταλήγω σε αυτό το συμπέρασμα: Από τον διαρκή αυτολιβανισμό του, από τις διαπιστώσεις του ότι αυτός κι η πολιτική του σώσανε τη χώρα και τους Ελληνες από πολύ χειρότερα στην εποχή του κορονοιου. Από το ότι επιδιώκει να δημιουργήσει σταδιακά αλλά γρήγορα μια επιφανειακή (αρα κατ΄επίφαση) ομαλότητα. Από το ότι παραδέχεται μεν τα οικονομικά προβλήματα που έχουμε μπροστά μας (και σημειωτέον τα προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος με την πολιτική του μέχρι τον Φεβρουάριο σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και της ΕΛΣΤΑΤ) αλλά υπόσχεται “εντυπωσιακή” ανάκαμψη το 2021 — άρα λέει στον κόσμο “πιστέψτε με”. Από το ότι ξαφνικά, εν μέσω κορονοιού, και χωρίς καλά καλά να λειτουργεί η Βουλή ξαναβάζει μπροστά την Εξεταστική για τον Παπαγγελόπουλο για να αναθερμάνει τη σκανδαλολογία.

Και το κυριότερο: Ο χρόνος τον πιέζει. Τον πιέζει αφόρητα. Ξέρω τι θα μου πείτε: Μα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το διέψευσε για τελευταία φορά σήμερα…Ελάτε τώρα. Δεν ξέρω κανένα κυβερνητικό εκπρόσωπο να έχει προαναγγειλει ημερομηνία εκλογών. Πολύ περισσότερο τον σημερινό που τόσες φόρες πιάστηκε αδιάβαστος.

Θα με ρωτήσετε: Και πότε θέλει να τις κάνει; Θα απαντήσω: Το ταχύτερο δυνατόν τον εξυπηρετεί — γιατί πιστεύει ότι με τα σημερινά δεδομένα μπορεί  να εξασφαλίσει την επιπλέον τετραετία που επιδιώκει. Επόμενο ερώτημα: Οι επόμενες εκλογές δεν πρέπει να γίνουν με απλή αναλογική. Ναι. Γι αυτό ο Μητσοτάκης θέλει να φέρει ένα όσο το δυνατόν καλό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία, να μη μπορέσει μεν να σχηματίσει κυβέρνηση αφού κατά 99% δεν θα έχει απόλυτη πλειοψηφία και να οδηγηθεί η χώρα αμέσως μετά σε επαναληπτικές εκλογές. Αυτές οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική σε πέντε έξη εβδομάδες, γιατί πρέπει να προηγηθούν οι υποχρεωτικές διαβουλεύσεις που συνταγματικά έχει υποχρέωση να κάνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζει να κερδίσει ξανά την απόλυτη πλειοψηφία και να κυβερνήσει ανενόχλητος.

Τι σημαίνει το ταχύτερο δυνατόν; Ας δούμε με απλά λόγια τις συνταγματικές πρόνοιες. Για να έχει το δικαίωμα ο Πρωθυπουργός να ζητήσει διάλυση της Βουλής από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία υποχρεώνεται να συμφωνήσει, πρέπει να έχει συμπληρωθεί ένα έτος από τις προηγούμενες εκλογές. Ο Μητσοτάκης αποκτά αυτό το δικαίωμα στις 7 Ιουλίου. Μόλις κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος, επικαλούμενος κάποιον σπουδαίο εθνικό λόγο, δηλαδή την οικονομική κατάσταση η την έξοδο από τον κορονοιο, διαλύεται η Βουλή και οδηγείται η χώρα στις κάλπες με τον ίδιο πρωθυπουργό.

Αυτό τι σημαίνει; Ότι η πρώτη ημερομηνία στην οποία μπορεί να διεξαχθούν εκλογές είναι η Κυριακή, 2 Αυγούστου. Και είναι φυσικό το ερώτημα: Μα εκλογές αυγουστιατικα: Ασυνήθιστο πράγματι. Αλλά κι όταν έγιναν εκλογές τον περασμένο Ιούλιο όλοι λέγανε ότι σχεδόν ποτέ στο παρελθόν δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο κι ότι θα υπήρχε μεγάλη αποχή. Πράγματι είχαμε μεγάλη αποχή. Αλλά εκλογές έγιναν.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο Μητσοτάκης δεν θα ήθελε να ριψοκινδυνευσει εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβριο η τον Οκτώβριο. Γιατί μέχρι τότε πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει. Κανείς δεν ξέρει πως θα έχει εξελιχθεί ο κορονοιος. Και το κυριότερο: Μέχρι τότε θα είναι πολύ, μα πολύ αισθητές οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης με τον τουρισμό σε πλήρη κατάρρευση, την ανεργία σε κατακόρυφη άνοδο, τα δημόσια ταμεία ουσιαστικά άδεια.

Αυτή είναι δική μου ανάλυση. Δεν διεκδικώ το αλάθητο. Σε λίγες βδομάδες θα φανεί ποια τελικά γραμμή θα θελήσει να ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *