Είστε εδώ

Αντίποινα της Τουρκίας για την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης για του “8” Τούρκους! Παγώνει τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων

Να «παγώσει» τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα αποφάσισε η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον απόηχο της απόφασης των Ελληνικών Δικαστηριων να απελευθερώσουν τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που αυτομόλησαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα… Η κίνηση αυτή εκτιμάται ως αντίποινο στην προσπάθεια έντασης της πίεσης στην Ελληνική κυβέρνηση μεσω αύξησης του αριθμού των παραμένοντων προσφύγων, στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου….
Η διακοπή της συμφωνίας γίνεται σε αντίποινα για τους «8» Τούρκους αξιωματικούς, όπως αναφέρει η Χουριέτ.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «αυτό που κάνει η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».
Πρόσθεσε οτι οι περισσότεροι πραξικοπηματίες επιλέγουν την Ελλάδα για να διαφύγουν. «Αυτό το θέμα», είπε ο Μ.Τσαβούσογλου «η Τουρκία πρέπει να το λύσει».
Και συνέχισε λέγοντας οτι αυτήν την στιγμή υπάρχει μια συμφωνία με την Ευρωπαική Ενωση για την επανεισδοχή των προσφύγων και των μεταναστών που θα συνεχίσει να υλοποιείται.
Αλλά με την Ελλάδα, πρόσθεσε, αυτή η συμφωνία παίρνει τέλος. Βέβαια, κατέληξε, η διαδικασία δεν έχει τελειώσει, θα συνεχίσουμε να συζητάμε με την Ελλάδα. Αλλά αυτή την στιγμή η συμφωνία σταματάει.
«Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να λύσει αυτήν την κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρές πιέσεις από τη Δύση. Πόσο μάλλον οι Έλληνες δικαστές. Γνωρίζουμε όμως ότι έχουν μεγάλη πίεση από τη Δύση, υπάρχει συμφωνία μετανάστευσης με την ΕΕ και έχουμε διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, έχουμε σταματήσει τη συμφωνία επανεισδοχής και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας με την Ελλάδα.» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Τούρκου ΥΠΕΞ.
Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία διακόπτει τη συμφωνία συγκράτησης των προσφυγικών ροών, (διακοπή που ξυπνά μνήμες από το καλοκαίρι του 2015), που έχει υπογράψει με την ΕΕ, η απόφαση για το πάγωμα των επανεισδοχών θεωρείται και είναι ένα σοβαρότατο πλήγμα στην όλη διαδικασία – συμφωνία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *